SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bialko i alkohol

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 47606

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
w końcu jakaś rzeczowa wypowiedż, a to przecież bardzo interesujace zagadninie:)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 287 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 5460
Macciej : czyli mozna powiedziec , ze bialko przyjete razem z alkoholem nie jest zmarnowane i moze sluzyc za budulec , natomiast na zmarnowanie ida bialka z moich wlasnych miesni, pomijajac mozg ;) ?
Dzieki wszystkim za odpowiedzi .
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1189 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14263
Co tu sie glowic jak sie pije to sie nie ma miesni dobrych hehehe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Popieram Termiteka.Jestem w ostatniej klasie technikum Gastronomicznego spec. Dietetyka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 377 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 2811
No ale panowie, jak tu jechać na dyskę i nic nie chlapnąć, jakieś piwko zawsze wpadnie w ręce. Aaaa jeszcze pytanko, co jest lepsze piwko czy kielich?

Życie nie ma sensu, bez dążenia do wytyczonego celu

Pozdrawiam -BiLaX-

...:::Życie nie ma sensu, bez dążenia do wytyczonego celu:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Denaturacja białka, to inaczej przeprowadzenie tzw. formy zolu w żel. Wiąże się to, jak słusznie zauważył Macciej ze zmianą struktury białka. Właściwości biologiczne białek zależą nie tylko od ich budowy I-rzędowej (kolejność fragmentów aminokwasowych w łańcuchu peptydowym), ale również od przyjęcia przestrzennej formy peptydu (oczywiście w przypadku proteidów mamy do czynienia z przyłączonymi do łańcucha cząsteczkami cukrów, tłuszczów, i innych, które też wpływają na właściwości białka, ale tutaj nie bedziemy się w to wgłębiać). O tym przestrzennym uformowaniu łańcucha, jak też połączeniach z innymi cząsteczkami mówią nam właśnie pozostałe typy struktury białka (struktura II-, III-, i IV-rzędowa).
Do takich czynników denaturujących należą m.in.:
- wysoka temperatura;
- sole metali ciężkich (powstają połączenia kompleksowe białko-kation metalu; denaturacja nieodwracalna);
- stężone kwasy i zasady (przypuszczam, że tworzą z peptydami m. in. związki typu soli, mogą też powodować częściową hydrolizę; jest to denaturacja nieodwracalna);
- chlorek sodu (czyli sól kuchenna), alkohol etylowy (denaturują białka, ale jest to proces odwracalny w obecności wody, czyli jak należy mniemać ścinanie zachodzi dopiero przy przekroczeniu odpowiedniego stężenia tych substancji, ale jak napisałem nie jest to denaturacja nieodwracalna).
Jakie to ma znaczenie dla organizmu? Ano zależy jaką funkcję dane białko pełni. Jak wiadomo enzymy są strukturami peptydowymi, zatem ich zniszczenie może pociągnąć za sobą tragiczne skutki (tak właśnie objawiają się m. in. toksyczne właściwości soli metali ciężkich, czy jednorazowe za duże spożycie alkoholu).
Co do tego twojego spożycia pieczonych kaczek. Otóż białko w mięsie już uległo denaturacji pod wpływem wysokiej temperatury, zatem jak widzisz szklanka wina w niczym tu nie przeszkadza.
Denaturacja nie wiąże się ze zmianą struktury pierwszorzędowej. Jak poprzednio już ktoś zauważył spożycie białka nie zdenaturowanego i tak wiąże się z jego początkowym ścięciem w żołądku pod wpływem wydzielanego w nim kwasu solnego. Białko, czy ścięte, czy nie, ulega potem trawieniu pod wpływem enzymów żołądkowych (pepsyna, podpuszczka). Teraz następuje zniszczenie struktury pierwszorzędowej, czyli hydroliza do wolnych aminokwasów, di- i tripeptydów, które następnie wchłaniane są w jelicie cienkim, i mogą być wykorzystane przez organizm do budowy własnych białek. Jeszcze jakieś pytania?

Al_Bundy_2
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 268 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6836
Eksperyment wkonany z viałkiem jajka i alkoholem stwierdza szkodliwość alkoholu na organizm.Bo przecież nasz organizm składa się z białek.Jeśli ktoś pije w nieograniczonych ilościach(dość często i dużo)to nie ma wogóle co liczyć na sukcesy w kulturystyce.Nawet niewielkie ilości alkoholu są nbardzo niekorzystna dla uprawiających kulturystykę.

songo145
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Szkodliwość alkoholu nie wynika tylko z jego właściwości denaturacji białka.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Artykuł z kwietniowego wydania "Formy":
"Alkohol sam w sobie nie tuczy. Nie ma ani tłuszczu, ani cholesterolu, a kalorie, które zawiera rzeczywiście są "puste". To oznacza, że są natychmiast spalane przez organizm. który może magazynować alkoholu. Nie powstaje więc z nich tkanka tłuszczowa. Ale nie wolno sądzić, że picie może pomóć w odchudzaniu. Gdy organizm spala alkohol, nie spala tłuszczu, który zostaje odłożony na potem. Ponadto alkohol opóżnia proces tworzenia się glukozy. Wówczas spada poziom cukru we krwi, a to powoduje zaostrzenie się apetytu na przekąski od których owszem przybywa kilogramów."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4
odgrzebuje, a co jeśli chce sobie np walnąć browarka do obiadu raz na kilka dni, 2-3h po białku ? Czy to wypali cokolwiek co zjadłem do tej pory i ewentualnie zniweluje następne dawki ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

3 gramy białka na kg wagi ciała

Następny temat

sacharoza vs. glukoza

WHEY premium