[...] co roku na forach dyskusyjnych wzbiera fala zapytań związana z nadejściem lata... Tak więc może się przyda małe FAQ dla chcących szybko i dobrze nabrać masy. 1. Nakupiłem białko, gainer, PH, kreatynę, glutaminę ... i co dalej? Możecie to rozpisać? 2. Jak najszybciej zdobyć masę? ([ AKTUALIZACJA: 2008.06.27 "RATUNKU, MAM ZASTÓJ, MASA MI NIE [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jest odpowiednio zbilansowana dieta (początki są oczywiście trudne – ale warto poświęcić czas na ten aspekt). BIAŁKO W organizmie człowieka masę stanowi do 20% właśnie białko (mam na myśli oczywiście aminokwasy, które go budują – a jest ich jak zapewne wiecie 22 i każdy ma swoją rolę w syntezie mięśni zarówno gładkich jak i poprzecznie [...]
Niestety nie da sie ominąc kilku zdań wyjaśnienia. Wszystkich procesow nie bede opisywal (bo nie wiem) - ale opisze w kilku zdaniach sytuacje jaka ma miejsce w naszym ciele (w naszych mięśniach) na i tuz po zakończeniu treningu (nie tylko silowego). Tak wiec wrócilismy z cięzkiej sesji treningowej - jaka sytuacja ma miejsce w naszym organizmie? [...]
KONCENTRATY BIAŁKOWE Najważniejsze dla życia i budowy naszych mięśni. Woda i białko to dwa główne składniki budulcowe naszego organizmu. Białko, obok lipidów, stanowi składnik błon biologicznych każdej komórki oraz wchodzi w skład zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej. Pełni ono także wiele ważnych funkcji fizjologicznych, między innymi tworzy [...]
[...] Izolaty odznaczają się wysoką zawartością białka, powyżej 90% w suchej masie oraz minimalnej ilości węglowodanów jak i tłuszczy. Dzięki temu dostarczamy do mięśni same białko Koncentrat białka - najekonomiczniejsze źródło protein, ilość białka zazwyczaj między 60 a 80% gwarantuje niską ilość węglowodanów jak i tłuszczy oraz stosunkowo [...]
[...] 20-30g lub 0,3-0,5g/kg masy ciała • Aminokwasy EAAs lub BCAAs - 6-10g • Węglowodany - 35-50g lub 1-1,5g/kg masy ciała • Kreatyna (mieszanka różnych form, staki kreatynowo-białkowe lub monohydrat kreatyny) - ok. 3-5g lub 0,1g/kg masy ciała/dzień całkowitej kreatyny, podzielonej na 2 porcje (przed i po treningu) *kreatyna jest efektywnym [...]
[...] nie warto FASZEROWAĆ SIĘ GAINERAMI (produkty zawierające w większości węglowodany i trochę białka) I "BULKAMI" (50% białka, 50% węglowodanów). Podstawa to dieta - względnie białko w formie WPC/WPI/WPH. Dlaczego? We współczesnym jedzeniu i tak masz za dużo cukru - słodzone jogurty, słodzone dżemy, drożdzówki i inne wyroby cukiernicze, słodzone [...]
[...] (np. 40 g), wcale nie oznacza, że 40 gramów to optymalna ilość węglowodanów potrzebnych do maksymalnego wzrostu! Z całą pewnością więcej, podobnie jak zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższy niż to, ile białka spożytego jest zamieniane na mięśnie. http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-699-05/tomato-omelette.jpg Wrażliwość [...]
[...] kolejny i najważniejszy bodziec do rozwoju gęstej i wyrzeźbionej muskulatury. Stuningowany skład proteinowo-aminokwasowy oraz węgle na miarę XXI wieku Producenci odżywek białkowych potrafią koncentrować, izolować i hydrolizować białka serwatkowe, stąd tak bogaty wybór protein na rynku suplementów diety dla sportowców. Ponadto dzisiejsza [...]
[...] kapsułki przed obiadem lub przed treningiem. Popić duża ilością wody. Whey Protein Complex 100% (olimp) 1000g OLIMP Whey Protein Complex 100%® -specjalnie opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant. Izolat CFM® [...]
[...] istotne jest, aby zaraz po ustaniu tego wysiłku i dostarczeniu odpowiedniej ilości białka, wywołać z powrotem stan anaboliczny. Dla uzyskania tego stanu konieczne jest, aby białko zawierało w swoim składzie odpowiednią ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich które nie mogą być syntetyzowane w organizmie. W przeciwnym razie brak jakiegoś [...]
[...] literaturze czy przypadkiem białka serwatkowe nie stały się passé a ich działanie u sportowców niepotwierdzone lub nie różniące sie od tła jakim może być inne dowolne białko np. kazeinowe, jajeczne, sojowe lub placebo o smaku, zapachu i wyglądzie białka serwatkowego. Po zarzuceniu search'u w Pubmed i przeczytaniu kilku abstraktów z 2014 i [...]
Również archiwalny artykuł, ale w świetle tego co widzę na allegro - potrzebny REGUŁA PIERWSZA: nie kupuj najtańszych produktów. Fizycznie niemożliwe jest, by białko serwatkowe kosztowało kilka złotych za kilogram. Ceny zaczynają się od 50 zł za kilogram. Serwatka białkowa kosztuje kilka zł za kg - a dlaczego dowiesz się dalej. REGUŁA DRUGA: [...]
/SFD/2016/10/12/e8afbab909ba46dfa600142533bcc44f.jpg Izolat białka serwatkowego jest to produkt białkowy pozyskiwany z mleka, który charakteryzuje się znacznym oczyszczeniem surowca od pozostałych komponentów takich jak węglowodany (cukier laktoza) oraz tłuszcze. Podczas jego produkcji dąży się do uzyskania jak najlepszej jakości produktu, który [...]