Cześć! Wyobraźcie sobie że w niedzielę pierwszy (i chyba ostatni raz w życiu 8-) ) od pół roku nogi przetrenowałem. Do tego poszedłem pobiegać żeby kwas mlekowy usunąć. I tak mnie przewiało i zmarzłem, że ledwo żyje! A na domiar złego mam takie zakwasy że głowa mała 8-) Jednak wracam do żywych na szczęście. Co za dużo to nie zdrowo mawiają;-)
CIEKAWY ARTYKUŁ MYSLE ZE KAZDEMU SIE PRZYDA - zakwasznie organizmu mozna zmierzyc lub zbadac, a zmiana jedzenia przy zakwaszonym organizmie juz nam tak bardoz nie pomoze te kwasy trzeba jkos zneutralizowac. Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a [...]
[...] z tydzien przerwy Terry_18 Kwas mlekowy pozostaje w mięśniach przez stosunkowo niedługo okres. Ból, który czujemy następnego dnia (tutaj można się kłucić, niektórzy mają zakwasy dopiero 2 dni po wysiłku, ja zaczynam mieć już następnego dnia) to ból spowodowany mikrourazami mięśni. Mikrourazy powstają przez wydzielanie się kwasu mlekowego i [...]
[...] sego rodzaju pociagniecie energii celem zrekompensowania strat powstalych podczas ciezkiego treningu. mowa tu o utylizacji prod. przemiany materii jak amoniak, mocznik, kwas mlekowy, fosforowy i tp. w przypadku stsndardowych treningow zdrcydowanie wystarczy zredukowanie wegli lub tluszczu w jednym posilku / tym ktory nastepowal zwykle po [...]
lol ; ) coraz leprzych wiadomosci sie dowiaduje... mikrourazy powstaja z powodu kwasu mlekowego?? od kied?? gdzie to przeczytales?? kwas mlekowy powstaje gdy miesien nieprzyzwyczajony do wysilku nie ejst w stanie dostaecznie sie dotlecic, a sam kwas jest poprostu procesem niezupelnego spalania, ale po pewnym czasie organizm sie przyzwyczaja, uklad [...]
[...] za rozwój komórek układu nerwowego. Wpływa również na ilość karnityny przez co pośrednio oddziałuje na metabolizm lipidów. Wpływa również na układ kostny oraz syntezę kwasów nukleinowych. Dostarczamy ją spożywając głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jajka, mięso, podroby. Z tego względu na jej niedobory narażone są [...]
Zakwasy spowodowane są nagromadzonym kwasem mlekowym w naszych mięsniach. Powstawania zakwasów polega na tym, że podczas treningu wytwarza się kwas mlekowy w naszych mięsniach, powoduje on ból poprzez obrzęk na mikrouszkodzeniach miocytów. Lecz tak na prawdę zakwasy występują tylko do 2 godzin po treningu. Twoja dolegliwość to tzw DOMS ( ang. [...]
[...] ale to ma byc jedno piwo i nie jakis okocim mocny, tylko "przecietne", np tyskie zawiera wit z grupy B zawiera słód alkohol rozszerza naczynia kwrionosne przez co kwas mlekowy jest szybciej usuwany i tak samo zwieksza objetosc krązących płynów przez co tez ten kwas mlekowy szybciej jest usuwany zawiera tez wit C (zmiatacz wolnych [...]
„Zakwasy” kojarzone są błędnie z występowaniem kwasu mlekowego w mięśniach. W istocie kwas mlekowy zostaje wypłukany z tkanki mięśniowej przez przepływająca krew już w 1-2 godziny po intensywnym wysiłku i jest zużywany przez wątrobę do różnych procesów. Kwas mlekowy po wysiłku nie zalega w mięśniach. Wyróżniamy dwa zasadnicze typy bolesności [...]
[...] zawarte w owocach cukry przekształcają je w alkohol. Do otrzymanego roztworu alkoholu dodaje się bakterie i otrzymuje się w ten sposób główne substancje czynne octu - kwas octowy i kwas jabłkowy. Ten drugi naturalnie występuje w wielu ziołach, szczególnie w ich kłączach i owocach (np. borówka, żurawina, jabłoń, głóg, jarzębina, rzewień, [...]
[...] lokalne stosowanie kremów, żeli, olejków i preparatów na bazie roślinnej, elastyny, kolagenu, biostymoliny, witamin, preparatów łożyskowych, acetazolamidów, alfahydroksykwasów itd. W preparatach lokalnych obecne są także prekursory kolagenu, takie jak linoleat proliny, kompleks hydroksyproliny i inne. Rodzaj kremu nie jest tak istotny , [...]
[...] tutaj było jeszcze wiele razy gorsze niż dziś. Dlaczego? W młodości pił mleko prosto z garnca ;D i sporo tranu. Analizując internety, natknąłem się na fakty że mleko (kwas mlekowy) to silny anabolik, do tego ma sporo potrzebnych minerałów i białka. Jak macie możliwość, załatwcie sobie świeże mleko od gospodarza prosto. Wyjdzie wam [...]
Pięknie wykonane pomki! Nikt się nie spodziewał, że będziesz "odpoczywał" na wyprostowanych rękach! Ta koszulka będzie Ci się należeć :-) Inaczej nie dalo rady kwas mlekowy blokowal i oslabial mi miesnie,nie jestem zwyczajny do tylu powtorzen i w sumie wyrobilem sie na styk.
czas potrzebny na regeneracje zalezy od intensywnosci treningow i stopnia zaawansowania i innych indywidualnych cech osobnika (eg: jak szybko organizm potrafi neutralizaowac kwas mlekowy) ale 1 dzien odpoczynku w tyg to minimum.
/SFD/2020/4/19/fb80a6bce5944ef186f9b86969a7cc58.jpg To fundamentalne pytanie często się przewija w pytaniach. Można by było zacząć od tego czym są te "zakwasy". Zakwasy to potoczne określenie DOMS (syndrom opóźnionej bolesności mięśni) to nic innego jak uszkodzenie tkanki mięśniowej pod wpływem zbyt dużego obciążenia. Wyparta została już dawno [...]
[...] potrafią wzrastać dość znacznie. Pot jest określany jako wydzielina gruczołów potowych. W skład jego wchodzi: - woda 98%, - sód 0,6-0,8%, - tłuszcze, - węglowodany, - kwas moczowy, - mocznik, - amoniak, - kwas mlekowy, - składniki mineralne. Wydzielanie jego jest wynikiem schładzania organizmu i ochrony go przed przegrzaniem, które może [...]
To nie jest tak, że jak wykonujesz trening na wyższych zakresach to pojawiające się pieczenie uszkodzi Ci mięśnie w taki sposób żeby się zerwał. Kwas mlekowy, który powoduje pieczenie szybko jest usuwany z mięśni, a też wyjście poza strefę komfortu w treningu jest istotne. Pozwala przesuwać swoje granice treningowe, ale wszystko z rozwagą. [...]
[...] zdecydowanie watro przyjrzeć się temu dokładniej. Pot jest wydzieliną gruczołów potowych. W 98% składa się on z wody, a resztę składników stanowią sole, tłuszcze, mocznik, kwas moczowy, amoniak, kwas mlekowy, węglowodany i związki mineralne. To, czy jesteśmy odwodnieni lub nawodnieni, uzależnione jest nie tylko od ilości płynów, jakie spożywam, [...]
Pot jest wydzieliną gruczołów potowych. W skład jego wchodzi głównie woda - 98%, chlorek sodu 0,6-0,8%, tłuszcze, mocznik, kwas moczowy, amoniak, kwas mlekowy, węglowodany, składniki mineralne. Jego dokładny skład zależny jest do tego, czy jest to pot wydzielany w wyniku zwiększonej temperatury ciała, np. w czasie wysiłku lub wydzielany stale, bez [...]