SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

dieta dla osób krwi 0

  • Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6722 Data: 2020-02-13 13:45:26
  • Czy słone jedzenie i sól mogą uzależniać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że nie jest ono zdrowe. Podsumowanie Pragnienie soli jest czymś naturalnym, ponieważ sód i inne elektrolity są ważne dla zachowania objętości krwi i ciśnienia krwi. Jednak dieta przeciętnego człowieka zawiera jej zdecydowanie za dużo, szczególnie jeśli jest obfita w przetworzoną żywność, która zawiera również mnóstwo innych substancji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 544 Data: 2022-08-08 09:43:54
  • Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1507 Data: 2023-04-07 06:21:37
  • Probiotyki na odchudzanie i cukrzycę. Badanie z 2023 roku

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach.  Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 699 Data: 2023-07-23 03:20:24
  • [...] dostarczanie pokarmu w pozostałe dni; periodic prolonged fasting (PF) - okresowy przedłużony post, spotyka się tu nazwę ICR (przerywane restrykcje kaloryczne), może być to dieta, w której w ciągu doby mamy określone okno żywieniowe, np. 18 h postu + 6 h okna żywieniowego (ang. time-restricted feeding) lub np. 16 h + 8 h itd., może być to dieta, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5520 Data: 2019-12-23 08:38:31
  • Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5818 Data: 2019-02-13 12:08:02
  • Czy warto jeść jagody i owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500 Data: 2024-05-15 09:52:43
  • Solić czy nie solić? Nie rezygnuj całkowicie z soli!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6302 Data: 2018-02-25 09:56:46
  • Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7980 Data: 2020-12-09 17:49:01
  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla serca?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diety wolnej od glutenu, ale nie u całej reszty populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie tylko nieracjonalna, ale szkodliwa dla zdrowia. Finansowo tego rodzaju dieta po prostu się nie opłaca, a produkty bez glutenu wcale nie są zdrowsze, ponieważ charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia, czyli wyrządzają duże szkody [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 606 Data: 2022-12-26 12:32:00
  • Oddawanie krwi a dieta - co warto jeść przed i po?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Oddawanie krwi stanowi jeden z elementów pomocy, jaką jesteśmy w stanie oferować osobom, które potrzebują nagłej transfuzji krwi np. w wyniku wypadku komunikacyjnego. Oznacza to, że pobrany materiał od dawcy jest wykorzystywany na potrzeby innego organizmu, pod warunkiem zgodności grup krwi. Jednorazowo pobierana jest ilość 450 ml krwi z układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6316 Data: 2017-06-17 00:31:46
  • Wszyscy słyszeliśmy o suplementacji sportowej m.in. przy wykorzystaniu kreatyny, jednak obecnie naukowcy sugerują, że ludzie stale dostarczają jej za mało i że ma to negatywny wpływ na ustrój. Grupą szczególnego ryzyka są weganie. Kto zyskuje najwięcej? Rośliny praktycznie nie zawierają kreatyny. Dlatego też osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2216 Data: 2022-05-06 17:41:34
  • Co się dzieje, gdy przestajesz jeść mięso?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] biorąc, wszystkożercy chorują częściej na cukrzycę w porównaniu z wegetarianami i weganami, nawet jeśli wziąć pod uwagę różnice w masie ciała.   Redukcja masy ciała Choć dieta sama w sobie nie jest metodą odchudzania, to jednak biorąc pod uwagę fakt, że spożywa się głównie produkty na bazie warzyw, owoców i pełnych ziaren, trudniej jest jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1217 Data: 2021-11-24 11:19:52
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1259 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1978 Data: 2020-01-23 21:47:14
  • Panika i dezinformacja często prowadzą do nieracjonalnych zachowań a obecna sytuacja, jest doskonałym tego przykładem. Oto 10 najgłupszych rzeczy, które ludzie robią podczas wybuchu pandemii spowodowanej koronawirusem. Bagatelizowanie zagrożenia Wiele osób bagatelizuje zagrożenie koronawirusem, myśli bowiem, że problem ich nie dotyczy. Nawet, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10160 Data: 2020-04-07 09:42:34
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1397 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • [...] cukrzyca pojawia się z powodu predyspozycji genetycznych, braku regularnego wysiłku fizycznego oraz z przekarmiania ustroju („obżerania się”). Na ryzyko cukrzycy wpływa dieta bogata w glukozę, fruktozę i sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans i nasycone. Nie muszę dodawać, iż bogatym źródłem tych związków są produkty o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2007 Data: 2022-10-03 08:05:14
  • Schorzenia wchodzące w skład zespołu metabolicznego są ze sobą mocno powiązane. Skutki fizjologiczne jednej z chorób często stanowią przyczynę kolejnej. Co więcej, z reguły prowadzą do nich te same czynniki związane ze stylem życia, tj. dietą i poziomem aktywności fizycznej, rzadziej są to czynniki genetyczne, niezależne od woli. Spośród otyłości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1963 Data: 2022-10-17 10:38:13
  • Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 992 Data: 2022-08-06 07:33:32