SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas foliowy

  • [...] ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z faktu, że duże dawki kwasu foliowego mogą skorygować wyniki laboratoryjne w kierunku niedokrwistości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2518 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 799 Data: 2023-10-26 08:33:58
  • [...] nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB).  Referencje: Tatoli R, Bonfiglio C, Cuccaro F, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 913 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • [...] itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6712 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] wsparcie i uzupełnienie niedoborów. Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5086 Data: 2020-05-19 10:00:51
  • [...] biegu z zadaną intensywnością. W kawie znajdują się substancje, które znoszą efekt ergogeniczny kofeiny. Teorię tę popiera np. Paulis i wsp. Wykazał on obecność pochodnych kwasów chlorgenowych powstających w procesie prażenia kawy. Przez swoją aktywność, kwasy te hamują działanie kofeiny, jako antagonisty adenozyny (kofeina jest inhibitorem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4083 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 411 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • [...] zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1602 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35425 Data: 2021-01-11 20:51:23
  • [...] pożywką zarówno dla naszego mózgu, jak i centralnego układu nerwowego. W jakie składniki urozmaicić dietę, aby usprawnić procesy myślowe? Omega 3 Omega 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. W skład Omega 3 wchodzą: kwas dokozaheksaenowy (DHA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7348 Data: 2017-09-22 09:46:30
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 296 mg cystyny, 916 mg fenyloalaniny, 779 mg tyrozyny, 975 mg treoniny, 270 mg tryptofanu, 1145 mg waliny, 1393 mg argininy, 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny) 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28192 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2617 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7352 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • [...] na temat zmian parametrów krwinek czerwonych podczas progresywnego wysiłku fizycznego u wysoko wyszkolonych sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 577 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i paznokcie. Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4265 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6387 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • [...] czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy L-gulono-γ -laktonowej, jest zdolna do syntezowania w organizmie kwasu L–askorbinowego. Wyjątek stanowią małpy, świnki morskie, nietoperze owocożerne, pstrągi, łososie, niektóre ptaki oraz niektóre rasy psów (np. dalmatyńczyk) . [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2952 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji między nimi. Być może, kwasy tłuszczowe (niezależnie z jakiej grupy) pośrednio przyczyniają się do wzrostu otyłości, ponieważ tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Otyłość z kolei wywołuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 850 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3430 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 998 Data: 2021-03-12 10:02:10