Każdy, kto trenuje już jakiś czas na siłowni i zajmuje się kształtowaniem sylwetki, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednio dobrana dieta jest niezmiernie istotna w zmianie sylwetki, a co najważniejsze w utrzymaniu zdrowia przez wiele lat. Warto zaznajomić się z tym, co tak naprawdę jest ważne w naszym odżywianiu. W tym celu polecam Ci [...]
[...] Nie pilnuje sztywno godzin posilkow (ta mam prace) i proporcji makro w poszczegolnych posilkach. Pilnuje, zeby zgadzal sie bilans dzienny. Na masie mialem 3800-4000 kcal, bialko 200 (+/- 20), reszta z tluszczy i wegli ale tych tez nie pilnowalem co do grama, wychodzilo 90-120 tluszczy, a reszta wegle. Czasami rano jadlem kanapki z razowego, [...]
Witaj Średnie jajko rozmiaru M waży około 55 gram bez skorupki i dostarcza 78 kcal. 7g to białko, prawie 5,5g tłuszczu. Jajka dostarczają witamin: A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy i są również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nich: -fosfor, -potas, -sód, -wapń, -żelazo, -magnez, -miedź, cynk oraz selen. [...]
hejka Moge sobie przynieść z praktyki białko w proszku tzn . jest to białko kurze skondesowane ktore sie dodaje w cukiernictwie itd. czyli zamiast bić 100 jaj i odzielac zóltko od jaj to wsypujemy tego proszu i dziala ;d i nie wiem czy moze ktos to zazwyal jezeli tak to czy to dziala czy mozna takie cos brac ja w sumie waze ok 100 ale z [...]
Na efekty treningowe składa się kilka elementów – dieta, trening, regeneracja, suplementy. Istotne jest by każdy z nich był dopasowany do celu, parametrów organizmu, poziomu zaawansowania, stażu itp. Dodatkowo każdy z tych elementów jest ściśle ze sobą powiązany dlatego też nie da się oddzielnie odnieść do diety, nie przyglądając się treningowi. [...]
Czy żółtko ma więcej białka niż białko jajka? To zależy w jaki sposób na to spojrzymy. Jeśli uznamy, że jedna sztuka jaja waży ok. 55g i składa się z 20g żółtka i 35g białka wówczas wartości odżywcze będą się prezentować następująco: Żółtko – 20g - energia 63 kcal - białko 3,1g - tłuszcz 5,6g - węglowodany 0,1g Białko – 35g (100g/ 35g) - energia [...]
witam proszę o sprawdzenie mojej diety. Jest to dieta -- Low carb na masę -- wzorowałem się na przykładach z diety qazara, nigdy niestosowałem takiej diety zawszę opierałem się na węglach jak źródło energii, dopiero niedawno dotarła do mnie informacja, że jestem ENDOMORFIKEM gdy zacząłem szukać przyczyny dlaczego tak łatwo obrastam tłuszczem. [...]
[...] szybkim wchłanianiem. Więcej na temat odżywek przeczytasz tutaj: http://www.sfd.pl/jakie_bia%C5%82ko_najlepsze_na_mase_-t752595.html#post1 http://www.sfd.pl/Jakie_najlepsze_bialko_....__cenowo_i_jakosciowo-t734442.html#post1 Aby dobrze się regenerować i robić postępy na treningach warto wprowadzić BCAA i HMB. Pierwszy z suplementów to [...]
jak sie odnosi jajo przepiorcze do kurzego (BTW), chodzi mi o samo bialko - chcialam zjesc 100g bialek jaj przepiorczych, a nie wiem, ile maja bialka. czy to jest tak, jesli cale jajo przepiorcze w 100 g ma 13 b i 11 t, to ile bialka maja same bialka? eee, zamotalam sie troche. jesli jajo kurze bialka maja 10g b, a cale 12 b 10t 1 ww, wychodzi, [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
Jajka są bez wątpienia istotnym elementem naszej diety i jak najbardziej warto je wprowadzić w każdym zdrowym wariancie żywieniowych, oczywiście o ile pozwala nam na to nasze zdrowie i lubimy ich smak. Są one wręcz idealnym źródłem białka i tłuszczów. Jednak również uwagę warto zwrócić na obecność w ich składzie sporych ilości witamin i składników [...]
Jak przygotować białko? Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych suplementów. Jest doskonałą opcją dla osób, których bilans kaloryczny zakłada sporą ilość tego makroskładnika, ale nie zawsze pojemność żołądka radzi sobie z takimi porcjami mięsa, ryb czy jaj. Sprawdzi się również gdy na posiłek nie ma czasu i w [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]