[...] fasola, seitan, tofu, orkisz, komosa ryżowa, owies i wiele innych. Przy dobrze skomponowanych posiłkach każdy weganin i wegetarianin jest w stanie zapewnić sobie białko w diecie. Oprócz tego zawsze możesz skorzystać z wieloskładnikowych i pełnowartościowych odżywek wegańskich, zwłaszcza jeśli lubisz przepyszne szejki białkowe. „Bez [...]
Nasz organizm to bardzo skomplikowana jednostka zbudowana z wielu narządów i układów. Większość osób dbających o zdrowie i urodę czy trenujących, główną uwagę skupia na funkcjonowaniu i zdrowiu mięśni, skóry, włosów oraz tego, co składa się na estetyczny wygląd i gdy coś jest z organizmem nie tak, daje widoczne znaki. Stosując takie podejście [...]
[...] kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Można powiedzieć, że życie kulturysty jest dość monotonne, bo swoje przygotowania dzieli w na dwa główne etapy, które wielokrotnie powtarza, a są nimi: masa, redukcja (rzeźba). Beta alanina Jej suplementacja ma uzupełnić poziom karnozyny w mięśniach i co ciekawe, czyni to lepiej niż sama karnozyna. Optymalizacja poziomu karnozyny w mięśniach [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]
[...] pilnuje diety, ale w weekendy pozwala sobie na małe odstępstwa. Młodziutka fitnesska nie zapomina także o suplementacji, która według niej jest niezwykle istotna. Stosuje białko serwatkowe, BCAA, spalacz tłuszczu w okresie redukcji, CLA oraz kwasy Omega-3. Savannah jest wielką fanką Michelle Lewin i Yarishna Ayala. Śledzi ich postępy, a [...]
[...] może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co w przypadku diety wegańskiej jest trudniejsze. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, wapń oraz białko. Laktoowowegetarianie Co jedzą? Jajka, nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy. Czego unikają? Mięsa, drobiu, ryb i owoców [...]
[...] gorączką reumatyczną, zespołem Reitera, chorobą Crohna, zawałem płuca, gruźlicą, nowotworami, zakażeniami układu moczowego i ran pooperacyjnych itd.). Troponina jest to białko budujące mięsień sercowy i inne mięśnie. Wzrost specyficznych troponin, np. T/I, świadczy o uszkodzeniu serca, martwicy, kardiomiopatii, ostrym zespole wieńcowym itd. [...]
[...] beta trzustki (insulina). U zdrowych osób leptyna powoduje spadek głodu poprzez regulację stężeń: neuropeptydu Y (NPY) hormonu koncentrującego melaninę (MCH) oreksynę białko z rodziny Agouti (AGRP) Należy dodać, iż w ustroju otyłych osób występuje dość często oporność na insulinę, a ten hormon również stymuluje odczuwanie sytości. Zarówno [...]
[...] brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. Sprawdź, jak zachowa się Twój organizm. Może to sprawić, że po posiłkach poczujesz w końcu satysfakcję. Ile białka muszę zjeść dla zdrowia i aby zmniejszyć apetyt na [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
[...] białka na 1kg masy ciała). Druga grupa miała za zadanie zwiększyć drastycznie ilość białek, jednak pozostawiając pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu [...]
[...] Sam fakt gryzienia, jedzenia i przeżuwania wpływa na wydłużenie czasu konsumpcji i wyższą sytość po posiłku. Jeśli decydujesz się na koktajl, to niech będzie on wysokobiałkowy. Podsumowanie Wieczorne podjadanie to częsty problem zwłaszcza w trakcie stosowania diet z deficytem kalorycznym. Prowadzić może to do braku jakichkolwiek efektów [...]
[...] w organizmie może prowadzić do kontuzji. Arash jest wielkim fanem kuchni perskiej. Uważa, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie - potrawy są bogate w białko, dobre tłuszcze i złożone węglowodany. Mówi, że tak jak w przypadku każdej innej kuchni, zawsze można mieć zdrowe i niezdrowe podejście. Wszystko sprowadza się do [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] form tlenu, w porównaniu ze zdolnością organizmu do detoksykacji komórek. Tego rodzaju uszkodzenia spowodowane przez tlen, zwiększają ryzyko infekcji. Dieta zbyt uboga w białko zwiększa natomiast ryzyko niedożywienia białkowo-energetycznego, co również wiąże się ze znacznymi zaburzeniami odporności. Powszechnie uważa się, że niedobory lub [...]