SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania do

  • Aktualizacja 04.01.2023 Sportowcy niektórych dyscyplin, zwłaszcza kobiety, obawiają się suplementacji kreatyną ze względu na to, że może ona powodować wzrost masy ciała poprzez większe gromadzenie się wody w organizmie. Czy słusznie? Czy kreatyna zawsze powoduje znaczny wzrost ilości wody w ciele? Czy można uniknąć tego typu efektu i czerpać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14950 Data: 2020-10-02 10:13:17
  • Oporny tłuszcz - wygodna wymówka

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] z wydzielaniem GH, ale nie ze stężeniem katecholamin. I teraz proszę skonfrontować bajki, jakie wypisują amerykańscy autorzy pod szyldem znanego kulturysty, z wynikami tego badania. W rzeczywistości udowodniono tylko, iż trening jest lepszy niż nic nierobienie (odkrycie na miarę nagrody Nobla). Wbrew propagandzie Lee Labrady i spółki, cytowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2135 Data: 2020-10-29 18:33:10
  • [...] „paliwa” w zależności od fazy cyklu, w jakiej się znajdują. Wiadomo, że progesteron hamuje wykorzystanie tłuszczów i zmniejsza utlenianie węglowodanów. Potwierdzono to w badaniach Thomas B. Price i K. Sandersa. Wykazano, iż kobiety miały o wiele większe zasoby glikogenu (np. w mięśniem czworogłowym uda lub dwugłowym ramienia), jeśli były w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7217 Data: 2020-11-21 17:33:19
  • [...] % podaży energii). Maltitol pozwala ograniczyć dowóz cukru, zmniejsza kaloryczność diety, ma mniejszy wpływ na insulinę (kancerogeneza) i może chronić wątrobę. Referencje, badania, literatura: Zobair M Younossi  Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4691 Data: 2021-03-15 08:08:43
  • [...] i im większe obciążenia intelektualne/stres, tym ważniejsze jest zadbanie o właściwy poziom spożycia kreatyny (pożywienie plus ew. suplementacja). I faktycznie, istnieją badania potwierdzające, że suplementacja kreatyną miała zdolność ograniczającą negatywny wpływ długotrwałego niedoboru snu na nastrój, funkcje poznawcze i psychomotoryczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7541 Data: 2021-04-07 11:38:06
  • Tematyka fitness jest pełna mitów treningowych i dietetycznych. Powielane są one na przestrzeni lat, bez względu na to, czy istnieją badania, które je obalają, czy też nie. Związane jest to, z tym, że nie ma konkretnej dziedziny nauki, która by wyjaśniała pojęcia treningu, a wiele osób czuje się znakomicie w roli eksperta, bazując na tym, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7720 Data: 2021-06-11 13:07:09
  • [...] i głowonogi dostępne na różnych rynkach na Tajwanie. Przebadano i przeanalizowano łącznie 91 pozostałości pestycydów należących do czterech głównych grup. Wyniki cytowanego badania pokazują, że 65,40% ryb, 93,55% owoców morza, małży, 84,92% skorupiaków i 98,33% próbek głowonogów nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Czyli z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1139 Data: 2021-09-30 08:41:18
  • [...] witaminy D jest odpowiedni? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić poprzez ocenę swojej diety i stylu życia z ostatnich kilku miesięcy, a także poprzez wykonanie badania laboratoryjnego poziomu metabolitu witaminy D3 we krwi - 25(OH)D (25-hydroksy witaminy D; inaczej kalcyfediolu). W pierwszej metodzie należy prześledzić poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3577 Data: 2021-11-25 21:40:06
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z oliwek odnotowano zwiększenie FMD (ang. flow-mediated dilatation), czyli poprawił się jeden z najważniejszych wskaźników np. mówiących o postępującej miażdżycy. W innych badaniach oliwa z oliwek obniżała też stężenie trójglicerydów. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone stężenia trójglicerydów mierzone na czczo wiążą się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1227 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1136 Data: 2022-12-19 13:33:10
  • Co się dzieje z jelitami, gdy jem za dużo fast foodów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 531 Data: 2023-04-02 20:22:34
  • Jesteś na diecie i nie chudniesz?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1227 Data: 2023-04-04 06:15:05
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 389 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 561 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Colostrum - wszytko co warto o nim wiedzieć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nowy preparat SFD COLOSTRUM dostępny pod postacią zarówno proszku, jak i tabletek. Zalecane dawkowanie zaczyna się od 1 g colostrum (1 g proszku / 4 tabletki), jednak w badaniach dochodzono do dawek rzędu nawet 10 – 20 g, przy 15 – 20% zawartości immunoglobulin ogółem, nie tylko G. W razie wątpliwości warto trzymać się zaleceń producenta lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 424 Data: 2023-07-31 21:45:44
  • Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt.  Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1050 Data: 2023-11-11 09:15:57
  • Depresja jest powszechną i poważną chorobą psychiczną, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Czynniki genetyczne, stres, brak aktywności fizycznej oraz nieprawidłowa dieta mogą przyczyniać się do występowania depresji. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań sugerujących, że regularna aktywność fizyczna, w tym ćwiczenia na siłowni, mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 826 Data: 2023-11-24 08:22:55
  • Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 656 Data: 2024-02-02 14:27:53
  • Częstotliwość spożywania posiłków a metabolizm

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Kolejnym negatywnym aspektem jest natężona praca naszego układu pokarmowego. Jedząc częściej, sprawiamy, że nasze hormony pracują na pełnych obrotach (wciąż trwają nad tym badania). Jednakże po spożytym posiłku poziom testosteronu spada kosztem wzrostu insuliny, co może być niekorzystne dla hormonu wzrostu. Podsumowanie Z badań jasno wynika, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20742 Data: 2017-06-13 10:57:27
  • [...] w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie glutaminy nie zostało jeszcze do końca poznane, prowadzone są nad nią liczne badania. Tym, co można powiedzieć na pewno to to, że glutamina jest świetnym produktem na pobudzenie procesów metabolizmu i przemiany materii. Co więcej, według ostatnich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11111 Data: 2017-08-18 08:36:35