Czego potrzebujemy: 150 g wątróbki - ja miałam z królika - użyjcie takiej jakiej lubicie 150 g batatów 50 g awokado oliwa w sprayu przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, cytryna Jak wykonać: Batata kroimy w grube frytki, wrzucamy do miski, spryskujemy kilka sekund oliwą i dodajemy dużo ulubionych przypraw. Dokładnie [...]
Czego potrzebujemy: 500 g twarogu półtłustego 150 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu 100 g masła orzechowego 120 g erytrytolu 25 g żelatyny 50 g orzechów kilka łyżek mleka 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Jak wykonać: Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody - studzimy. Twaróg, serek, erytrytol wkładamy do miski i blendujemy na gładka [...]
Czego potrzebujemy: 200 g płatków owsianych 200 ml wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 25 g żurawiny 2 jajka 150 g granulek serka wiejskiego 120 g brzoskwiń w żelu Jak wykonać: Płatki zalewamy wodą na około 15 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, żurawinę, proszek do pieczenia dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Kolejno [...]
Składniki: główka czosnku 3 średnie cukinie 1 łyżka oliwy 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki śmietany 30 % słonecznik łuskany ser feta śmietana 18% do dekoracji bazylia Sposób przygotowania: Dwie cukinie kroimy w grube plastry, trzecią w drobną kostkę. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Cukinię i czosnek [...]
Składniki: 200g łososia 200g ziemniaków 150g szpinaku 50g cebuli 5g oliwy sos sojowy przyprawy pocięty koperek Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować. Łososia polać sosem sojowym, a następnie nakłuwaczem wtłoczyć część sosu do środka. Przyprawić rybę według gustu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25minut. Cebulę drobno [...]
Składniki: 2 jajka 10g nasion chia 100g banana 100ml mleka kokosowego szczypta soli 20g mąki pełnoziarnistej 30g mąki ryżowej olej kokosowy Sposób przygotowania: Banana zblendować z jajkami i mlekiem. Do ciasta dodać nasiona chia, sól oraz mąki i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z [...]
Czego potrzebujemy: 120g daktyli 80g mąki kokosowej 30g kakao 90g Sugar Free Pudding Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem - zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli do szklanki, a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i kakao. Wszystko dobrze mieszamy - ja zagniatam ręką. Jeśli masa będzie za sucha - [...]
Czego potrzebujemy: 50 nasion chia 150 g płynnego mleka kokosowego 3/4 szklanki wody 12 g kakao 10 g maca 5 g kawy rozpuszczalnej szczypta soli 30 g miodu ( dla wersji light - słodzik ) Jak wykonać: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez kilka minut blendujemy na wysokich obrotach. Gdy masa będzie miała kremową konsystencję, przekładamy [...]
Czego potrzebujemy: 200 g fileta z miruny lub innej ryby 1 jajko 15 g suchej kaszy manny szczypior/ natka pietruszki/ koperek - według uznania sól, pieprz łyżeczka musztardy dijon Dodatki - quinoa, groszek cukrowy, warzywa według uznania Jak wykonać: Rozmrożony filet rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy [...]
Składniki: 150g świeżego halibuta pomidor ogórek kiszony cebula czerwona ząbek czosnku kilka kaparów szczypiorek przyprawy: pieprz i sól Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 15minut w temperaturze 180stopni. Zdjąć pokrywkę i przez ok. 5 minut piec bez przykrycia. [...]
Składniki: wędzony filet z piersi z kurczaka Mix sałat rzodkiewki papryka pestki dyni dowolne przyprawy Sposób przygotowania: Warzywa i pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki łączymy ze sobą Na wierzch posypujemy pestkami dyni Wartości odżywcze dla całości: Białko: 27g Tłuszcz: 12g Węglowodany: 7g 244kcal
Czego potrzebujemy: 400 g surowego i obranego batata 40 g masła z nerkowców 40 g gorzkiej czekolady 20 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym Jak wykonać: Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i blendujemy. Czekoladę rozpuszczamy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do zblendowanego batata. Wszystko dokładnie [...]
Czego potrzebujemy: Na spód: 100 g gorzkiej czekolady 25 g oleju kokosowego nierafinowanego Na "karmel": 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 25 g izolat białka serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli Na kruszonkę: 25 g mąki kokosowej 7 g syropu klonowego lub miodu 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego 5 g jogurtu naturalnego Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: 50 g ryżu do risotto 50 g ugotowanego zielonego groszku 100 g wędzonego lub upieczonego łososia 20 g białej części pora ząbek czosnku 30 g cebuli 10 g dzikiej oliwy 250 ml wrzątku pieprz/ sól, tymianek dwie łyżki natki pietruszki Jak wykonać: Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej poszatkowanego drobna pora i cebulę. Gdy [...]
Czego potrzebujemy: 800 g piersi z indyka 20 g oliwy 50 g cebuli 200 g czerwonej papryki 500 g passaty pomidorowej 30 g suszonych pomidorów 60 g zielonych oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano Jak wykonać: Pierś z indyka myjemy, osuszamy, tniemy na niezbyt grube paski i przyprawiamy solą i pierzem. Smażymy na 10 g oliwy. Cebulę siekamy na cienkie [...]