Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22935440 Bazzano LA, Hu T, Reynolds K, Yao L, Bunol C, Liu Y, Chen CS, Klag MJ, Whelton PK, He J. “Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25178568 Hiroshi Noto,1,2,* Atsushi Goto,1,2 Tetsuro Tsujimoto,1,2 and Mitsuhiko Noda1,2 “Low-Carbohydrate [...]
[...] redukcję od pułapu 1500 kcal, to coś jest tu w wielkim nieporządku. Znam człowieka (ważył ~120 kg), który właśnie w taki sposób próbował się odchudzać! Po prostu zastosował fatalną dietę rozpisaną na 1200 kcal, którą gdzieś zdobył. Inny 100 kg facet w wieku ok. 50 lat wykupił usługi cateringowe i dostarczał ~1800 kcal dziennie. Bardzo się [...]
[...] Duret C, Rohrer D, Girardier L, Mensi N, Fathi M, et al. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999;70(6):1040–5. 9. Bill I. Campbell “The effects of a fat loss supplement on resting metabolic rate and hemodynamic variables in [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] zapalnych i nowotworowych.” http://czasopisma.viamedica.pl/ep/article/viewFile/25618/20441 Nimrod A, Ryan KJ. Aromatization of androgens by human abdominal and breast fat tissue. Hyun-Ki Lee,1 Joo Kyung Lee “The Role of Androgen in the Adipose Tissue of Males” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770848/ Ruth B.S. Harris “Direct [...]
[...] Nie znaczy to, iż zjedzenie raz na kilka miesięcy hamburgera zrujnuje całą pracę na siłowni. Ze względu na ogrom danych, odsyłam do tekstów źródłowych, np. „Cell biology of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: https://www.bodybuilding.com/fun/drobson65.htm Martyna KANIA „Rola [...]
[...] PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” [...]
[...] Magdalena Marzec “Wybrane zachowania seksualne z perspektywy ewolucyjnej” https://journals.viamedica.pl/seksuologia_polska/article/view/15-22/32100 Karl Zahn „Body fat distribution and risk of incident ischemic stroke in men and women aged 50 to 74 years from the general population. The KORA Augsburg cohort study” [...]
[...] istnieją setki tysięcy stron o treningu dla uzyskania ciała, jakie prezentował Brad Pitt w filmie „Fight Club”. Na większości tych portali prezentowane są kiepskie lub wręcz fatalne treningi, przypominające kulturystyczne, ale np. pozbawione progresji, metod programowania poszczególnych serii, skalowania obciążeń, podziału sesji – z kolei inne [...]
[...] /kilogram masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach: grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass), grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass), jak widać różnica w [...]
[...] zmiennych, więc tolerancję poszczególnych modeli żywieniowych trzeba sprawdzić samemu. Referencje: Dominik H Pesta and Varman T Samuel „A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/ Hyerang Kim “Metabolic responses to high protein diet in Korean elite bodybuilders [...]
[...] w tkance tłuszczowej wewnątrzotrzewnowej (tłuszczu sieciowym), nie w tkance tłuszczowej podskórnej. Tłuszcz w depozycie wewnątrzotrzewnowym (tłuszcz sieciowy ang. omental fat) miał 4x więcej receptorów (np. dla kortyzolu) w porównaniu do zasobów tłuszczu podskórnego. Związek między ilością receptorów dla glukokortykosteroidów, a aktywnością [...]
[...] dyscyplinach siłowych zużycie glikogenu w trakcie treningu wcale nie musi być znaczące (nie dotyczy to specjalnych protokołów „wypalania” glikogenu, jak np. w „stubborn fat protocol” V1 i V2). 3. Glikogen mięśniowy może być odtwarzany z innych źródeł nawet wtedy, gdy nie dostarczymy posiłku! 4. Odtwarzanie glikogenu mięśniowego nie jest tak [...]
[...] the Effects of Habitual Running on Indices of Health in Physically Inactive Adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579257/ Achten J, Jeukendrup AE. Optimizing fat oxidation through exercise and diet. Nutrition. 2004;20(7-8):716–27. „Tabela alergenów i wartości odżywczych”. Edward L Melanson, Ph.D., Paul S. MacLean, Ph.D.,1,2 and [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
[...] 2. Ohkawara K1, Tanaka S, Miyachi M, Ishikawa-Takata K, Tabata I. “A dose-response relation between aerobic exercise and visceral fat reduction: systematic review of clinical trials.” 3.Robert Ross I wsp. “Exercise-Induced Reduction in Obesity and Insulin Resistance in Women: Randomized Controlled [...]