SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jajka cholesterol

  • [...] w okresie 7,8 roku obserwacji odnotowano 4 991 zgonów, w tym 870 z powodu chorób serca nie zaobserwowano istotnego związku między dodatkowym dziennym spożyciem połowy jajka (dostarczającego od 120 mg do 137,5 mg cholesterolu) a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny (śmiertelnością ogólną), lub śmiertelnością z powodu chorób serca wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4043 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • [...] nieprzetworzonego mięsa ma niewielki lub żaden wpływ na choroby serca czy cukrzycę . Cytat 11 16 min. 56 sek. „natknąłem się na badanie pokazujące, że jedzenie jednego jajka dziennie jak tak samo szkodliwe jak wypalenie 5 papierosów. Żółtko jest skoncentrowanym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14033 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 803 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • [...] znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2326 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • [...] badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci” oraz „Najnowsze badanie: jajka w dużej ilości i cholesterol pokarmowy podnoszą ryzyko chorób układu krwionośnego”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6958 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2179 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] elita kulturystyki): „Sam przekonałem się, że interwały są najskuteczniejszą metodą. Na przemian robię sprint, po czym wolniejsze, umiarkowane ruchy”. Czy jajka mogą skrócić życie kulturysty? Luke: „Nie mam problemu z energią, gdy stosuję węglowodany okołotreningowo, a więc przed, w trakcie i po wysiłku spożywam większość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11061 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • [...] znaczne ilości jajek wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7311 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • Cholesterol powoduje raka?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] wliczając w to raka. W tym wypadku ryzyko wzrasta nawet o 13%”. Czy to prawda, czy może kogoś poniosła fantazja? Co ustalili naukowcy z Iranu? Spożycie każdego dodatkowego jajka dziennie wiązało się z 7% wyższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn i 13% wyższym ryzykiem zgonu z powodu raka, ale nie było związane ze śmiertelnością z powodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1068 Data: 2022-06-20 06:26:48
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, ostryga, łosoś, sardynki, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2784 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3984 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17624 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15290 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18315 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8460 Data: 2018-03-31 09:21:18
  • [...] protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6227 Data: 2017-03-30 15:03:30
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 860 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8920 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdy w latach 60. XX wieku rozpoczęła się wielka walka z tłuszczami (szczególnie nasyconymi) oraz cholesterolem, wielu zawodników jadło kilka-kilkanaście jajek dziennie (jajka są bardzo dobrym źródłem protein o wolnej kinetyce, cholesterolu i tłuszczów, w tym nasyconych). Czy któryś z nich zmieniał swoje menu ze względu na medialną panikę? To [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4925 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kalorycznej, mimo średnich dawek SAA można wręcz ... chudnąć (tracić masę). Ric twierdzi, iż w złotych czasach kulturystyki regularnie jedzono kurczaka, kotlety wołowe z jajkami (czy też hamburgery z jajkami), owsiankę, omlety z serem itd. Dieta według Arnolda Arnold kwestionuje modne wyrzucanie żółtek jaj. Stwierdził, że to najwartościowsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12049 Data: 2018-10-27 08:06:08