Układ odpornościowy może być sprzymierzeńcem jak i też wrogiem człowieka. W rzadkich wypadkach atakuje on własny organizm (np. cukrzyca typu I, zapalenie tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów).
W wielkim skrócie:
- odporność wrodzona opiera się o: granulocyty, monocyty, komórki naturalnych zabójców,
- odporność nabyta opiera się o komórki T, B i makrofagi,
Codzienne spożywanie kilku rodzajów grzybów może chronić przed potencjalnie śmiertelnymi wirusami grypy. Sugerują to badania, które amerykańscy naukowcy z University of Louisville opublikowali w Annals of Translational Medicine.
Naukowcy podawali myszom glukany z gatunków grzybów Siberian chaga, Agaricus blazei, shiitake, reishi i maitake. Myszy w grupie kontrolnej nie otrzymały glukanów. Po 14 dniach badacze zainfekowali myszy przez nos wirusem grypy H5N1A / HK483. 12 dni po zakażeniu wirusem wszystkie myszy w grupie kontrolnej były martwe, ale 80 procent zwierząt w grupie której podawano glukany wciąż żyło.
https://www.ergo-log.com/plaatjes/mushroom-glucans-virus-infection-survival.gif
Grafika: przeżycie zwierząt w grupie suplementacji i w grupie kontrolnej po infekcji wirusem grypy.
Mechanizm: suplementacja glukanami pochodzącymi z grzybów aktywowała komórki naturalnych zabójców i zwiększyła interferonu gamma w płucach. Oznacza to, że glukany zwiększają agresywność układu odpornościowego. Dodatkowo w płucach zwierząt którym podawano glukany znaleziono mniej wirusów. Czy tak będzie u ludzi? Tego nie wiemy.
Referencje:
Vaclav Vetvicka, Jana Vetvickova „Glucan supplementation enhances the immune response against an influenza challenge in mice” http://atm.amegroups.com/article/view/5574/6363