[...] bardzo często z braku czasu na przygotowanie np.: drugiego śniadania w domu. Produkt ten jest uważany za zdrowy i zdecydowanie bardziej wartościowy niż zwykłe pieczywo, którego na dietach redukcyjnych najczęściej staramy się unikać. Producenci wyszli naprzeciw naszym oczekiwaniom i oferują przeróżne smaki i rodzaje pieczywa chrupkiego, tym [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] ujmując krótki czas, zapewne dlatego, iż jest to nowy bodziec dla ustroju. Skuteczność podobnych diet rozpatrywana w perspektywie 6-12 miesięcy jest już dużo niższa, a niektóre z badań ujętych w meta-analizie trwały kilka tygodni. Czy wyniki są wiarygodne? No właśnie... A może przyczyna leży zupełnie gdzie indziej? A co z osobami, które [...]
W Internecie spotyka się rozpowszechnianie twierdzeń, które nie mają zbyt wiele wspólnego z oficjalnym nurtem nauki. Guru odchudzania przekonują, iż da się dowolnie wpływać na metabolizm. W rzeczywistości to wcale nie takie proste. Czym jest metabolizm? Metabolizm odnosi się do sumy reakcji zachodzących w całym ciele w każdej komórce, które [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
[...] rozbudować swoją muskulaturę. To tak jakbyś twierdził, iż wystarczy 1 trening biegowy, by pozbyć się tkanki tłuszczowej. No oczywiście, tylko znane są przypadki osób, które pokonują kilkadziesiąt km tygodniowo, a nadal po miesiącach obserwacji mają nadmiar tłuszczu. Dlaczego? Bo nie istnieją cudowne rodzaje wysiłku owocujące [...]
[...] rośnie w odpowiedzi na dostępność aminokwasów, ale później jest hamowana, mimo ciągłego dostarczania nowych porcji aminokwasów! istnieją więc inne mechanizmy regulacyjne, które hamują syntezę białek mięśniowych, nawet wtedy, gdy ilość składników odżywczych jest przekroczona. Należy dodać, iż aminokwasy podawano dożylnie, a więc omijając układ [...]
Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
[...] żywieniowych. Zastosowanie okna żywieniowego i okresu postu, wzorowanie się na diecie śródziemnomorskiej i ograniczenie spożycia czerwonego mięsa to jedno z rozwiązań, które łączy w sobie aż trzy z wymienionych powyżej diet. Sukces w zmianie sylwetki przyniesie dieta, która będzie przestrzegana i która będzie zakładać deficyt energetyczny, [...]
[...] etc.) skoki na skrzynię 50-85 cm rzuty piłką lekarską sprinty z obciążeniem trzymanym z przodu Jaki zastosować trening TABATA? W moim przypadku sprawdza się rozwiązanie, które wygląda następująco: zarzut siłowy sztangi na klatkę (ze zwisu); 20 sekund pracy wyciskanie sztangi, stojąc, żołnierskie; 20 sekund pracy, przysiady ze sztangą trzymaną [...]
[...] pacjentom nie podawano egzogennych witamin z grupy B ani nie zastosowano suplementacji kwasem foliowym. Niestety metformina jest często stosowana na własną rękę przez osoby, które nie mają cukrzycy. Jest to jeden z leków, który może wywołać śmiertelne powikłania. Cholesterol całkowity Cholesterol uczestniczy w syntezie kwasów żółciowych i [...]
[...] jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku 13-17 lat wykazano, że im więcej w diecie było owoców i warzyw, czyli źródeł kwasu [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] umierają na choroby serca. W metaanalizie uwzględniono łącznie 176,441 pacjentów i 5480 przypadków niewydolności serca, a dane pochodziły z 7 badań prospektywnych. Osoby, które jadły ryby miały o 15% mniejsze ryzyko wystąpienia niewydolności serca, z kolei kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszały ryzyko o 14%. Podsumowanie: ryby są dobrym źródłem [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Przeglądając pytania początkujących użytkowników serwisu Zapytaj.SFD.pl, postanowiłem zebrać te, które pojawiają się najczęściej i odpowiedzieć na nie również w formie artykułu. Poniżej znajdziecie w 10 punktach odpowiedzi na najbardziej nurtujące Was pytania i w jednym miejscu dowiecie się, jak rozpocząć przygodę z siłownią. 1. Jak zacząć ćwiczyć [...]
[...] oddziaływania na spadek tkanki tłuszczowej w ciele. Tłustą rybę warto jadać co najmniej dwa razy w tygodniu. Podsumowanie Lista wymienionych produktów w dzisiejszym artykule nie wyczerpuje tych, po które warto sięgać. Takich produktów jest dużo więcej. Bazowanie między innymi na tych wymienionych pomoże ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki.
[...] Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do organizmu znacznych ilości aminokwasów EAA oraz BCAA, które wspomagają odchudzanie. [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]