SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glutaminian

  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465577 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8198 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9656 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] norweskich, paluszek surimi o smaku krabowym (surimi 50% (białe mięso ryb 93,7%), woda, skrobia pszenna, cukier, sól, olej rzepakowy, aromat krabowy, wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, inozynian disodowy, substancja aromatyczna krabowa, białko jaja w proszku, barwniki: węglan wapnia, kwas karminowy, kapsaicyna), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24710 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] zdrowiu. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci. Wzmacniacze smaku Popularnym dodatkiem do żywności, który od dziesięcioleci wzbudzał kontrowersje, jest glutaminian sodu - sztuczna sól nieistotnego aminokwasu zwanego glutaminianem (MSG). Wiele produktów spożywczych na półkach supermarketów jest aromatyzowanych MSG, a FDA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4416 Data: 2018-09-16 15:55:47
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50623 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] r. (tak, to nie jest literówka). Wg obecnej wiedzy naukowej, w pożywieniu nie muszą być dostarczane np. alanina (Ala), asparagina (Asn), asparaginian (Asp), cysteina (Cys), glutaminian (Glu), glutamina (Gln), glicyna (Gly), hydroksyprolina, hydroksylizyna, prolina (Pro), seryna (Ser), tyrozyna (Tyr). Kontrowersje wzbudza np. arginina. Jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5150 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] N-acetylocysteina, a psychopatologia NAC moduluje kilka kluczowych systemów neuroprzekaźników, o których wiadomo, że mogą zmieniać zachowanie danej osoby, w tym wymienia się glutaminian i dopaminę. Notabene w tym samym celu stosowano np. Piracetam (słynny nootrop) i glicynę (jeden z podstawowych aminokwasów). Regulacja synteza, uwalnianie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3348 Data: 2021-09-02 13:27:08
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4204 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8842 Data: 2017-08-20 12:47:14
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35278 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] głowy, najlepiej unikać paczkowanych pokarmów zawierających MSG. Niestety MSG jest trudny do uniknięcia, ponieważ zazwyczaj nie jest wymieniony na opakowaniu, jako MSG lub glutaminian sodu. Zamiast tego "ukrywa" się w innych składnikach, m.in. w zhydrolizowanym białku, ekstrakcie drożdżowym, kazeinianie sodu, autolizowanych drożdżach, izolacie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6147 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5165 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5013 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • Tauryna - nieznane właściwości

    Artykuł
    Suplementy

    Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3119 Data: 2019-03-11 11:29:43
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14943 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • Czy kurczak z rożna jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3597 Data: 2022-12-02 10:31:57
  • [...] i germachrene D), fitosterole (kampesterol, sitosterol, stigmasterol), substancje kleiste, żywice, wolne aminokwasy (alanina, seryna, aminomaślan, asparaginian, glutaminian, lizyna i treonina), flawonoidy (pochodne chercetyny i kempferolu), alkaloid (hydrokhotyna) , gorzki składnik (vallerine), kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2017 Data: 2019-05-30 18:13:05
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy ... niezbędny do życia tlen (E948) – jako gaz do pakowania. Owszem, wiele substancji z listy dodatków budzi uzasadnione obawy i kontrowersje, np. wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu, E621) czy rzadko spotykany jako konserwant formaldehyd (E240). Niemniej w składzie produktu może być równie dobrze napisane tylko: substancja konserwująca: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6649 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • [...] Neal L. Benowitz, M.D. „Nicotine Addiction” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928221/ Halina Car „Współdziałanie pomiędzy glutaminianem a kwasem γ-aminomasłowym w ośrodkowym układzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3497 Data: 2020-07-26 21:47:30