SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

grzyby

  • Czy warto jeść grzyby? Czy grzyby są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2023-08-21 10:11:32
  • Jakie grzyby zbierać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sezon na grzyby nadal jest w pełni. Pogoda idealnie im sprzyja. Wystarczy wziąć koszyk i wyruszyć samemu lub z rodziną czy znajomymi do lasu. Przekonany jestem, że wyjdziemy z wieloma zdobyczami. Kurki Kurki należą do grzybów z rodziny pieprznikowatych, są bardzo charakterystyczne, mało kto ich nie zna. Są żółtego lub pomarańczowego ubarwienia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1802 Data: 2017-10-23 10:10:47
  • Grzyby niedocenione źródło pokarmowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trudno zaliczyć grzyby do pokarmów szeroko rozpowszechniony w naszej kuchni. Owszem przypominamy sobie o nich np. w okresie Świąt Bożego Narodzenia, jednak nie stanowią one stałego dodatku do naszego menu. Podsumowanie Jeżeli zatem zastanawiałaś (-eś) się, czy warto włączyć grzyby do swojego menu, czy przypadkiem nie zwiększysz zbytnio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1036 Data: 2021-03-02 18:49:39
  • Układ odpornościowy może być sprzymierzeńcem jak i też wrogiem człowieka. W rzadkich wypadkach atakuje on własny organizm (np. cukrzyca typu I, zapalenie tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów). Co dała suplementacja grzybami?  Suplementacja glukanami pochodzącymi z grzybów aktywowała komórki naturalnych zabójców i zwiększyła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2659 Data: 2020-03-01 17:40:56
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8212 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • [...] ukuto termin „deca dick” - jest to niemożliwość uzyskania pełnej erekcji) To nie wszystko. Szereg roślin i grzybów (wg niektórych klasyfikacji osobno należy ujmować grzyby i rośliny) wykazuje szkodliwe działanie dla stężenia testosteronu (i/lub DHT) u mężczyzny. Grzyby reishi Grzyby reishi (łac. Ganoderma lucidum) znany jako LingZhi w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16469 Data: 2019-05-10 10:06:15
  • [...] rodniki, reaktywne formy tlenu) wywołuje starzenie się, nowotwory; ekspozycja na promienie słoneczne (UV) starzenie się, mutacje, nowotwory. Patogeny (bakterie, wirusy, grzyby) wywołują liczne choroby (w skrajnych przypadkach śmierć). Oszacowano, iż człowiek tylko w przewodzie pokarmowym ma 1 – 1.5 kg bakterii (w 1 g kału jest obecnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5918 Data: 2019-03-06 09:51:37
  • [...] 30 kcal, boczniaki 33 kcal na 100 g, opieńki 43 kcal na 100 g. Ponadto w grzybach znajdziemy średnio od 2 do 4 g białka na 100 g. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika grzyby są bardzo sycące. Dodatkowo znajdziemy w nich selen i witaminę D. Kalafior, brokuły, jarmuż Badania wykazały, że większe spożycie bezskrobiowych warzyw o niskim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16594 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3863 Data: 2020-06-06 12:52:44
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się w nich grzyb!). Jak widać, toksyny są to związki wytwarzane przez bakterie (botulinowa, enterotoksyny, toksyna laseczki zgorzeli gazowej), rośliny (rycyna, abryna) lub grzyby. Nie są to leki ani węglowodany, ani białka, ani tłuszcze! Praktycznie wszystkie stosowane leki mają pochodzenie chemiczne. A nawet jeśli używa się określonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] jako zamienniki burgerów. Zmielone lub pokrojone plastry mają mięsistą konsystencję i ziemisty smak, który fajnie pełni swoją funkcję na talerzu. Świetnie sprawdzą się także grzyby panierowane, które mogą być alternatywą dla małych kotlecików. Tofu To wegetariańskie białko na bazie soi, nabiera smaku zależnie od tego, czym jest przyprawione i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1529 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem   Ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6937 Data: 2020-05-21 10:59:16
  • [...] i FODMAP, czyli krótkołańcuchowe węglowodany, które przechodzą bezpośrednio do okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1030 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10298 Data: 2021-10-12 16:24:21
  • [...] pochodne opium (np. heroina, morfina) oraz inne opioidy, stymulanty (np. dimethylamphetamina), substancje halucynogenne np. LSD, meskalina (peyotl), psylocybina („magiczne grzyby”). Wg obowiązującej w USA klasyfikacji, substancja grupy I: musi mieć silny potencjał uzależniający, nie jest obecnie stosowana do leczenia w USA, nie jest bezpieczna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5286 Data: 2018-11-21 10:22:23
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • [...] celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. Jak grzyby po deszczu pojawiają się portale z podejrzaną treścią, często losowo skopiowaną z dużych, znanych serwisów. Podsumowanie Jeśli nie masz chorych nerek i/lub wątroby, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7304 Data: 2019-03-31 13:10:58
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 11 – Witamina D3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 516 Data: 2023-05-30 19:28:05
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] źródeł można się dowiedzieć, iż wiele plantacji jest pryskane kilkadziesiąt razy, aby zwalczać rozmaite szkodniki, mszyce, ślimaki, chwasty, bakterie, owady, nicienie, grzyby itd. Uznałbym to za mocno przesadzoną informację, ale niestety potwierdzają ją badania naukowe. W przyrodzie nic nie ginie, a na roślinach, owocach, w glebie i w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1099 Data: 2021-09-30 08:41:18