Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
Patrząc na to, co dzieje się w świecie fitnessu, odnoszę nieodparte wrażenie, że coraz więcej osób jest nadmiernie pochłoniętych wdrażaniem zaawansowanych technik żywieniowych i treningowych w ich codziennym życiu. W niektórych przypadkach jest to wspaniałe i absolutnie konieczne. Zmień swoje nawyki i podejście na stałe Podsumowując: pamiętaj, [...]
Kiedy my świętujemy, nasze wątroby dwoją się i troją pod natłokiem pracy. Nasze święto to dla wątroby ostry dyżur. Każdego roku, w okolicy okresu świątecznego, pojawiają się w sieci artykuły doradzające w sprawie wspomagania wątroby. Sposób na rodniki W rzeczywistości nie jest zazwyczaj aż tak źle, jak wyżej opisałem, albowiem nasza wątroba [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
[...] kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną przekąskę. Dobrze [...]
Każda komórka w twoim ciele otoczona jest błoną komórkową, a ta z kolei ma w swoim składzie także tłuszcz. Jego rodzaj wpływa na to, jak funkcjonuje komórka, jak reaguje na sygnały wysyłane od hormonów. Przykładowo, mniej płynne błony komórkowe są powiązane z opornością na insulinę, ponieważ insulina nie może się komunikować z komórką, gdy błona [...]
Suto zastawione stoły są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, a święta niemal zawsze oznaczają większą pobłażliwość względem wyborów żywieniowych. Warto zdawać sobie sprawę, że już krótkotrwałe objadanie się może wiązać się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Okazuje się jednak, że regularne ćwiczenia mogą w znaczący sposób niwelować [...]
Siłownia, mimo że jest to najskuteczniejszy rodzaj treningów, aby zmienić coś w swoim ciele, to również ma swoich przeciwników, co powiązane jest z tym, że niektóre osoby podchodzą do kwestii treningu siłowego nieco melancholijnie. Po 2-3 tygodniach, gdy już nasz organizm przyzwyczai się do intensywności, możemy zwiększyć sobie ilość dni [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
[...] wapnia znajdującego się w mleku, podczas gdy inne są wzbogacane w wapń i witaminę D przez producentów. Świetną alternatywą na uzupełnienie wapnia i witaminy D3 są również suplementy. Mleko nie tylko od krowy — różne rodzaje mleka Już dawno skończyły się czasy, kiedy jedyną decyzją przy zakupie mleka była jego procentowa zawartość tłuszczu. [...]
Serotonina to neuroprzekaźnik występujący w mózgu, krwi i układzie pokarmowym. Wysyła wiadomości poprawiające samopoczucie, stabilizujące, między komórkami nerwowymi. Dlatego nazwano go hormonem szczęścia. Jak działa serotonina? Pomaga zasnąć, kontroluje łaknienie, utrzymuje regularne trawienie (co samo w sobie jest stonowanym wzmacniaczem [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
[...] osobom bardzo pomagają w trakcie napadu migreny, ale na wielu nie działają nawet silne leki przeciwbólowe. Jest to zatem kwestia indywidualna. Nie da się jednak ukryć, że suplementy te są istotne dla naszego organizmu z wielu innych powodów i włączenie ich do swojej diety w większości przypadków ma uzasadnienie. Nie można zdiagnozować migreny [...]
[...] zagrozić zdrowiu. Reklama SFD MAŚLAN SODU to doskonałe źródło kwasu masłowego. Suplementacja diety kwasem masłowym w IBS Jednym z powodów, dla których w IBS sięga się po suplementy diety z kwasem masłowym (np. pod postacią maślanu sodu) jest fakt, że obciążanie przewodu pokarmowego dużą ilością węglowodanów niestrawnych w schorzeniach jelit [...]
[...] zrównoważona. Problemem jest jej "niskobiałkowość" oraz niski poziom biodostępności spożywanego białka. Długoterminowe przestrzeganie jej może się wiązać z niedoborami żywieniowymi, które prędzej czy później doprowadzą do problemów zdrowotnych. A jeśli jeszcze do tego witarianie odrzucają suplementy, to będzie im bardzo ciężko te braki uzupełnić.
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]