[...] z tłuszczów. Ile posiłków dziennie? Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w 3 posiłkach, to wystarczy. Jeśli wolisz 5, OK, też nie ma przeszkód! Jednak pamiętaj, iż zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę [...]
[...] zdrowia, szczególnie w kontekście obniżenia ciśnienia krwi. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a małej produktów tłustych oraz tych z zawartością cukru. Nie narzuca konkretnych produktów, ale grupy produktowe i ilość dozwolonych porcji w ciągu dnia. Jest zatem dość prosta do wdrożenia i pozwala na dużą swobodę w komponowaniu posiłków.
[...] i sprzyjają lepszego gojeniu się ran. Wszystko to powoduje, że w codziennej diecie należy dostarczać białko z myślą o prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie przekłada się niekorzystnie na zdrowie, kondycję, a nawet samopoczucie. Z powodu niedostarczenia protein w odpowiednich ilościach zwalnia [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] ciała, znakomicie sprawdzi się w budowaniu wytrzymałości mięśniowej, podziwu kolegów zazdrosnych o to, że nie potrafią podciągnąć się tyle razy, co Ty, być może większa ilość powtórzeń w podciąganiu na drążku pozwoli Tobie dostać się na przykład do policji lub wojska, jednak po początkowym przyroście wielkości mięśni, nie będzie [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] energii (grupa IV miała 35% deficyt energetyczny), zwiększenie podaży protein i średnia podaż energii z tłuszczów i większa z węglowodanów (lub mało węglowodanów i spora ilość tłuszczów). Oczywiście, nikomu nie sugeruję takiej diety o proporcjach 90% białka i 10% tłuszczów, bo może być ona groźna dla życia. Podaż protein większa niż 30% [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] jest prowadzenie notatek zjadanych posiłków, czy to w zeszycie czy swoim telefonie. Najlepiej od razu zapisywać nie tylko rodzaj produktów, ale też makroskładniki. Czy ilość tłuszczu nie będzie zbyt wysoka? Nie będzie, jeśli będziesz kontrolować zjadane kalorie oraz swoją wagę. Pamiętaj, że tutaj też liczy się bilans kaloryczny i to on [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
[...] a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, insuliny oraz odpowiedź zapalną (ilość cytokin w krążeniu oraz ekspresję genów prozapalnych w MNC. Pomiarów dokonywano na czczo i do 6 h po każdym [...]
[...] przewlekłym bólem, kontuzją W razie potrzeby należy skonsultować się z ortopedą. Warto zasięgnąć porady odnośnie wad postawy itd. Glikemia: podstawowe badania Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54%, pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% [...]
[...] i interwencje chirurgiczne. Tymczasem „specjaliści” pokroju kanału Youtube „Odmładzanie na surowo” sugerują, „że jodu w płynie Lugola jest bardzo mało, a jego ilość liczy się w mikrogramach”. W rzeczywistości w 1 ml płynu Lugola było 50 mg jodu. W niektórych aptecznych produktach w 1 g produktu jest obecnie spotykane 10 mg jodu, [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
[...] zależność między ilością spożywanego tłuszczu a metabolizmem tłuszczów w okresie bezpośrednio po posiłku. Średnio około 26% tłuszczu uległo utlenieniu, przy czym ta ilość była odwrotnie i znacząco skorelowana ze spożytą dawką, co oznacza, że spożyte ilości powyżej ~50 g u zdrowych dorosłych osób w stanie spoczynku były przechowywane jako [...]
[...] adaptogenami. Nie da się ukryć, że w obecnych czasach wszyscy jesteśmy narażeni na stres. Stres to nie tylko to, co czujemy, gdy się denerwujemy. To także nieodpowiednia ilość snu, duża ilość pracy, długi okres intensywnych treningów, dieta o ujemnym bilansie kalorycznym i wiele innych. Czynniki stresogenne atakują nas niemal ze wszystkich [...]