[...] z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której tłuszczów [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W [...]
[...] Podsumowanie Z tego wynika, że berberyna może mieć wpływ na przynajmniej dwie kluczowe dla raka endometrium kwestie: nadmiarową masę ciała (nadwagę lub otyłość) i stężenie insuliny. Najnowsze badania wskazują, że na tym jej działanie się nie kończy. Może bezpośrednio wpływać na podziały komórek nowotworowych, hamując ich proliferację i [...]
[...] toksycznej lub zapalnej). Żeby nie być gołosłownym, kwestię badali wielokrotnie również polscy naukowcy. Chcieli sprawdzić, czy suplementacja zieloną herbatą ma wpływ na insulinooporność i związane z tym ryzyko sercowo-naczyniowe, u otyłych pacjentów z nadciśnieniem. 56 otyłych, osób z nadciśnieniem zostało losowo przydzielone do otrzymywania [...]
[...] pozbycia się kilku kilogramów masy ciała). Czyli z tego może wynikać, iż bardziej liczy się bilans energetyczny, a nie niuanse w podaży energii z różnych źródeł. Stężenie insuliny na czczo o wiele silniej spadło w grupach diet: wysokoproteinowej oraz wysokotłuszczowej, szczególnie na początku badania. Stan zapalny zmniejszył się najbardziej w [...]
[...] trzustki. Inne podkreślają negatywny wpływ napojów typu cola na nerki, kości oraz stężenie potasu we krwi. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny [...]
Od dekad utarło się błędne pojęcie, iż trening siłowy służy tylko do poprawy wyglądu sylwetki, ma wpływ na estetykę ciała, ale poza tym nie przynosi większych korzyści. Osoby głoszące podobne poglądy nie zdają sobie sprawy, jaką rolę odgrywają mięśnie w ustroju człowieka. Podsumowanie Trening aerobowy daje zyski, jednak głównie doraźne, które [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
[...] gdyż zbyt wiele czynników wchodzi tutaj w grę. Niemniej wiemy, iż nadmiar energii w diecie niezależnie od źródła, niekorzystnie wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej, insulinooporność, glikemię, stężenie insuliny oraz stan zapalny. Przy tym tłuszcze są szczególnie groźne, jeśli są połączone z węglowodanami, a to często spotykane w [...]
[...] niską zawartość cukru, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Według badań pomagają one zmniejszyć wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, którego doświadczają po jedzeniu pacjenci z otyłością lub zespołem metabolicznym. Podsumowanie Owoce jagodowe to doskonały sposób, aby cieszyć się czymś wyjątkowym [...]
[...] czynniki wzrostu, m.in. somatomedynę C. IGF-1 jest znany od lat 50. XX wieku. Większość krążącego w organizmie IGF-1 jest związane z białkami osocza poprzez IGFBP (ang. insulin-like growth factor-binding protein). Na razie wyróżniono 6 rodzajów IGFBP. Ilość wolnego IGF-1 nie przekracza 5%. Badanie Lange KH i wsp. badali wpływ pojedynczej, [...]
Oporność na insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do [...]
[...] podczas cyklu na SAA. Referencje: 1. Blackburn A1, Schmitt A, Schmidt P, Wanke R, Hermanns W, Brem G, Wolf E. „Actions and interactions of growth hormone and insulin-like growth factor-II: body and organ growth of transgenic mice” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9167269 2. Ece A1, Çetinkaya S, Ekşioğlu S, Şenel S, [...]
[...] ciężarowcy mieli aż 27% więcej IGF-1 od osób nietrenujących. Jednak ciągle dowiadujemy się coraz więcej na temat IGF-1 i jego roli we wzroście mięśni. IGF-1 jest zbliżony do insuliny, na co zresztą wskazuje jego nazwa (insulinopodobny czynnik wzrostu). IGF-1 jest ważnym anabolikiem, a przy tym wpływa na zużycie wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływ [...]
[...] Podniesienie się hormonu wzrostu po ćwiczeniach jest może i ciekawe, ale raczej nie ma wpływu ani na obrót białka, ani hipertrofię, ani na stawy i kości, ani na indukowanie insulinooporności (GH egzogenny ma tę niemiłą cechę, iż poprzez różne mechanizmy może wywołać cukrzycę typu II). Najważniejszy fakt, który jest zgodny z przedstawioną przeze [...]
[...] tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest insulinooporność. Statystycznie blisko 60% populacji cierpi na tę dysfunkcję. Jednak czym dokładnie jest insulinooporność i jak ją rozpoznać?
Terapie mające wpływ na profil lipidowy niosą ze sobą ciężkie skutki uboczne, np. rozpad mięśni (miotoksyczność), hepatotoksyczność, neurotoksyczność oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i objawy uczuleniowe. Jakby tego było mało, stosowanie rosuvastatyny wcale nie przeszkadza występowaniu cukrzycy typu II. W wielu innych badaniach i [...]
Już dawno naukowcy ustalili, iż podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – [...]