Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Zawsze, gdy zastanawiam się, jak najprościej odpowiedzieć na pytania o to, co, z czym można łączyć, odpowiadam w podobny sposób. Najpierw przedstawiam każdy ze składników, których dotyczy pytanie, aby następnie w przypadku, gdy istnieje niebezpieczeństwo występowania negatywnych interakcji między nimi omówić je. Czy jest sens łączyć cytrulinę i [...]
[...] cytrulinę, jednak częściej w przedtreningówkach można spotkać ją w związku o nazwie jabłczan cytruliny, który stanowi połączenie jednej cząstki l-cytruliny z jedną cząstką kwasu jabłkowego. Połączenie l-cytruliny z kwasem jabłkowym może lepiej sprawdzić się niż sama l-cytrulina, gdyż kwas jabłkowy wykazuje działanie antykataboliczne, może [...]
[...] Zero Bez wątpienia najpopularniejszy napój gazowany dostępny na rynku. Występujący w różnych pojemnościach i smakach. Skład: Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero [...]
[...] (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E500, E503), aromat. Wartości odżywcze: 100 g tych wafli dostarczy 536 kcal, w tym: 10 g białka 31 g tłuszczu (w tym 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 53 g węglowodanów (w tym 22 g cukrów) 0,41 g soli. Cena: około 3,40 zł za opakowanie 180 g. Plusy: produkt jest ogólnodostępny, wafelki te są [...]
[...] więcej tyle samo co w klasycznych żelkach. Są za to smaczną przekąską na chwilę słabości. Konsystencję mają nieco inną niż tradycyjne żelki, ale za to nadrabiają świeżym kwaskowatym i owocowym smakiem. Skład Syrop glukozowy, cukier, 20% sok pomarańczowy z zagęszczonego soku pomarańczowego, skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, [...]
Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna [...]
[...] treningów, będzie miała bezsprzeczny wpływ na tempo przyrostu masy mięśniowej. A tlenek azotu powstaje w wyniku metabolizmu argininy... Arginina Arginina jest to aminokwas "warunkowo niezbędny". Warunkowo niezbędny - oznacza, że mimo tego, że nasz organizm ma zdolność wytwarzania tego aminokwasu, w niektórych warunkach, celowym jest [...]
Kreatyna jest jednym z najbardziej znanych i przebadanych suplementów świata, swoją popularnością dorównuje, jeżeli nie przewyższa, nawet odżywce białkowej. Jednak czym właściwie jest kreatyna i jaki jej rodzaj jest dla nas odpowiedni? Chlorowodorek kreatyny Jest to jedna z najlepiej rozpuszczalnych form kreatyny, co więcej, jest bardzo mocno [...]
[...] w ALLNUTRITION Whey Protein - koncentrat białek serwatkowych (WPC), charakteryzujące się bardzo szybkim wchłanianiem i uwalnianiem do krwiobiegu dużej ilości aminokwasów już po około 30 minutach od spożycia. Koncentraty białek serwatkowych zawierają także bardzo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych - BCAA, niezbędnych - EAA oraz [...]
[...] suplementacji "niepowodującego retencji". Jednak przyjrzyjmy się bliżej tej formie kreatyny. Jabłczan kreatyny to nic innego jak monohydrat kreatyny, który jest połączony z kwasem jabłkowym, stanowiącym element tej molekuły. Spożywając więc jabłczan kreatyny, nadal do organizmu wprowadzamy monohydrat, jak i dodatek kwasu jabłkowego. Czy kwas [...]
[...] zębami. Truskawki Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również mogą sprawić, że zęby staną się jaśniejsze i bielsze. Truskawki zawierają bowiem enzym zwany kwasem jabłkowym, który działa jak naturalny środek czyszczący. Z powodzeniem możemy używać go w celu usunięcia przebarwień znajdujących się na powierzchni zębów. Dla [...]
[...] Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g tego dżemu dostarczy 143 kcal, w tym: 35,1 g węglowodanów (w tym 33 g cukrów) [...]
[...] z jaką rozpuszczony dwutlenek węgla zamienia się w gaz i jest uwalniany, wytwarzając w ten sposób bąbelki po otwarciu pojemnika na napoje. Wiele napojów gazowanych cechuje kwasowość. Napoje typu cola, inne słodkie napoje gazowane i piwa są kwaśne. Częściowo, kwaśny charakter napojów gazowanych (pH ~ 3) wynika z przekształcenia rozpuszczonego [...]