[...] strony. Co do samego rozkładu produktów to za dużo białka, więcej nie zawsze znaczy lepiej, zmniejsz je do 2g na kilogram masy ciała. Postaraj się też dobierać produkty mniej przetworzone, to jasne że w trasie nie masz możliwości na gotowanie i dostęp do wszystkiego, ale możesz używać np. wafli ryżowych, filety wędzone z drobiu, ryby wędzone itp
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że [...]
[...] siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i regenerację. Życie w codziennej gonitwie Codzienne [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] nie ma nic prostszego niż przeczytanie etykiety. Samodzielnie przygotowuj posiłki Chcąc zachować szczupłą sylwetkę i zdrowie po 50-tce (i nie tylko), postaw na samodzielne gotowanie. Stołując się w restauracjach, barach szybkiej obsługi i sięgając po fast foody, nigdy nie wiesz do końca, co zjadasz i jaka jest tego kaloryczność (a jest [...]
[...] tego pod jakim kątem byś je potrzebował? Na pewno warto mieć w domu odżywkę białkową. Zawsze może się przytrafić dzień, kiedy to nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie/gotowanie mięsa, czy ryby. Wtedy sprawdza się ona idealnie. Być może do tego coś pod kątem poprawy regeneracji i jakości snu? Ashwahandha, ZMA, czy chociażby ornityna. [...]
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]
[...] suszona, wpc olimp, jaja kurze, brak nabiału w postaci serów, twarogów itp, czasami Skyr, banan 1 dziennie, pierś z kurczaka, ryby co 2-3 dni, Czasami z braku czasu na gotowanie wrzucam produkty takie jak ryż, otręby owsiane, białko, orzechy, pare truskawek czy jagód itp do blendera i spożywam w postaci szejka. Zapotrzebowanie mi wyszło [...]
[...] orzechów lub nasion na tydzień preferowanie spożycia białego mięsa drobiowego (bez skóry) lub z królika, a ograniczenie czerwonego mięsa i produktów z niego wytwarzanych gotowanie min. 2 razy w tygodniu z użyciem pomidorów, czosnku i cebuli Po stronie restrykcji naukowcy zalecili unikanie: śmietany masła margaryny mięsa kaczki słodzonych [...]
Insektycydy polichlorowe były kiedyś bagatelizowane i uważano, że są niegroźne dla człowieka. Wystarczy obejrzeć jeden z wielu filmów z tamtego okresu. https://www.youtube.com/watch?v=-UiCSvQvVys Na nagraniu widać stosowanie DDT, insektycyd polichlorowy (bischlorofenylowy). Do tej samej grupy należy lindan, o którym zespoły punkowe śpiewały, że [...]
[...] odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje [...]
[...] przynosi wiele korzyści. Warto również dodać, że opisane powyżej wybory są nie tylko zdrowsze, ale również bardziej ekologiczne i korzystniejsze ekonomicznie. Wspólne gotowanie Dzięki wspólnym jadłospisom więcej czasu z dziećmi można spędzić między innymi gotując razem. Wspólnie przygotowując posiłki, można pokazać dziecku jak obchodzić [...]
[...] ale na razie ciężko). Na delegacji jeżeli mam hotel to jest katastrofa ponieważ nie ma aneksu kuchennego i nie moge gotować. Jeżeli jest aneks to po pracy trening i gotowanie - kończę o 23 ze wszystkim. Ostanio zabrałem hantle 2x 25kg i mniejsze. Zrobiłem nogi i barki, gdy kładłem się spać to takie tętno miałem że zarwałem nockę... Do [...]
[...] ale na razie ciężko). Na delegacji jeżeli mam hotel to jest katastrofa ponieważ nie ma aneksu kuchennego i nie moge gotować. Jeżeli jest aneks to po pracy trening i gotowanie - kończę o 23 ze wszystkim. Ostanio zabrałem hantle 2x 25kg i mniejsze. Zrobiłem nogi i barki, gdy kładłem się spać to takie tętno miałem że zarwałem nockę... Do [...]
[...] zaburzonego statusu substancji odżywczych, spożywaj surowe,organiczne i bez GMO fermentowane i wykielkowane jedzenie. Nie pij żadnych płynów razem z jedzeniem. Obróbka, gotowanie i konserwowanie jedzenia redukuje zdrowy potencjał jedzenia. – Redukcja stresu redukuje utratę substancji odżywczych, które organizm przetwarza podczas stresu. – [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] swojej diety. Odżywka białkowa jak najbardziej służy do uzupełnienia braków białka w diecie, więc można nią uzupełniać braki nie tylko te z braki/zmniejszonego spożywania nabiału, a również innych źródeł białka jak np. mięsa, ryby, czy jajka. Zawsze może przytrafić się sytuacja kiedy nie mamy czasu na pieczenie/gotowanie, czy ochoty na jedzenie.
Jeżeli chodzi o jej czas, którym się może zepsuć, to zdecydowanie najszybciej nastąpi to gdy zostawisz ją surową. Gotowanie, pieczenie, czy smażenie wydłuży jej okres przydatności do spożycia i działania enzymów proteolitycznych. Nie jesteśmy niestety w stanie określić ile dni wytrzyma surowa ryb, a ile czasu ta poddana obróbce. Jednym z [...]
[...] wędzone można zjeść czasami, ale niekoniecznie stałe. Tym bardziej w oleju słabej jakości. Tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym warto mieć w domu na tzw. czarną godzinę, kiedy to na szybko musimy coś zjeść i nie mamy czasu na gotowanie, czy pieczenie. Czym jest szybka wiejska? Jeżeli wędliną, to polecam zamienić ją na mięso. Np. pieczony schab.