Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
[...] elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści na Youtube [...]
[...] - aminokwasy niezbędne (IAA). Lewy dolny wykres - BCAA. Prawy dolny wykres aminokwasy które mogą nie być dostarczane w pożywieniu. Na podstawie: Magali Lacroix, Cécile Bos Joëlle Léonil Gheorge Airinei Catherine Luengo Sophie Daré Robert Benamouzig Hélène Fouillet Jacques Fauquant „Compared with [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
Jedno jajko ma ok. 60g, ile w takim jajku jest gram białka a ile żółtka ? Nie chodzi mi o wartość odrzywczą tylko o ilość białka i żółtka Zmieniony przez - GoNzOleJ w dniu 2008-01-12 14:38:40
Witam, kiedyś widziałem gdzieś taki spis, ile kalori ma np kromka chleba, ile jedno jajko na twardo czy tam na mięko ma białka itp, jeśli ktoś ma to prosiłbym o jakiś obszerny spis tego wszystkiego z góry wielkie dzięki
ile ma protein białko z jednego sredniego jajka nie mam wagi wiec nie wiem jak maam sobie to policzyc, a jedno jajko ma max 10g bialka ale jest tez tam zoltko w ktorym tez jest bialko.. mniejsza o to mam nadzieje ze ktos udzieli mi odpowiedzi pozdrawiam
Ile w koncu ma białka/wegli/tluszczu jedno normalne jajko??? Bo ja juz nie wiem na kazdej stronie pisze inaczej na jednej ze 6g bialak a na innej 12g!! jak to w koncu jest??
[...] x 24 godziny np. 80 kg x 24 = 1920 kcal nastepnie otrzymany wynik mnozymy przez tzw. współczynnik aktywności. Współczynnik ten mówi o tym jaki tryb życia prowadzimy, czyli ile kalorii spalamy dziennie Współczynnik aktywności 1,4 - 1,5 - osoba bardzo aktywna (codziennie ćwiczy, ciężko pracuje fizycznie) 1,3 - 1,4 - osoba aktywna (codziennie [...]
[...] udaru mózgu i niewydolności narządów. Prosimy jednak nie wyciągać z tego zbyt pochopnych wniosków! Poziom cholesterolu w żyłach tylko w niewielkim stopniu zależy od tego, ile zjemy go, pałaszując np. jaja czy masełko. Większość (nawet do 80%) produkujemy... sami! W ciągu dnia wytwarzamy 700-800mg. Głównie w wątrobie (50%), skórze (30%), [...]
[...] osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic, jak również wytrącaniu go w postaci złogów w pęcherzyku żółciowym. Jajeczna dawka Kiedyś próbowano wyznaczyć normy na to, ile jajek można zjeść w ciągu dnia czy tygodnia. W obecnych zaleceniach żywieniowych propagowanych przez American Heart Association nie ma mowy o ograniczaniu ilości [...]
[...] rybami..bleah..nie lubie ryb...do wędzonej makreli jakos się zmusze..ale co innego w gre nie wchodzi. Jeszcze taka sprawa...100g kaszy/ryżu, to 1 woreczek. O tyle o ile z normalnym ryzem nie ma problemu, ro z ryżem brązowym/kaszą jest taki bajer, że jak zjem 3/4 woreczka samego takiego ryzu/kaszy, to jestem nieźle napchany..jak do tego [...]
[...] zeby przegryzac ta ochyde(owsiane) :P - 85 WW, 33 B, 20 T 1-2: 9:00 - 0,5L wody nie gazowanej mineralnej 2: 10:30 - tutaj nie mam duzych mozliwosci, poniewaz jest to posilek w szkole - jedna bulka grahamka (100gr), 70gr twarogu chudego i jogurt pitny bakomy(330gr) - 103WW, 30B, 12T 3: 12:50 - 100gr ryzu lub 150gr ziemniakow + 100gr [...]