SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

insulina transport glukozy

  • [...] Bezold, PhD,1 Yasemin Arikan, BA,1 Erin Byrne, MPH,2 and Shannon Krohe, MPH3 “Diabetes 2030: Insights from Yesterday, Today, and Future Trends” P. Nilsson, G. Berglund ”Hyperinsulinaemia as long term predictor of death and ischaemic heart disease in nondiabetic men: The Malmö Preventive Project” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26954 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 676 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • [...] podwyższone ciśnienie krwi w porównaniu ze zwierzętami z grupy kontrolnej, co sugeruje, że związek między upośledzoną bioaktywnością NO a nadciśnieniem jest genetyczny. Czy insulina podwyższa, czy obniża ciśnienie krwi? To zależy od dawki hormonu. Warto pamiętać, iż w przypadku wielu rodzajów leków, zwierzętom w badaniach podaje się zaporowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1139 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5080 Data: 2020-07-30 12:35:42
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] początku cukrzycy typu 2. Można jej używać jako markera. Nadmierne spożycie fruktozy może wywołać zespół metaboliczny. Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność (insulina nie działa tak, jak powinna np. w mięśniach, dlatego we krwi stężenia glukozy są za wysokie), hiperinsulinemia (stale podwyższone stężenie insuliny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 807 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8867 Data: 2019-06-11 06:28:18
  • Problem otyłości staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Jest to stan, w którym organizm gromadzi ilości energii, znacznie przekraczająca “normy”, jak i możliwości adaptacyjne. W konsekwencji otyłość prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19938 Data: 2017-06-17 00:17:51
  • IGF-1- jak reguluje stężenie glukozy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3400 Data: 2018-11-06 00:30:19
  • Insulina, jak wszystkie hormony, ma dwie strony medalu. Z jednej strony jest silnym anabolikiem, z drugiej, w nadmiarze i przy przekarmianiu ustroju, prowadzi do wielu niekorzystnych powikłań ogólnoustrojowych (sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, lipogenezie). Naukowcy sprawdzali, jak różne rodzaje protein wpłyną na stężenie insuliny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2835 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • [...] najsilniejszych stymulatorów wyrzutu insuliny zalicza się białko, np. serwatkowe (WPC, WPH, WPI), i raczej nikt nie twierdzi, iż nie powinno być ono elementem diety. Ponadto insulina jest podstawowym hormonem anabolicznym, który jest niezbędny do wzrostu mięśni. A od hipertrofii zależy regulacja glikemii, metabolizm, odtłuszczenie ciała. O [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2383 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2697 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • [...] powinny zużyć pracujące mięśnie, część zostanie zutylizowana do uzupełnienia glikogenu wątrobowego, inna pula do glikogenu mięśniowego, część na bieżące potrzeby. Co prawda insulina nie działa bezpośrednio na wątrobę, ale ma potężny wpływ na szereg procesów w jej bezpośrednim otoczeniu, enzymy kontrolujące glikolizę (rozpad glikogenu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 518 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1214 Data: 2023-02-18 12:10:23
  • Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4042 Data: 2017-10-15 13:59:43
  • Czy warto pić dużo mleka? Produkty mleczne a zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy rozpad glikogenu. Działa ona antykatabolicznie, zmniejszając wykorzystanie glikogenu np. dla potrzeb energetycznych ustroju. W ten sposób, poprzez trzeci mechanizm insulina obniża stężenie cukru we krwi. W pewnym aspekcie jest też substancją o działaniu katabolicznym, bo wzmaga glikolizę (rozpad glukozy; oksydację glukozy). Niemniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2114 Data: 2022-10-31 13:20:42
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy węglowodany. Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany.  Stres, czyli kortyzol + insulina = tłuszcz wisceralny! Ostatnim elementem układanki jest stres. Kortyzol działa poprzez 2 różne szlaki metaboliczne. W obecności insuliny kortyzol zwiększa aktywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7237 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • [...] Początkowo produkowane preparaty insulinowe zawierały bardzo dużo „zanieczyszczeń”. Dopiero w 1978 r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem aminokwasowym z ludzką). Wykorzystano tu bakterie Escherichia coli oraz łańcuchy insuliny A i B. Genentech i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16443 Data: 2018-10-25 12:20:20
  • Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3720 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4563 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do 20 g niezbędnych aminokwasów daje taki sam wpływ na syntezę białek i rozpad białka, niezależnie od wielkiej różnicy w insulinemii w obu grupach. Wydaje się, że insulina jeszcze bardziej zwiększa syntezę białek jednak podawana w dawkach farmakologicznych, co oznacza, że nie można jej osiągnąć poprzez suplementację węglowodanów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4921 Data: 2020-03-04 07:28:20