W pierwszej części artykułu przyjrzeliśmy się, jak najczęściej jest pojmowane „robienie masy”, dlaczego takie podejście nie jest optymalne oraz zrobiliśmy pierwszy krok do zbudowania poprawnego spojrzenia na tę kwestię. Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
[...] tym czasie za pomocą drewnianej łopatki przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. W celu łatwiejszego usmażenia możemy przygotować dwa mniejsze omlety. Wysokobiałkowy omlet na słodko https://www.youtube.com/watch?v=_k9-WAXIZoM 2. Na wytrawnie Składniki: makaron, jaja, mozzarella, cebula, papryka, tuńczyk, sól, pieprz, tymianek, [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
[...] za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać sabotować swoją dietę w weekendy. Przed wyjściem wypij białko Wychodzisz na imprezę? Spotkanie z przyjaciółmi lub z rodziną? Wiesz, że będzie mnóstwo kuszących Cię przekąsek? Zjedz przed wyjściem posiłek złożony z chudego mięsa i [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] z pizzy, a to jest bardzo duża różnica (305 kcal) w eksperymencie 1 podawanie 10-40 g koncentratu białka serwatkowego zmniejszyło poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (białko nasila wydzielanie insuliny) w eksperymencie 2 podawanie 10–40 g koncentratu białka serwatkowego, ale nie WPH, zmniejszyło poposiłkowe wartości insuliny i glukozy w [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację, pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
[...] Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i pełnowartościowa mieszanka Nie jest trudno znaleźć odżywkę białkową złożoną z samych roślinnych białek. Co więcej, możemy przebierać w smakach i cieszyć się dużym zróżnicowaniem. Jedną z propozycji jest wegańska odżywka białkowa od [...]
[...] potraw. Prawidłowo zbilansowany posiłek w szkole powinien zawierać źródła węglowodanów złożonych, czyli np. razowe pieczywo, pełnoziarniste tortille, pełnowartościowe białko np. pochodzące z nabiału, jajek, mięsa czy nasion roślin strączkowych oraz dostarczać zdrowe tłuszcze. Porcja jedzenia powinna być tak dostosowana, aby zahamować [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]