[...] /kilogram masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach: grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass), grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass), jak widać różnica w [...]
[...] wiele zróżnicowanych strategii żywieniowych. Referencje, piśmiennictwo: 1.MARK A. FEBBRAIO AND JANE DANCEY „Skeletal muscle energy metabolism during prolonged, fatiguing exercise” https://www.somasimple.com/pdf_files/skeletal_muscle.pdf 2. Paul A. Fournier, Timothy J. Fairchild,* Luis D. Ferreira,* and Lambert Bräu [...]
[...] akurat te składniki, które są niezbędne dla regeneracji, podtrzymania metabolizmu spoczynkowego, utrzymania masy mięśniowej? A co jeśli akurat ta osoba wyjściowo miała już fatalną dietę, w której było za mało niezbędnych tłuszczy wielonienasyconych, witamin, minerałów czy pełnowartościowych protein? Przykładowo, liczne badania wskazują, iż w [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese [...]
[...] Kwestia zależy od wieku i profilu hormonalnego. Referencje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2017-09-01-new-insight-into-how-excess-belly-fat-may-increase-cancer-risk/ Schapira DV1, Clark RA, Wolff PA, Jarrett AR, Kumar NB, Aziz NM. „Visceral obesity and breast cancer risk.” [...]
[...] czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA; saturated fatty acids) jest kluczowym czynnikiem wpływającym na chorobę serca. Ten pogląd przeważał od około 1974 do 2014 roku. Niestety, gdzie leży prawda, nikt nie wie, gdyż choroby [...]
[...] nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Podsumowanie Wydaje się ważne, by unikać nadmiernej podaży kwasów z grupy omega-6, a należy zadbać o [...]
[...] Margrit Kemper,1,2,3 Achim Kramer,5 Andreas F. H. Pfeiffer,1,2,3 Olga Pivovarova,1,2,3,* and Natalia Rudovich “The effect of diurnal distribution of carbohydrates and fat on glycaemic control in humans: a randomized controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ 14. Alpana P. Shukla, Radu G. Iliescu, [...]
[...] Oczywiście muszą być podawane w nadmiarze - w umiarkowanej ilości nie tuczy nawet jedzenie z McDonald’s. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 A [...]
[...] Epub 2013 Jan 12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23318050 “Aerobic exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls: a randomized controlled trial.” Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013 Nov 15;305(10):E1222-9. doi: [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
[...] protein” spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka/ kg m.c. / dzień Wyniki po 8 tygodniach grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1.3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1.9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni to ledwie [...]
[...] (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, [...]
[...] spożywała 1,8 g ± 0,4 g białka / kg m.c. / dzień, Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2.0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2.4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni, to ledwie [...]
[...] białka /kg masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach? Grupa „niskich protein” – odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass). Jak widać różnica w [...]
[...] aż 1,8 g ± 0,4 g białka /kilogram masy ciała/dzień Wyniki po 8 tygodniach? grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) grupa „wysokich protein” – odnotowano przyrost 1,9 kg ± 2,4 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass) jak widać różnica w przyroście mięśni to ledwie [...]
[...] wiemy, iż przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy, 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids), 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG), 10% glukoza we krwi (osocze). Przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii [...]