[...] pozytywnie wpływa na odchudzanie z brzucha i nóg. Niewątpliwą korzyścią dla osób, które liczą kalorie, jest to, że spożycie białka serwatkowego przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym reguluje poziom glukozy w krwioobiegu, co może zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny, które są wyjątkowo niepożądane przez osoby odchudzające się. Dużo [...]
[...] ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] glukozy był większy po białym chlebie (181 ± 45 mmol w ciągu 240 min.), w porównaniu do niedojrzałego (62 ± 17 mmol w ciągu 240 min) i banana dojrzałego (106 ±17 mmol), indeks glikemiczny banana (niedojrzałego) wynosił 43 ± 10, a mocno dojrzałego 74 ± 9, średni obszar odpowiedzi na insulinę dla bananów i chleba był podobny: 6618 ± 1398 pmol [...]
[...] Niedawno trafił do mnie „bestseller”, książka która sprzedała się w 1.5 mln egzemplarzy na całym świecie: „Dieta z sukcesem. Simple glyx. Przyjazny indeks glikemiczny” autorstwa Marion Grillparzer. Zaniepokoił mnie dopisek na okładce: „Chudnięcie w poczuciu szczęścia”. Później było już tylko gorzej. [...]
[...] należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym [...]
[...] należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne, ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym [...]
[...] które powodują wyrzut insuliny. Potężny wyrzut tego hormonu wywołują białka serwatkowe i produkty mleczne (np. jogurty). Jogurt (niesłodzony, bez dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny problem dotyczy mleka. Zresztą dowiedziono, iż duża podaż protein odchudza, więc [...]
[...] atakuje cząsteczki skrobi centralnie, w wyniku czego powstają dekstryny. Oporna i klasyczna skrobia Jęczmień dostarcza 66-70% amylozy i 30-34% amylopektyny, dlatego jego indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi tylko 22. Pszenica ma odwrotne proporcje - dostarcza 25% amylozy i 75% amylopektyny, dlatego ma wysoki indeks wynoszący 85. Wg [...]
[...] powielane w książkach i artykułach dla lekarzy!). Podobnie odnotowano spadek występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
[...] odżywczych. Przy okazji wspomnę coś o IG marchewki: Często czytam jak ludziom redukującym się odradza się spożywania marchewki, a zwłaszcza gotowanej ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Dokładnie wynosi on 95 (czyli tylko o 5 mniej względem glukozy=100). Uzasadnienie tego typu porad wydaj się jasne, jednak IG produktu nie opiera się na [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
[...] naszego organizmu a nie reakcję w probówce. Klasyfikacja węglowodanów powinna przebiegać w zależności od ich możliwości podwyższenia poziomu cukru we krwi, co określa tzw. indeks glikemiczny (IG). W celu uproszczenia sprawy proponuję więc podzielić węglowodany na dwie kategorie: ,, dobre" węglowodany o niskim IG i „złe" węglowodany o wysokim [...]
[...] przyp mój) u małych dzieci w nowojorskim Harlemie. Norman Swan: Jaką rolę w tym wszystkim odgrywa coś, czego pionierami byli naukowcy z Uniwersyteu Sydnejskiego a mianowicie indeks glikemiczny, czyli, że niektóre produkty powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a inne powolny? Oni to własnie argumentują, że to co ma istotne znaczenie to nie [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
[...] spozycia z kalori w postaci węglowodanów ! Nalezy unikać spozywania ww których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi ..czyli węglowodanów o wyskoim indeksie glikemicznym (IG).( IG poziom indeksu glikemicznego nazywamy Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi ..) a starać się [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] Warto zauważyć, ze praktycznie wszystkie węgle (praktycznie, bo w paru lepszej klasy gainerach możemy znaleźć już węgle złożone pochodzące z owsa) posiadają wysoki indeks glikemiczny, co w pewien sposób wyklucza ich picie poza pora po treningu. Czy warto? Na pewno ich spożywanie odpada w przypadku endomorfikow, chyba ze nie zależy im [...]