GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
[...] w sieci na temat zywnosci wysokoprzetworzonej i trafilam na wiele ciekawych artykulow, wywiadow i wynikow badan. Najbardziej zaintrygowal mnie temat zywnosci modyfikowanej genetycznie i sposrod nawalu informacji /glownie traktujacych w ten sam desen/ wybralam wg siebie te najbardziej tresciwe i interesujace fragmenty. Mysle, ze osoby, ktorym [...]
http://wiadomosci.onet.pl/wideo/zdrowa-zywnosc-to-mit,7772810,1,klip.html# pomału zaczyna sie mowić głośno o skutkach i oszukiwaniu bo juz nie da sie tego ukryć Zmieniony przez - NAVR w dniu 2010-10-29 00:55:04 Zmieniony przez - NAVR w dniu 2010-10-29 00:55:50
[...] pszenna, tłuszcz roślinny. Sos Tesco potania mąka. - Cenę droższego sosu podnosi skrobia chemicznie modyfikowana (jest w pełni bezpieczna i nie należy tego mylić z żywnością genetycznie modyfikowaną), która lepiej kleikuje - wyjaśnia dr Monika Hoffmann. - W drugim taką funkcję ma mąka, ale sos trzeba długo mieszać, a i tak nie uzyska się równie [...]
[...] katastrofy. Sposoby ataku bioterrorystycznego 1. Drogą aerozolową 2. Za pośrednictwem żywności 3. Metodami niekonwencjonalnymi W ramach ciekawostki podam, że produkując genetycznie modyfikowaną żywność (zmodyfikowane banany, kukurydza, sałata, itp.) można uzyskać produkty wzbogacone o nowe geny odpowiedzialne za ekspresję toksyn. [...]
[...] niezgodzie z naturą Medycyna sponsorowana Cukier krzepi? Analiza pierwiastkowa włosów Homeopatia, mity i rzeczywistość Czy lubisz mleko? Mięso w naszej diecie Soja. Żywność genetycznie modyfikowana Przeciwutleniacze Toksykologia żywności Tabela indeksów glikemicznych Dawkowanie witamin i związków mineralnych w systemie RDA i SONA Rośliny [...]
Witam serdecznie i przedstawiam wam katalog, który stworzyłem z myślą o mej przyszłej kobiecie. Jest to zbiór najciekawszych artykułów serwisu medycznego RESMEDICA, który zapewne wielu z was zna a jeszcze więcej będzie miało szansę. Gorąco polecam i zachęcam do lektury. I. Kosmetyka: * Nasza skóra - http://resmedica.pl/ffxart6006.html * Czym się [...]
Żywność genetycznie modyfikowana to niewątpliwie znak naszych czasów. To także gorący temat polemiki między środowiskiem naukowym a opinią publiczną. Pomimo iż daty pierwszych eksperymentów transgenicznych z udziałem roślin sięgają wczesnych lat 90., istnieje wciąż bardzo wiele obaw przed powszechnym włączeniem do obrotu produktów zmodyfikowanych [...]
Naukowcy otrzymali genetycznie modyfikowane świnie produkujące wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - donosi najnowszy numer "Nature Biotechnology". Kwasy tłuszczowe można podzielić na nasycone i nienasycone, zależnie od budowy chemicznej. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące głównie w tłuszczach stałych, zwierzęcych, ich nadmiar podnosi [...]
[...] Japonskie zony czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc. Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska. Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów. Mit: Nasiona soi sprzyjaja rozwojowi narodów Fakt: W krajach trzeciego swiata, [...]
[...] Japonskie zony czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc. Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska. Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów. Mit: Nasiona soi sprzyjaja rozwojowi narodów Fakt: W krajach trzeciego swiata, nasiona [...]
[...] wzrost wlosów u mezczyzn w srednim wieku wskazujac na obnizony poziom testosteronu. Japonskie zony czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc. Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska. Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów.
[...] i ziemia, prawda to?:) Zastanawiam sie czy ktorys z eskpertow podjalby sie napisania o tym jak zdrowo sie odzywiac biorac pod uwage dzisiejsze realia - chemie i zywnosc genetycznie modyfikowana. Nie chodzi mi tu o porady w stylu "rob zakupy w eko sklepach" bo z tego co czytalem to wiekszosc to fikcja , ale bardziej informacje ktore warzywa, [...]
[...] na szczurach, nie wykazywał toksycznych właściwości. Dr. Parke (School of Bilogical Sciences, University of Surrey, UK) ostrzega, że obecnie stosowane procedury testowania genetycznie zmienionej żywności, włączając w to testy na gryzoniach, nie dowodzą jej bezpieczeństwa dla ludzkości. Zaproponował nawet wprowadzenie moratorium na wytwarzanie [...]
[...] roku za wprowadzenie wyrobu Zbigniew Michałowski i Zbigniew Sawicki otrzymali nagrodę : „Warmińsko-Mazurski Lider Innowacji 2009". Pro-Biotyk (em15) nie jest modyfikowany genetycznie i stanowi substancję całkowicie bezpieczną dla ludzi, zwierząt i roślin. Zalecany jako dodatek do diety. Zastosowany do kiszonek poprawia ich jakość i [...]
Ostatnio przechadzając się po jednym z supermarketów robiąc zakupy, natknąłem się na pułkę z waflami ryżowymi. Postanowiłem sobie kupić zwykłe, ale nagle mój wzrok przyciągnęły wafle ryżowe z cebulką i kwaśną śmietanką. . . Mniammmm. Zajrzałem na tył opakowania i przeczytałem skład i wartości odżywcze tegoż produktu podam je tutaj teraz: Wartości [...]
[...] mleko sojowe ( w proszku, torebka 33g ) i budyń sojowy. Co myślicie o tym, jako uzupełnienie diety? Podobno soja jest w jakiś sposób niebezpieczna, bo jest modyfikowana genetycznie, moja mama mówiła mi, że zna jakiegoś gostka który jadł kotlety, pił mleko sojowe i pewnym czasie zachorował na astmę alergiczną (?). Porcja budyniu ma 271 kcal, [...]
-j451u- to nie żadna prowokcja. Pytam tylko, ot co. Zwyczajnie troszczę sie o syna, bo to mój obowiązek i to ja daje mu kase na te odżywki i na siłownie (on jest studentem. A Ty nie bądź taki cwany, bo różne rzeczy się już działy. Słyszałes o lekach po których rodziły się dzieci bez rąk..nóg, medykamentach powodujących zapaść, niszczących [...]