SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bulki

  • Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2205 Data: 2021-02-19 13:34:52
  • [...] produkt przypomina najbardziej składem typowy posiłek 30% białka, gainer o nieco podniesionej zawartości białka, idealny np. w okresie potreningowym 50% białka, czyli tzw. bulki, dla osób, którym zależy na obu głównych składnikach suplementu Warto wspomnieć o dodatkach, jakie znajdują się w gainerach. Spotkać można w odżywkach dodatek kreatyny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5586 Data: 2017-05-19 22:51:35
  • Trener personalny ze sporą nadwagą, który mówi ci, że musisz schudnąć, jest trochę jak lekarz, który radzi rzucić palenie, udając się na przerwę na papierosa. Tak też pomyśleli podopieczni Kemuela White, osobistego trenera z Ohio, który stracił klientów i musiał zmienić pracę ze względu na swoją wagę. Dlaczego przytył? Przyrost masy ciała wynikał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2003 Data: 2018-09-25 19:37:21
  • Dieta a Burger King?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100.  Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17932 Data: 2017-11-11 12:57:34
  • Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy.  Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 691 Data: 2023-03-31 12:07:31
  • Co zamiast kanapek, czyli jak poprawić swoje odżywianie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2023-12-14 14:31:32
  • Jak radzić sobie z dietą w pracy i w szkole?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5652 Data: 2017-09-06 09:49:23
  • Pierwsza część tego mini cyklu zawierała spis najważniejszych punktów, na które musi zwrócić uwagę osoba łącząca trening siłowy z ciężką pracą fizyczną. Przedstawiłem wam również kilka podpowiedzi, na co należy zwrócić uwagę, konstruując program treningowy takiej osoby.  Pomocne mogą być tutaj gotowe preparaty o kolagen, kolagen natywny typu II, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4376 Data: 2020-08-28 18:24:22
  • Nogi to jedna z najczęściej komentowanych przez panie części ciała. Poświęcamy im sporo uwagi, chyba nawet za dużo... Za chude, za grube, za mocno rozbudowane, zbyt umięśnione, kołkowate, parówki, wałki nad kolanami, bułki na wewnętrznej stronie uda... Oj epitetom nie ma końca. My, kobiety jesteśmy bardzo twórcze w tym temacie.   Zestaw Drugi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12705 Data: 2018-04-12 11:11:17
  • Co zamiast ryżu na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4510 Data: 2017-11-19 10:47:41
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2022-05-22 16:06:58
  • Ostatnio przy okazji zapytałem osoby w różnym wieku o ich nawyki żywieniowe. Poza ludźmi, którzy mają ukończone rozmaite kursy, studiują dietetykę lub kierunki związane z ochroną zdrowia, trenują na siłowni, biegają itd., wybory żywieniowe większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2612 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5165 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9102 Data: 2021-03-22 11:43:12
  • Witamina B3 w suplementacji sportowej wykorzystywana jest dość rzadko. Jednak jej odpowiednia ilość w organizmie nie powinna być zaniedbywana. Sportowiec powinien dbać o to, aby dieta lub dodatkowa jej podaż w postaci suplementu, pokrywała jej dobowe zapotrzebowanie. Rola w organizmie Witamina B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7902 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • W co drugiej reklamie spotyka się sugestie, że możliwe jest zbudowanie 10 kilogramów masy mięśniowej miesięcznie lub pozbycie się X kg tłuszczu miesięcznie. Najbardziej kreatywni trenerzy/dietetycy obiecują jednoczesne zwiększenie masy mięśniowej i pozbycie się tkanki tłuszczowej. Jak to w końcu jest? Kiedy możliwa jest rekompozycja sylwetki? Po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3021 Data: 2022-02-17 09:13:34
  • Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 737 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • Dieta a KFC?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 79611 Data: 2017-11-02 10:02:23
  • Kontrowersje wokół mięsa i weganizmu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2020-02-26 09:52:57