[...] białka serwatkowego. W przypadku, gdy to nic nie da i dyskomfort pojawi się nawet po izolacie albo hydrolizacie białka serwatkowego, trzeba kategorycznie wykluczyć cukier mleczny i wybrać białko bez laktozy. Mimo że zdecydowanie najpopularniejszymi odżywkami białkowymi są serwatki, bez problemu można dostać suplementy innego rodzaju. [...]
[...] żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze sugerowali, że rafinowane węglowodany, zwłaszcza cukier, i niskie spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
Zdrowie jamy ustnej to sprawa najwyższej wagi. Dobra higiena tego miejsca to coś więcej niż tylko olśniewający uśmiech. Niektóre badania łączą choroby dziąseł z ogólnoustrojowymi problemami zdrowotnymi, np. z udarem, chorobami serca i cukrzycą. Jeśli chodzi o pielęgnację zębów i dziąseł, najważniejsze jest posiadanie zdrowych nawyków. Przyjrzyjmy [...]
[...] ograniczaj lub eliminuj pokarmy, które mogą sprawić, że biegunka, nadmierne gazy i wzdęcia nasilą się. Mogą to być: kofeina, alkohol, napoje gazowane, żywność bogata w cukier, tłuste potrawy, produkty wzdymające (np. fasola, kapusta i brokuły). Aby zmniejszyć zaparcia, zwiększ zawartość błonnika w diecie, pij dużo wody i regularnie ćwicz. [...]
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia, palenia w przełyku lub górnej części brzucha, które uprzykrza nam życie. Zazwyczaj pojawia się po obfitym posiłku lub po spożyciu np. kawy. Czy jest to zjawisko, którym należy się martwić? Czy zgaga ma konsekwencje dla naszego zdrowia? Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny? Czy trzeba iść do lekarza? [...]
[...] i natychmiast zrezygnować z silników diesla, ich spaliny należą do I grupy kancerogenów, pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] książce - „Z daleka od mleka””. Nie ma żadnych dowodów na to, by umiarkowane spożycie mleka wywoływało wiele poważnych chorób. Z pewnością w nadmiarze szkodliwe są: alkohol, cukier, fruktoza, glukoza, mięso przetwarzane w wysokiej temperaturze czy najróżniejsze hormony. Co udało się ustalić? Mleko może mieć wpływ na wcześniejsze występowanie [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
Często słyszę, że nie da się trzymać diety, że to za trudne, za skomplikowane i wymaga zbyt wielu wyrzeczeń. Czasem po 20 wymówkach w końcu ktoś wyjawi prawdę. Podobnie jest z treningiem. Ludzie są w stanie znaleźć dowolne wymówki, by tylko spędzać czas w bezruchu. Bardzo często powtarzają, że nie mają czasu. Siła woli Siła woli jest kluczowym [...]
[...] normalnie zjadasz/wypijasz!). Inne składniki tej diety były równie „cudowne”, np. 24.2% stanowiła skrobia kukurydziana (samo zdrowie), 20% olej kukurydziany, 7% dekstroza (cukier), syntetyczne polisacharydy, mieszanka chemicznych soli, białko sojowe itd. Aha, chciałbym zobaczyć, co by się stało z ludźmi, których by faszerowano taką [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
W czasach rosnących cen żywności wiele osób zadaje sobie pytanie, na czym można oszczędzać, nie pogarszając jakości diety i zdrowia. Czy każdy produkt musi być z najwyższej półki, a może są takie kategorie, w których warto szukać oszczędności? Rozsądne planowanie budżetu spożywczego nie polega na kupowaniu najtańszych produktów, lecz na ustaleniu [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
[...] w co drugim produkcie można było znaleźć tłuszcze trans i ogromne ilości cukru. Obecnie niektórzy producenci redukują ilość lub eliminują z produktów tłuszcz trans oraz cukier. Takich produktów wciąż jest niewiele, jeśli jednak czytamy etykiety i skład produktów, uda nam się wyłowić te złe. Tłuszcze trans znajdujące się w paczkowanej [...]
[...] każdych warunkach Jesz zawsze i wszędzie, nie zważając na swoje bezpieczeństwo np. w trakcie prowadzenia samochodu. Nie wywiązujesz się ze swoich obowiązków Żywność bogata w cukier i tłuszcze trans może powodować ciągłe zmęczenie, przygnębienie, problemy z myśleniem. Może się okazać, że zaniedbujesz przez to swoje obowiązki w pracy czy w domu. [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Podobnie jak w przypadku mody na ubrania czy fryzury, niektóre diety przechodzą przez cykle popularności, pojawiając się i znikając, aby powrócić w nieco zmienionej formie po latach. Jedną z najbardziej znanych diet, która zdaje się nieustannie wracać, jest dieta grejpfrutowa. Może pamiętasz, jak niektórzy z Twojej rodziny mieli etapy odchudzania [...]