W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Probiotykami, jak pewnie większość z nas wie, nazywane są żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, które spożywane wraz z pokarmem kolonizują nasz przewód pokarmowy, kształtując fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub mikrobiotą. Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad naukowcy poświęcili [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Przyczynkiem do napisania tego artykułu było pytanie Czytelnika, które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?” Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt [...]
[...] serwatkowego spowodowało spadek stężenia trójglicerydów o 21% w porównaniu z grupą kontrolną i o 27% w porównaniu z grupą kazeiny dodatkowo izolat białka serwatkowego oraz kazeina powodowały, iż posiłek nie zwiększał w tak dużym stopniu stężenia glukozy we krwi, gdy porównano wartości z podawaniem glukozy Odżywka białkowa a poziom [...]
[...] Serwatka Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je [...]
[...] protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach (glukozy i kazeiny) całkowite stężenie cholesterolu spadło o 7% w grupie [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
[...] Na skalę przemysłową białko serwatkowe oddzielane jest w procesach technologicznych, takich jak produkcja serów. Do serów przedostaje się główne białko mleczne, czyli kazeina, która równie jak serwatka ceniona jest za wysoką wartość biologiczną. Rodzaje odżywek serwatkowych Najczęściej spotykanymi w asortymencie odżywek białkowych w ogóle [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
[...] zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. rumianek mięta oraz produkty zawierające dużą ilość błonnika Suplementujemy - z możliwego zmniejszania [...]
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
Witam. Pytanie czy Casein 100 Trec nie robią już smaku czekoladowego , ktoś się orientuje ? Nie mogę znaleźć, wszędzie tylko wanilia i truskawka- banan. Jeżeli faktycznie nie znajde Treca to możecie polecić jakąś dobrą w smaku kazeina czekoladowa (tylko taka mnie interesuje) , z której można podobny pudding zrobić jak z Caseine 100. Pzdr
Witajcie. Co się stało z Olimp casein? widzę, że nawet na stronie Olimp jest niedostępne. Znacie jakieś inne dobre kazeiny na rynku? SFD widzę, że już nie ma caseiny, został tylko whey pudding Allnutrition
Googluje na jej temat i natrafiam że jest to białko niewchłanialne przez człowieka. Jak jest z tą kazeiną? Ciężko mi z niej zrezygnować i stracić te desery który jadam na kolację.
[...] jako dodatek w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym. Często stosuje się go przy produkcji makaronów i odżywek. Kazeina kwasowa technicznie granulowana jest to kazeina poddana procesowi już nie ekstruzji, a egalizacji. Następnie przeprowadzany jest przemiał na poszczególne frakcje. Ten rodzaj kazeiny znalazł zastosowanie w przemyśle [...]