[...] o wiele w lepszym stanie przez cały rok. Część z was może nie wiedzieć o tym, że androgeny brane nawet w małych dawkach, zmieniają nasz profil lipidowy. Poziom ldl (zły cholesterol) wzrasta, natomiast hdl (dobry cholesterol) spada. Ujmując to szczegółowo... poziom hdl spada o 40-70% w 2 tygodnie, a ldl wzrasta średnio o 36% w 4 tygodnie. [...]
[...] Ich główne źródła to oliwa z oliwek i olej rzepakowy pozbawiony kwasu erukowego. Tu występuje odwrotny efekt - Zapobiegają miażdżycy i obniżają frakcję LDL (potocznie ‘złego cholesterolu’). Równocześnie podnoszą frakcję HDL (‘dobry cholesterol’) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) a w szczególności NNKT (niezbędne nienasycone kwasy [...]
Aromataza, klucz do dalszej konwersji hormonalnej. Geneza aromatazy rozpoczyna się od cholesterolu, dzięki biosyntezie, metabolizmowi cząsteczek hormonu dochodzi kolejno do rozszczepienia łańcucha bocznego ( P450scc): Cholesterol / [...]
[...] węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Należy pamiętać, że spożywanie błonnika ma także pozytywne znaczenie dla organizmu, obniża poziom cholesterolu, reguluje działalność flory jelitowej itp. Osobą którym zależy na zrzuceni wagi ciała istotny jest fakt, że obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we [...]
[...] i zmniejszone ryzyko arytmii, • mniejszą agregację płytek krwi i lepkość krwi, poprawę parametrów fibrynolizy, • obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost stężenia „dobrego" cholesterolu • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, • obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie i ryzyka otyłości brzusznej, • zmniejszenie stanów zapalnych w [...]
Co jakiś czas, w miare regularnie, pojawiają się na forum stwierdzenia, które dotyczą rzekomo złego wpływu cholesterolu na szereg narządów i funkcji w naszym organizmie. Często piszą o tym osoby, które o prawdziwym działaniu tej substancji nie mają słusznego pojęcia, a ich poglad oparty jest głownie na powtarzanych bezmyślnie sloganach [...]
[...] oraz bogata jest w minerały takie jak wapń, cynk, magnez i miedź. Regularne zażywanie Arjuna polepsza wydolność serca, zwiększa jego siłę skurczu, obniża poziom frakcji cholesterolu LDL. Kora drzewa Arjuny jest bogata w Co-enzym Q-10, który jest powszechnie zalecany przez kardiologów i stosowany jako osłona serca przed chorobą wieńcową. Duża [...]
[...] droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych miażdżycogennych wskaźników w surowicy krwi świadczy o nieprawidłowym przebiegu przemiany lipidów w [...]
[...] droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych miażdżycogennych wskaźników w surowicy krwi świadczy o nieprawidłowym przebiegu przemiany lipidów w [...]
Co to jest profil lipidowy. Profil lipidowy to badanie krwi oznaczające stężenie cholesterolu, jego frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów, na które saa w mniejszym lub mniejszym stopniu wpływają negatywnie. Najmniej na lipidy według badań naukowych wpływają takie sterydy jak nandrolon, [...]
[...] chociaż zdaje sobie sprawę, że niektóre zdania moga brzmieć nie do końca po "polskiemu". Oryginalny tekst znajduje sie pod tym adresem: http://thehealthyskeptic.org/cholesterol-doesnt-cause-heart-disease/ ----------------------------------------------------------------- Wszyscy jesteście bez wątpienia zapoznani z popularną hipotezą na [...]
/SFD/Images/2016/4/4/d46182e936644310ad95ca9ad3e93aa8.jpg Poziom cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL pozostaje wg obiegowych opinii głównym „wrogiem” serca i układu krążenia. Nie jest to prawda, choroby sercowo-naczyniowe mają tak złożoną etiologię, iż ryzyka można dopatrywać się w jednoczesnym wystąpieniu kilku-kilkunastu czynników, z [...]
[...] Cholesterol jest niepożądanym składnikiem produktów żywnościowych, ze względu na to, że przyczynia się do rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponieważ cholesterol jest związkiem bardzo słabo rozpuszczalnym w wodzie, we krwi człowieka transportowany jest w postaci chylomikronów, lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL), [...]
Począwszy od lat 60-tych tłuszcze nasycone są obwiniane za rozwój chorób układu krwionośnego poprzez wpływ na wzrost cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi u ludzi je spożywających. Do dni dzisiejszych instytucje zalecają obniżenie zawartości tłuszczy nasyconych w diecie kosztem spożycia węglowodanów, które stanowią [...]
[...] publikacja Dr Mary Cushman z University of Vermont w Cochester, której badania wykazały ochronne oddziaływanie tamoxifenu na serce. Nie tylko powoduje on obniżenie poziomu cholesterolu, ale zmniejsza także poziom innych markerów biochemicznych, które wskazują na zagrożenie niewydolnością wieńcową i zawałem serca. U 111 kobiet (średnia wieku 50 [...]
[...] choroby niedokrwiennej serca i zaburzeń krążenia mózgowego. Nasz organizm potrzebuje dziennie około 0,01 mg selenu. Jego głównym źródłem są owoce morza, podroby (uwaga na cholesterol!), kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory i brokuły. Magnez wywiera dobroczynny wpływ na układ krążenia i ma udział w zapobieganiu chorobom serca. [...]
[...] może być nadcisnienie tętnicze a nie niski poziom testosteronu. Radzę udać się do lekarza rodzinnego, zmierzyć ciśnienie oraz wykonać podstawowe badanie krwi m.in. na cholesterol z rozbiciem na dobry HDL i zły LDL. Powodzenia. Bobo (05.11.04 11:32) Moje problemy to bóle głowy. Wszystko przez to że w młodości bardzo często się [...]
[...] też dobrym źródłem choliny, której przypisano dobroczynny wpływ na pamięć, jak również luteiny oraz zeaksantynu, które mogą zapobiegać utracie wzroku. Fakt: jajka są pełne cholesterolu. Średniej wielkości jajko zawiera 212 miligramów tej substancji. To całkiem sporo, jak na jeden produkt. Pod tym względem, jaja może przewyższyć tylko potrawa, w [...]