SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcz nasycony vs węglowodany - lipidogram

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11978

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Począwszy od lat 60-tych tłuszcze nasycone są obwiniane za rozwój chorób układu krwionośnego poprzez wpływ na wzrost cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi u ludzi je spożywających. Do dni dzisiejszych instytucje zalecają obniżenie zawartości tłuszczy nasyconych w diecie kosztem spożycia węglowodanów, które stanowią podstawię piramidy żywienia człowieka. American Heart Association (AHA) zaleca, by tłuszcze w diecie nie przekraczały 7% całkowitej ilości dostarczanej energii. Word Health Organization (WHO) radzi, by ilość ich wynosiła nie więcej niż 10% [1,2]. W diecie plemion łowiecko zbierackich ilość tłuszczy nasyconych wacha się i sięga nawet 20%. Średnio wynoszą one 10-15% [2,3]

Przeprowadzona w 2010 roku metaanaliza (statystyczne łączenie wyników badań) dostarcza odwrotnych faktów, niż te, jakie są rekomendowane od dziesięcioleci. Zwiększenie spożycia tłuszczy nasyconych kosztem eliminacji z diety węglowodanów przyczyniły się do wzrostu cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz cholesterolu frakcji HDL i redukcji stężenia triglicerydów w krwiobiegu. Zmiany te nie przyczyniały się do zmiany wartości współczynnika cholesterol całkowity/cholesterol frakcji HDL [1], który jest jednym z bardziej zalecanych w ocenie ryzyka wystąpienia choroby układu krwionośnego[2, 4, 5].

Badania kohortowe, metaanalizy oraz randomizowane badania kontrolne stwierdzają brak wpływu nasyconych kwasów tłuszczowych na wzrost ryzyka wystąpienia choroby układu krwionośnego. W niektórych z nich zaobserwowano korzystny wpływ na układ krwionośnych. Znaczna mniejsza ilość badań donosi o ich negatywnym wpływie [1].

Oficjalnie doktrynę o szkodliwości tłuszczu ustalono w 1984 roku przez Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Krwi (ang. National Heart, Lung, and Blood Institute - NHLBI) [6]. Nieoficjalnie powstała wiele lat wcześniej [6,7].

Badanie kliniczne, trwające 10 lat, na które wydano 115 milionów dolarów, mające udowodnić, iż zmniejszenie ilości tłuszczy nasyconych w diecie przyczynia się do spadku występowania chorób serca nie dostarczyło potwierdzających założenie rezultatów. Badanie to nazwano „Multiple Risk Factor Intervention Trial”. Naukowcy jednak się nie poddawali. Wydali kolejne 150 milionów na badanie leku obniżające cholesterol. Wyniki tym razem były pozytywne. Wniosek dla naukowców narzuca się jeden – skoro obniżony cholesterol obniża występowanie chorób serca, to dieta niskotłuszczowa (która również powoduje spadek cholesterolu we krwi) również… Jednak wiele przeprowadzonych badań nie potwierdza występowania tej zależności [6].

Przyczyną tak błędnej interpretacji jest czynnik ludzki [6,7]. Świetnie to ujął Gary Taubes słowami „Problem polega między innymi na tym, że gdy ludzie (w tym i ja) postanawiają przeanalizować dowody w dziedzinie, w którą są zaangażowani emocjonalnie, zwykle widzą to, co chcą zobaczyć. (…) Bywa też tak, że naukowcy, lekarze, instytucje zdrowia publicznego, towarzystwa medyczne przyjmują jakieś przekonanie na wczesnym etapie poznawania problemu, gdy wiedza o nim najmniej, a potem tak się angażują w swoje hipotezy, że żadne dowody nie mogą ich przekonać, iż się mylą.” [6].

1. Micha R, Mozaffarian D. Saturated Fat and Carfdiometabolic Risk Factors, Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Fresh Look at the Evidence. Lipids. 2010 October; 45(10): 893-905.
2. Cordain L. The paleo answer. 2012 John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey. ISBN 978-1-118-16011-4.
3. Kuiper RS, Luxwolda MF, Dick-Brouwer DA. et al. Estimated macronutrient and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet. Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1666-82. Epub 2010 Sep 23.
4. Kuliszkiewicz-Janus M, Mohamed Saeed A, Abod N. 2006. Biologia lipoproteiny HDL I jej przeciwmiażdżycowe działanie. Postepy Hig Med Dosw. (online), 2006; 60: 307-315.
5. Ingelsson E, Schaeffer EJ, Contois JH i wsp. 2007. Clinical utility of different lipid measures for prediction of coronary heart disease in men and women. JAMA. 2007 Aug 15; 298(7):776-85.
6. Taubes G. Dlaczego tyjemy I jak sobie z tym poradzić? Wydawnictwo Literackie, 2012. ISBN 978-83-08-04856-6.
7. Evans, H. Thornton, L. Chalmers. Czy nasze leczenie naprawdę działa? Przewodnik po sposobach badaniach skuteczności terapii. Łódź 2011.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338262 
Dalej nie zdają sobie sprawy,że nie wiedzą z czym to się je... ;) :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Efekt potwierdzenia

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 4 regulaminu
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 3951 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62148

wczorajdziś*(LOUD)*jutropojutrze

...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 196 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11048
...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 4 regulaminu
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 3951 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62148

wczorajdziś*(LOUD)*jutropojutrze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 100 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 980
Wystarczy poczytać na portalu nowa debata pl . Tam jest o tym masa artykułów . Wychodzi że najbardziej optymalna jest dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dieta kwaśniewskiego jest zła pod względem, iż uważał on, że wszelkie cukry są niezdrowie, w tym te zawarte w owocach i warzywach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 885 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16409
Unikanie tłuszczy nasyconych to najszybszy sposób na samo-kastracje.

Dieta Kwaśniewskiego była by "cool" gdyby zjadać mięso razem z koścmi, poprostu w całości.
Ale i tak dochodzi kwestia tarczycy i złego samopoczucia.

Zmieniony przez - Ciupelek w dniu 2012-12-08 10:02:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Co do tłuszczów nasyconych, to trzeba pamiętać, że ich wpływ na nasze zdrowie jest uzależniony nie tylko od tego jaki % dziennej podaży energii pokrywają. Ważne są także inne czynniki co poruszane jest choćby w publikacjach:

- Liesbeth A. Smita, Dariush Mozaffariana, Walter Willett. Review of Fat and Fatty Acid Requirements and Criteria for Developing Dietary Guidelines. Ann Nutr Metab. 2009;55(1-3):44-55.

- Hite AH, Feinman RD, Guzman GE, Satin M, Schoenfeld PA,In the face of contradictory evidence: report of the Dietary Guidelines for Americans Committee. Wood RJ.Nutrition. 2010 Oct;26(10):915-24

Jednym z czynników który należy wziąć pod uwagę jest już choćby to jaki rodzaj kwasów nasyconych dominuje w diecie (o jakiej długości łańcucha węglowego). Przykładowo o ile kwas palmitynowy zwiększać może poziom LDL, o tyle kwas stearynowy nie wykazuje takiego działania:

Grundy SM. Influence of stearic acid on cholesterol metabolism relative to other long-chain fatty acids. Am J Clin Nutr. 1994 Dec;60(6 Suppl):986S-990S. (trochę stara publikacja, ale godna uwagi)

Podobnie średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, obecne m.in. w oleju kokosowym czy w niewielkich ilościach w tłuszczu mlecznym, nie wykazują działania aterogennego, a wyniki niektórych badań wskazują wręcz, iż wysoki udział podstawowych ich źródeł w diecie – takich jak olej kokosowy – może okazać się zdrowotnie korzystny:

- Feranil AB, Duazo PL, Kuzawa CW, Adair LS., Coconut oil is associated with a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines. Feranil AB, Duazo PL, Kuzawa CW, Adair LS. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):190-5.

- St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL, Darnell B. ]. J Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52

Fizjologiczny efekt jaki wywołują poszczególne SFA w organizmie, rozumiany jako wpływ na poziomu cholesterolu całkowitego, triacylogliceroli czy poszczególnych frakcji lipoprotein, stan błon komórkowych, aktywnośc cytokin prozapalnych uzależniony jest od innych czynników żywieniowych takich jak choćby spożycie węglowodanów czy obecności polienowych kwasów tłuszczowych ω3 diecie o czym mowa w dwóch pierwszych przytoczonych przeze mnie publikacjach.

Z resztą badania z zastosowaniem wysokotłuszczowych, niskowęglowodanowych diet ketogennych, wskazują iż wysokie spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych wbrew obowiązującym przekonaniom nie musi być dodatnio skorelowane z zawartością tych tłuszczów w osoczu - obniżenie spożycia węglowodanów bowiem znacznie usprawnia metabolizm SFA, a co więcej przyczyniać się może do obniżenia aktywności cytokin prozapalnych (białkowych cząsteczek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej i inicjujących reakcję zapalną) takich jak czynnik martwicy guza, (TNF-alfa - Tumor Necrosis Factor) , interleukina-6 (IL-6), interleukina-8 (IL-8), selektywna E:

- Forsythe CE, Phinney SD, Fernandez ML, Quann EE, Wood RJ, Bibus DM, Comparison of low fat and low carbohydrate diets on circulating fatty acid composition and markers of inflammation. Kraemer Lipids. 2008 Jan;43(1):65-77. Epub 2007 Nov 29.

Z resztą obserwacje poczynione na populacjach charakteryzujących się dość dobrą kondycją układu krążenia (mieszkańcy Kitawy, kenijscy Masajowie) wskazują, że dieta zasobna w SFA nie musi wywoływac chorób układu krązenia.

Zagadnienie to poruszałem w ramach swojej pracy dyplomowej, gdzie przekrojowo analizowałem literaturę dotyczącą wpływu spożycia tłuszczu na ryzyko CHD

niestety w swojej pracy pominąłem aspekt wpływu SFA na stan mikroflory jelitowej, a patrząc na badanie takei jak to:

Alcock J, Franklin ML, Kuzawa CW. Nutrient signaling: evolutionary origins of the immune-modulating effects of dietary fat. Q Rev Biol. 2012 Sep;87(3):187-223.

Można spodziewać się, że kwestia ta będzie jeszcze zgłębiana

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-12-10 14:53:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dużo jest również badań dowodzących pozytywnej korelacji pomiędzy spożyciem SFA a wystąpieniem CVD. Rozbieżność wyników badań pomiędzy społeczeństwem przemysłowym a plemionami łowiecko-zbierackimi bądź tak jak napisałem, mieszkańcami wyspy kitava czy Masajowie pozwala wyciągnąć wnioski, iż w diecie współczesnej występują czynniki towarzyszące rozwojowi CVD przy wyższym spożyciu SFA. Cordain pisze tutaj o zapaleniu, jako jednym z nich. Innymi mogą być spożycie alkoholu, tytoń.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Zgadzam się, dlatego spożycie SFA nie powinno być traktowane jako niezależny czynnik ryzyka CVD
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pytanie o białko! Pilne!

Następny temat

Które suple lepsze na stawy ??

WHEY premium