SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile węglowodanów masy

  • [...] będzie dodatkowo wzbogacony o dodatek aminokwasów BCAA lub też dodatek składników specjalnych, jak kreatyna czy beta-alanina. Ważne jednak, by skład szczegółowo opisywał ile jest białka, a jaką część gainera stanowią dodatki. Dla kogo są polecane gainery? Przeważnie odżywki typu gainer polecane są osobom, które mają problem z przytyciem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7509 Data: 2018-09-25 13:13:19
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2502 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • [...] dotyczących vitargo jest jej 78% w opatentowanym produkcie) oporna skrobia (100% amylozy) Pobrano próbki mięśni zaraz po wysiłku oraz 24 h później, aby stwierdzić, na ile zostały uzupełnione zasoby glikogenu. Dodatkowo po 24 h od zakończenia sesji treningowej przeprowadzono 30-minutową próbę czasową. Stężenie glikogenu po zakończeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • [...] znaczenie polega na tym, że metabolizowane są w tkance mięśniowej, co powoduje, że wykazują szereg ciekawych właściwości. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? O tym, ile powinniśmy spożywać białek, decyduje przede wszystkim fakt, czy trenujemy siłowo oraz czy podejmujemy inne aktywności fizyczne związane z uprawianiem sportu. Osoby, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6605 Data: 2018-09-11 08:39:28
  • [...] działaniami oksydacyjnymi, bierze udział w procesach regeneracyjnych. Jak dawkować białko WPC? Wykorzystanie odżywki białkowej przede wszystkim uzależnione będzie od tego, ile brakuje nam białka w diecie i o jakiej porze dnia chcemy ją spożywać. Zazwyczaj w kontekście suplementacji wymienia się dwa okresy. Pora rano i pora po treningu siłowym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4367 Data: 2018-08-30 08:27:50
  • Jak brać białko?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] o suplementację sportową, a bardziej wykorzystywane są przez osoby np. nie mogące spożywać białek mleka czy cierpiące na nietolerancję laktozy. Również są to produkty mile widziane w diecie wegan czy wegetarian. Wyróżniamy tutaj głównie izolat białka sojowego, hydrolizat białka pszenicznego, jak i białka na bazie grochu czy też ryżu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3630 Data: 2018-09-02 16:52:50
  • [...] jest aminokwasem, bez którego wzrost masy mięśniowej jest niemożliwy. Wszystko to powiązane jest ze zjawiskiem tak zwanego progu leucynowego. Próg leucynowy mówi nam o tym, ile należy jeść leucyny, aby efekt syntezy białek mięśniowych był podtrzymany. Oznacza to, że należy zjeść odpowiednią ilość odżywki białkowej, która będzie zawierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6001 Data: 2018-09-04 09:23:49
  • O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2940 Data: 2021-01-05 17:37:51
  • [...] Andrzej Magiera i wsp. “Ocena progu przemian beztlenowych w warunkach laboratoryjnych – porównanie metod” http://www.medycynasportowa.edu.pl/api/files/view/9867.pdf http://5pa.wp.mil.pl/pl/1_864.html https://i.imgur.com/dnbwqHp.jpg Hulsey CR1, Soto DT, Koch AJ, Mayhew JL. „Comparison of kettlebell swings and treadmill [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19747 Data: 2018-03-15 09:35:33
  • Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1076 Data: 2023-11-18 13:30:32
  • [...] różne złożone mechanizmy. Referencje, badania, literatura: S. Pilz I IN. Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2759 Data: 2020-12-21 13:26:40
  • [...] Maria Moreno i in. How the thyroid controls metabolism in the rat: different roles for triiodothyronine and diiodothyronines https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-7793.1997.529bb.x#t1 Arturo Sánchez López de Nava; Avais Raja. Physiology, Metabolism https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/ E A [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3125 Data: 2021-07-30 10:06:56
  • [...] of energy expenditure, net carbohydrate utilization, and net fat oxidation and synthesis by indirect calorimetry: evaluation of errors with special reference to the detailed composition of fuels. The American journal of clinical nutrition. 1988;47:608–628. Kevin D. Hall “What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss?” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17170 Data: 2018-09-01 14:13:12
  • [...] katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla rozpoczęcia regeneracji potreningowej. Nie bój się zatłuszczenia, to mało realny problem – o ile nie masz zespołu metabolicznego, insulinoporności ani nie „składujesz” wielu nadmiarowych zwałów tłuszczu. Przyczyna nr 5: „sauna” Odwodnienie nie sprzyja budowie mięśni. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 62205 Data: 2017-06-30 23:49:20
  • [...] dlatego można wyprodukować kosztem zdrowia ludzi niezwykle tanie parówki. W tej samej kategorii jest „wzbogacanie mięsa” (np. szynki) roztworami lub nasączanie filetów rybnych substancjami, które zwiększają wagę mrożonki. Podsumowanie Jakość bardzo często zależy od ceny. Kupując serwatkę białkową szkodzisz swojemu zdrowiu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11691 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Skrobia tuczy czy odchudza? Co to jest skrobia oporna?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646248/ https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/skrobia.pdf https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/starch-that-burns-body-fat Heijnen ML, Deurenberg P, et al. Replacement of digestible by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2862 Data: 2019-09-26 10:05:11
  • Mijają lata, coraz więcej kulturystów otwarcie mówi o stosowaniu dopingu, a mimo to mocno ugruntowane są nieprawdziwe poglądy na temat tej dyscypliny. Oddzielmy fakty od mitów i prawdę od obiegowych opinii. Więcej ćwiczysz, masz lepsze efekty” Tak myślano w czasach szczytowej formy Arnolda (w latach 70. XX wieku). Tymczasem jest odwrotnie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12115 Data: 2019-11-30 08:29:44
  • [...] mężczyźni, którzy spożywali alkohol + proteiny mieli 24% gorsze rezultaty, a alkohol z węglowodanami spowolnił syntezę białek mięśniowych aż o 37%. W kolejnym badaniu Smiles WJ i wsp. z 2016 r. 8 mężczyzn ukończyło trzy różne sesje. Podawano im: proteiny serwatkowe (grupa PRO) alkohol razem z proteinami (ALC-PRO) alkohol z węglowodanami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13008 Data: 2017-07-09 12:48:09
  • [...] wtedy, gdy ćwiczysz, wtedy niszczysz mięśnie. Rośniesz wtedy, gdy przebywasz poza siłownią” . Dokładnie te same zalecenia dotyczą m. naramiennych. Powiem więcej, o ile biceps pracuje pośrednio w wielu ćwiczeniach (np. przy podciąganiu czy wiosłowaniu sztangą), jednakże nie w sposób, który przyczyniłby się do przetrenowania, o tyle m. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8667 Data: 2017-09-22 10:09:45
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/17990/14191 Sara Holmberg and Anders Thelin “High dairy fat intake related to less central obesity: A male cohort study with 12 years’ follow-up” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6673 Data: 2017-12-10 01:10:48