[...] rodzaje tłuszczów oddziaływały tak samo na człowieka. Na dodatek te wielonienasycone z grupy omega-3 wydają się mieć znaczny potencjał prozdrowotny. Fakt czy mit? Duża ilość cholesterolu podnosi stężenie cholesterolu endogennego. Niewiele za tym przemawia. Cholesterol podlega wewnętrznej regulacji. Toksyczne dla wątroby środki mogą zwiększyć [...]
[...] 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co prawda z reguły cholesterol pokarmowy nie ma wpływu na endogenny, ale ... przy podaży średnio 844 mg cholesterolu dziennie, w diecie lowcarb, zawodnicy mieli [...]
[...] skracające życie). Z kolei w innych badaniach wykazano, iż GH (w dawce 0.21 IU na kg masy ciała na tydzień) wywołuje po 24 miesiącach kuracji spadek całkowitego stężenia cholesterolu (o 7.5%) i transportera LDL (o 14.7%), ale u osób cierpiących na poważne niedobory GH. Jest to zupełnie co innego, niż podwyższanie stężenia GH u ludzi zdrowych! [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] Do dzisiaj dietetycy powtarzają mity, że tłuszcze nasycone (np. masło, sery, smalec, śmietana) są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, powodują wzrost stężenia cholesterolu (całkowitego i frakcji LDL) oraz wzrost ryzyka zakrzepowo-zatorowego. Dopiero po wielu dekadach okazało się, że prawda jest zupełnie inna. Nie przeszkadza to [...]
[...] system, and the kidney https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8897021/ Xizhong Zhang, Anton C. Beynen Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in [...]
[...] jest transportowany do nerek -> nerki są uszkadzane. Żółć składa się w 89%-97% z wody oraz elektrolitów i substancji organicznych, takich jak kwasy żółciowe, bilirubina, cholesterol i fosfolipidy. Żółć stanowi drogę eliminacji cholesterolu, bilirubiny, ksenobiotyków (które nie są wystarczająco hydrofilne, raczej lipofilne). To może tłumaczyć [...]
[...] nowotwory. Prawda leży sobie gdzieś pośrodku sporu o tłuszcze i węglowodany. Referencje: Heitor Oliveira Santos „Ketogenic diet and testosterone increase: Is the increased cholesterol intake responsible? To what extent and under what circumstances can there be benefits?” http://www.hormones.gr/pdf/04_1498_Santos_editorial.pdf Wilson JM, Lowery [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
[...] stawów, zmniejsza ryzyko raka jelita, zmniejsza bolesność miesiączek, podwyższa HDL, obniża LDL, zmniejsza bolesność mięśni, ma wpływ na pamięć, ma wpływ na całkowity cholesterol i stężenie trójglicerydów. Zapewne jego nazwa nie jest przypadkowa, biorąc pod uwagę szeroki wachlarz oddziaływania na człowieka. Kofeina Kofeina może mieć wpływ [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
[...] Średnia temperatura wynosiła 90±2°C, zaś wilgotność 5-16%. Za każdym razem mężczyźni spędzali w saunie 3 x 15 minut, z przerwą 2 minuty pomiędzy. Badano: masę ciała tętno cholesterol całkowity triacyloglicerole frakcję LDL frakcję HDL. Procent tkanki tłuszczowej pozostał praktycznie identyczny przed i po 10 sesjach sauny, mężczyźni mieli [...]
[...] też wciąż często pojawiają się wątpliwości, czy diety roślinne, aby na pewno są zdrowe. Sporo badań analizowało czynniki związane ze zdrowiem, takie jak BMI, stężenie cholesterolu w osoczu i ciśnienie krwi u osób stosujących diety roślinne, ale stosunkowo niewiele z nich miało wystarczającą skalę i czas trwania, aby zbadać długoterminowe [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
[...] to nie ma żadnego sensu. Prawdopodobnie stało się tak, gdyż cytowane badanie pochodzi z 1977 r. Wg Nikkanen V., dawka 75 mg mesterolonu dziennie nie ma wpływu na stężenie cholesterolu, FSH czy trójglicerydów. Tylko jest to badanie z 1979 r. Jednak istnieje cała grupa badań, w których proviron miał wpływ na LH i FSH. W eksperymencie Bhathena [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]