SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

denaturacja białka

  • [...] „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski „WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I FUNKCJONALNE ORAZ ZASTOSOWANIE KAZEINIANóW W PRZETWóRSTWIE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10478 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do β-metyloglutakonylo-CoA Jak sobie z nią radzić? Wystarczy jaja i płatki poddać procesowi obróbki termicznej np.: gotowaniu, przez co rozkład awidyny, jej denaturacja sprawi, że nie będzie aktywna i będzie zagrażała naszej witaminie H. Dodatkowo, przyswajalność produktów, które zostały przytoczone w tekście, będzie znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10826 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • Białko - budowa, denaturacja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] strukturę drugo i trzeciorzędową białka. Wiele osób zadaje pytanie, czy gotowanie np. jajka kurzego, w którym dochodzi do denaturacji białka powoduje jego zepsucie. Otóż, denaturacja powoduje wyłącznie rozpad struktur, lecz aminokwasy, białko nadal jest dostępne dla naszego organizmu. Traci ono tylko swoje właściwości (nadane przez dane [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 8199 Data: 2008-10-04 20:44:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • NIE JEST TO POST DLA LUDZI, KTORZY BĘDĄ PRAWIĆ O PRAKTYCZNYM WYKORZYSTANIU BIAŁKA, TYLKO TYPOWO INFORMACYJNY ARTYKUŁ W CELU POSZERZENIA WIEDZY NA TEMAT PROCESÓW PWSTAWANIA BIAŁKA. dziękuje z góry za zarozumienie. PROCESY POWSTAWANIA SERWATKOWYCH ODŻYWEK BIAŁKOWYCH I ICH ANALIZA Podczas wytwarzania odżywek białkowych na bazie serwatki (koncentrat [...]

    Odpowiedzi: 645 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-08-03 13:54:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Konkurs mikołajkowy !!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wszystkimi odpowiedziami bedzie sie liczyla kolejnosc wyslania pytan. Powodzenia 1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny) i dlaczego? 2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego. 3. Jaki zwiazek (wystepujacy w organizmach) widnieje na wzorze: 4. Jaki cukier [...]

    Odpowiedzi: 33 Ilość wyświetleń: 4494 Data: 2008-12-06 18:35:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czy pierś kurczaka traci wartości w 200c ?

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki nabijam na szaszłyki, potem rozgrzewam piekarnik i wstawiam je na ruszt w piekarniku na 20min w 200c. Piczenie jest z góry i dołu. Podczas pieczenia cała woda z kurczaka wykapuje na dół. Nie nastąpi zadna denaturacja bialka czy cos ?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1217 Data: 2015-05-18 18:33:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2624 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wywodach ekspedienta, poradach przypakowanego kolegi, internecie, w Biblii, Koranie, czy komiksach „Kajko i Kokosz"  IHS TEAM Przypisy ( dla dociekliwych ) *1 - denaturacja białek : polega na zniszczeniu ich struktur przestrzennych na skutek działania wysokich temperatur. (lub innych czynników jak promieniowanie jonizujące, [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3777 Data: 2011-09-17 08:56:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania

    Temat
    Odżywki i suplementy

    CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania Sądząc po liczbie postów typu "jak kupie gainera xxx to ile mi pójdzie masy?" większość 'świeżych' nie zdaje sobie sprawy po co w ogóle sie kupuje powyższe odżywki. Istota brania odżywek jest bardzo prosta - kupujemy je aby uzupełnić braki w tzw. DIECIE Niektórzy myślą, że kupią 3kg białka xxx i pójdzie [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-02-03 11:33:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    [...] jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-14 11:53:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Enzymy

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    BIAŁKA KATALITYCZNE Jak wyżej zostało wspomniane trawienie możliwe jest dzięki białko katalitycznym, tzw. Enzymom. Cząsteczki te rozpoczynają dane procesy zachodzące w organizmie. Enzymy odpowiadają za utrzymanie homeostazy organizmu a zaburzenie ich pracy powoduje rozwój różnych chorób, której przykładem może być np. brak laktazy powoduje [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 14200 Data: 2008-10-03 22:30:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mój art. z archiwum, kiedyś podwieszony na B-F http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf Więcej w świetnym opracowaniu http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Analityczna/AZS/POS3.pdf ŚCIEŻKA PRODUKCJI BIAŁEK SERWATKOWYCH: MLEKO -> SERWATKA BIAŁKOWA -> / FILTRACJE / BIAŁKO SERWATKOWE OSTROWIA.PL: "Wszystkie procesy membranowe: [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8559 Data: 2008-09-26 13:33:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Białko - cechy i metody oznaczania

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Rola białka w organizmie Ciało dorosłego człowieka zawiera ok. 10kg białka. Ok. 3% tego białka podlega w organizmie wymianie. Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi w odpowiednich ilościach i proporcjach aminokwasów do wymiany białek tkankowych u organizmów dorosłych oraz wymiany i budowy nowych tkanek u organizmów [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 14568 Data: 2008-06-23 20:41:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "Rewolucja" bartex WPC-80

    Temat
    Odżywki i suplementy

    To nie jest reklama - prosze nie kasować. http://www.bart-ex.pl/oferta/26/48.html Koncentrat Białek Serwatkowych (WPC 34, WPC 60, WPC 80) Zastosowanie zamiennik chudego mleka w proszku, produkcja koncentratów spożywczych, produkcja lodów, jogurtów, napojów, produkcja wędlin mięsnych, produkcja odżywek oraz żywności funkcjonalnej Cechy i zalety [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 8285 Data: 2006-09-15 11:38:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bialko i alkohol

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] III-, i IV-rzędowa). Do takich czynników denaturujących należą m.in.: - wysoka temperatura; - sole metali ciężkich (powstają połączenia kompleksowe białko-kation metalu; denaturacja nieodwracalna); - stężone kwasy i zasady (przypuszczam, że tworzą z peptydami m. in. związki typu soli, mogą też powodować częściową hydrolizę; jest to [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-04-11 10:10:37 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Płatki owsiane

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Każda obróbka nieco będzie miała wpływ na zawartość mikro elementów np. Witaminy C czy zawartość białka. Przyjmuje się denaturacja białka może wynosić do 10 %. Oczywiście im agresywniejsza obróbka tym więcej. Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników

    Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 9609 Data: 2020-09-11 10:50:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] w takich odzywkach frakcji białek jajecznych, które zazwyczaj są pozyskiwane w procesach wysokotemperaturowych poprzez które ulęgają denaturacji - wynika z niego, że denaturacja białka (która zachodzi np w przewodzie pokarmowym, w żołądku pod wpływem kwasu solnego), jest czymś zmniejszającym strawność białka. Wynika też z tego, że obróbka [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3777 Data: 2011-09-17 10:07:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • W temacie zanieczyszczeń pewnie miałeś na myśli zanieczyszczenia pochodzące od "zabronionych substancji znajdujących się na liście antydopingowej '? Tu raczej chodzi i zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego - albo z samego surowca albo z jego niedokładnej obróbki. - nie koniecznie, mogą to być np zanieczyszczenia mikrobiologiczne, które - [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3777 Data: 2011-09-17 17:43:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)