Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] Omega 3 są niezbędnym składnikiem diety, który dba o serce i układ krwionośny. Ich działanie poprawia m.in. profil lipidowy. Obniżają cholesterol całkowity, jak i podnoszą ilość "dobrego cholesterolu HDL". Kwasy omega 3 są bardzo dobrym pomysłem jako prezent dla seniorów. 3. ALLNUTRITION Berberyna HCL Berberyna jest znakomitym dodatkiem do [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Istnieje tu wiele pytań, dlatego z wydawaniem ostatecznych sądów należy poczekać na większą liczbę badań. Chwilowo potwierdza się, iż do budowania masy lepsza jest dieta [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
[...] mlecznego. Laktaza jest odpowiedzialna za przerwanie wiązania chemicznego, jakie łączy glukozę i galaktozę, tak by mogły zostać wchłonięte. W momencie, gdy jest zbyt niska ilość tego enzymu w układzie pokarmowym, zaczynamy mówić o nietolerancji. Co dokładnie mówi definicja nietolerancji laktozy? O nietolerancji laktozy mówimy, gdy dochodzi do [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Spowolniony metabolizm to problem, który dotyczy głównie osób poddających się długotrwałemu odchudzaniu, ale i nie tylko. Jest to proces, który zależy również od wieku, płci, czy choćby stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej w ciele, a także uwarunkowania genetyczne mają sporo do powiedzenia w jego kwestii. Nadmierne spowolnienie przemian [...]
[...] (aspartam, acesulfam K), aromat, w tym kofeina W 100 ml Pepsi Zero znajduje się 0,3 kcal. Węglowodany 0,1 g, tłuszcze 0 g, białka <0,1 g, sól 0,02 g Plusy: mniejsza ilość dwutlenku węgla, co może być dla niektórych osób plusem, brak dodatku cukrów, bardzo łatwa dostępność Minusy: gaz szybciej uchodzi z produktu w porównaniu do Coca Coli [...]
[...] kontakt z pyłkiem kukurydzy powodował, iż larwy jadły mniej, rosły wolniej i charakteryzowały się wyższymi wskaźnikami śmiertelności. Jak się później okazało, w naturze ilość pyłku, z jakim miał kontakt motyl, była znikoma, a wpływ na motyle był żaden. Jeść czy nie jeść? Nie wiadomo. Nikt nie przeprowadzał długoterminowych badań nad [...]
[...] i 2,17 kg tłuszczu (niższa intensywność). Nie stosowały specjalnej diety. Z tego wynika, iż mające: mało tkanki tłuszczowej kobiety zmniejszyły w ciągu 4 miesięcy ilość tłuszczu z 23,1% do 12,7% (metoda: DXA) lub z 25,2±3,0 do 18,3±2,7% (metoda: fałdy tłuszczu). Traciły prawie 0,5 kg tłuszczu tygodniowo, pozbyły się 7,5 kg tłuszczu; [...]
[...] jest to niepoprawny termin, ponieważ każdy rodzaj aktywności fizycznej wpływa na układ sercowo-naczyniowy (cardiovascular system), przyspiesza krążenie krwi, zwiększa się ilość uderzeń serca, czasem również siła jego skurczu, rośnie rzut serca/pojemność minutowa serca (ilość krwi pompowana przez mięsień sercowy w ciągu 1 minuty). Bardziej [...]
[...] nie, nie ma to żadnego wpływu na tłuszczową tkankę podskórną, póki nie dokonasz odpowiednich zmian w diecie, np. ograniczając podaż węglowodanów lub tłuszczów i zwiększając ilość pełnowartościowego białka. Zbyt duża liczba powtórzeń świadczy tylko o fakcie używania za małego ciężaru roboczego. W ten sposób nie stawiasz swojemu ciału żadnych [...]
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] Osoby uczestniczące w eksperymencie przez 8 tygodni stosowały dietę dostarczającą ledwie 600-800 kcal dziennie. Wyniki po jednym tygodniu stosowania diety VLCD: całkowita ilość tłuszczu zmniejszyła się o 6%, ilość tłuszczu wisceralnego (wokół narządów wewnętrznych) zmniejszyła się o 11%, ilość tłuszczu zgromadzonego w wątrobie zmniejszyła się [...]
Witamina B3 w suplementacji sportowej wykorzystywana jest dość rzadko. Jednak jej odpowiednia ilość w organizmie nie powinna być zaniedbywana. Sportowiec powinien dbać o to, aby dieta lub dodatkowa jej podaż w postaci suplementu, pokrywała jej dobowe zapotrzebowanie. Rola w organizmie Witamina B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i [...]
[...] (3-β HSD). Z kolei z androstendionu powstają: testosteron (17-β HSD), progesteron (CYP17) oraz estron (CYP19). Teoretycznie podawanie DHEA powinno więc zwiększyć ilość androstendionu, a to powinno zwiększyć stężenie testosteronu. Czy tak się stało faktycznie, okaże się za chwilę. Podwyższone poziomy androgenów nadnerczowych mogą [...]