Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
[...] wraz z chorobą. COVID-19 Objawy COVID-19 są często podobne do objawów grypy i obejmują m.in. kaszel, gorączkę, zmęczenie, a także osłabienie mięśni. W zależności od stopnia choroby osłabienie to może być większe lub mniejsze. W cięższych przypadkach konieczna może być rehabilitacja w celu odzyskania sił. Uraz mięśni Urazy mięśni powstają na [...]
Wydawać by się mogło, że ból mięśni i stawów wpisany jest w rutynę treningową. Istnieje pewne przeświadczenie, które wskazuje, że dobrze wykonany trening musi sprawiać ból. Wiele osób wstając rano, ocenia czy czuje dzień wcześniej trenowane grupy mięśniowe i na tej podstawie wyciąga wnioski, czy trening był udany. Niestety taka strategia nie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Niektórzy uważają, że trening podczas upału może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza w zakresie utraty tkanki tłuszczowej. Niekoniecznie jest to prawda. Trening termiczny to — najprościej mówiąc — trening, w którym wykorzystuje się ciepło do zwiększenia wydajności, na przykład jako element aklimatyzacji sportowca do warunków wysokich temperatur, [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] chemioterapii i rzadsze były działania niepożądane związane z chemioterapią. Terapia witaminą C miała minimalny wpływ na przeżywalność oraz wpływ na nawrót / progresję choroby. (Ma i wsp., 2014) Dożylne podawanie witaminy C 3.5–5.6 g dziennie przez 9 dni obok chemioterapii.; zwiększona całkowita remisja po pierwszej indukcji. [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Wiele osób uważa, że lepiej jest przechorować np. infekcję koronawirusem-2, zamiast wzmocnić odporność, np. przyjmując szczepionkę. COVID to nie jest jakieś tam „lekkie przeziębienie”. U wielu osób długie miesiące po przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Dlatego tak ważne jest właściwe przygotowanie [...]
[...] mięśniowej jako dotkliwym skutkiem przejścia infekcji koronawirusowej. Już bowiem sama infekcja wirusowa odbija się zwykle fatalnie na mięśniach, ale w przypadku leczenia choroby COVID-19 problem pogłębiają stosowane w procesie terapeutycznym kortykosterydy. Chodzi tutaj o pochodne hormonów kory nadnerczy, które wprawdzie znoszą stan zapalny i [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] wykluczać je ze swojej diety np. pijąc mleko bez laktozy. Z drugiej jednak strony nietolerancja bardzo często jest chorobą nabytą wynikłą z uszkodzenia jelita np. na skutek choroby, antybiotykoterapii czy stresu, która może rozwijać się miesiącami, a nawet latami. W przypadku nabytych zaburzeń pokarmowych bardzo ważne jest odbudowanie śluzówki [...]
[...] wynikają przede wszystkim ze zwiększania przepływu krwi do ćwiczonych mięśni. Zastosowany w odpowiedniej formie z zachowaniem zasad bezpieczeństwa może być stosowany zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Najlepsze efekty dla zdrowia serca osiągniemy, łącząc treningi oporowe z wysiłkiem o charakterze aerobowym.
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]