[...] spadkowi aktywności lokalnych czynników wzrostowych, z pewnością może się przyczyniać również do zmniejszenia się stężenia testosteronu, w konsekwencji DHT i estradiolu (które, szczególnie w warunkach, gdy podaje się ponadfizjologiczne dawki SAA, odgrywają dużą rolę dla hipertrofii). Z badań wynika, iż bardziej intensywny trening przynosi [...]
[...] przestać jeść słodkie, przeanalizuj to, co codziennie spożywasz, a prawdopodobnie okaże się, że masz za mało białka w diecie. Białko jest jednym z trzech makroskładników, które dostarczają naszemu organizmowi energię. Pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcze, a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
PPL jest uniwersalnym rodzajem treningu, który można łatwo modyfikować. Jest to jego największą zaletą i jednocześnie poważną wadą. Jak wyjaśnić sprzeczność? Wielu młodych ludzi uważa, że wiedzą już prawie wszystko o treningu i układaniu planów. Co niewątpliwie zrobią? Zmodyfikują plan, według własnego uznania. Wtedy niestety możliwe jest [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] orzechy. Czego unikają? Mięsa, drobiu, ryb i owoców morza. Kiedy myślisz o wegetarianach, to prawdopodobnie myślisz właśnie o laktoowowegetarianach. Są to osoby, które nie jedzą mięsa, ryb ani drobiu, ale za to spożywają nabiał i jajka. Często dzielą się też na laktowegetarian (jedzących nabiał, ale nie jajka) i owowegetarian [...]
[...] zyskują napoje spożywane okołotreningowo, takie jak napoje izotoniczne czy odżywki typu Carbo, oraz te bardziej uniwersalne: sok z brzozy czy woda kokosowa. Jednak, które z nich rzeczywiście mają wpływ na nasze zdrowie, osiągi i sylwetkę, a które to po prostu kolejny chwyt marketingowy? Odżywki CARBO mają szereg wartościowych [...]
[...] Język zdrowego człowieka nie ma przebarwień ani nalotu. Podsumowanie Stan skóry, włosów, paznokci, wygląd języka, obwód talii, stan zębów i dziąseł, jakość naszego snu to symptomy, które dają obraz tego, czy jesteśmy zdrowi, czy może naszemu ciału czegoś brakuje lub na coś chorujemy. Symptomy te są dużo ważniejsze niż kilogramy widoczne na wadze.
Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]
[...] pieniędzy i przyczynia się do ograniczenia kupowania niepotrzebnych produktów. Takie podejście, sprzyja również utrzymaniu diety. Jemy bowiem tylko te produkty i dania, które z góry zaplanowaliśmy. Warto uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których [...]
[...] kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: roślinne źródła białka np. z trzech wymienionych wyżej oraz ogólnie warzyw strączkowych nasiona orzechy. Dopóki jednak nie [...]
[...] na zdrowie. W jakich aspektach? Wpływ na układ odpornościowy Wykazano, że składniki białek serwatkowych mogą mieć wpływ na odporność. Serwatka zawiera składniki bioaktywne, które mogą zapewnić ochronę przeciw infekcjom i wirusom, wzmacniają odporność, niektórzy naukowcy sugerują, iż mogą przeciwdziałać niektórym typom nowotworów. Trzy rodzaje [...]
[...] Wielu sportowców i kulturystów jest wegetarianami lub weganami i nie mają oni problemów z wydajnością, lub rozwojem tkanki mięśniowej. Istnieje sporo pokarmów roślinnych, które są dobrym źródłem białka. Ważne, tylko by świadomie układać posiłki. Wówczas nie powinno być problemów z niedoborami tego makroskładnika w diecie. Jakie produkty [...]
[...] przy pomocy diety i odpowiedniego trybu życia możemy w dużej mierze przyczynić się do poprawy regeneracji. Jak to zrobić? W dzisiejszym artykule poznasz szczęść sposobów, które pomogą Ci szybciej wrócić do sił po wykonanych treningach. Truskawkowo-bananowe lody z odżywką WPC mrożone truskawki 200 g banan 100 g odżywka białkowa 20-30 g jogurt [...]
[...] Wyniki nie zaobserwowano znaczących różnic w masie ciała, ani spożyciu pokarmu wśród trzech grup, badanie wątroby wykazało zmniejszone stłuszczenie w grupach, które otrzymywały białka serwatkowe, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), odnotowano 21,51% i 31,78% redukcję zmian w aorcie w grupach dostarczających w diecie 10% [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
Tempo przemiany materii jest to wartość, która opisuje przemiany metaboliczne w naszym organizmie, które z kolei składają się z przemian anabolicznych, jak i katabolicznych. Jednostka, która charakteryzuje owe przemiany, to ilość wykorzystywanej energii w kcal. Co ważne, reakcje anabolizmu i katabolizmu występują w tym samym czasie i w warunkach [...]
[...] na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego uznania np. z grilla, bez panierki czy bez sosu. Bardzo ciekawymi miejscami, które są na nowo odkrywane zarówno ze względu na walory smakowe, praktyczne, jak i dietetyczne są restauracje w formie szwedzkiego stołu oraz tzw. bary mleczne. W [...]