Aktualizacja 04.01.2023 Sportowcy niektórych dyscyplin, zwłaszcza kobiety, obawiają się suplementacji kreatyną ze względu na to, że może ona powodować wzrost masy ciała poprzez większe gromadzenie się wody w organizmie. Czy słusznie? Czy kreatyna zawsze powoduje znaczny wzrost ilości wody w ciele? Czy można uniknąć tego typu efektu i czerpać [...]
[...] z wydzielaniem GH, ale nie ze stężeniem katecholamin. I teraz proszę skonfrontować bajki, jakie wypisują amerykańscy autorzy pod szyldem znanego kulturysty, z wynikami tego badania. W rzeczywistości udowodniono tylko, iż trening jest lepszy niż nic nierobienie (odkrycie na miarę nagrody Nobla). Wbrew propagandzie Lee Labrady i spółki, cytowane [...]
[...] „paliwa” w zależności od fazy cyklu, w jakiej się znajdują. Wiadomo, że progesteron hamuje wykorzystanie tłuszczów i zmniejsza utlenianie węglowodanów. Potwierdzono to w badaniach Thomas B. Price i K. Sandersa. Wykazano, iż kobiety miały o wiele większe zasoby glikogenu (np. w mięśniem czworogłowym uda lub dwugłowym ramienia), jeśli były w [...]
[...] % podaży energii). Maltitol pozwala ograniczyć dowóz cukru, zmniejsza kaloryczność diety, ma mniejszy wpływ na insulinę (kancerogeneza) i może chronić wątrobę. Referencje, badania, literatura: Zobair M Younossi Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes [...]
[...] i im większe obciążenia intelektualne/stres, tym ważniejsze jest zadbanie o właściwy poziom spożycia kreatyny (pożywienie plus ew. suplementacja). I faktycznie, istnieją badania potwierdzające, że suplementacja kreatyną miała zdolność ograniczającą negatywny wpływ długotrwałego niedoboru snu na nastrój, funkcje poznawcze i psychomotoryczne [...]
Tematyka fitness jest pełna mitów treningowych i dietetycznych. Powielane są one na przestrzeni lat, bez względu na to, czy istnieją badania, które je obalają, czy też nie. Związane jest to, z tym, że nie ma konkretnej dziedziny nauki, która by wyjaśniała pojęcia treningu, a wiele osób czuje się znakomicie w roli eksperta, bazując na tym, co [...]
[...] i głowonogi dostępne na różnych rynkach na Tajwanie. Przebadano i przeanalizowano łącznie 91 pozostałości pestycydów należących do czterech głównych grup. Wyniki cytowanego badania pokazują, że 65,40% ryb, 93,55% owoców morza, małży, 84,92% skorupiaków i 98,33% próbek głowonogów nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Czyli z tego [...]
[...] witaminy D jest odpowiedni? Poziom witaminy D w organizmie można sprawdzić poprzez ocenę swojej diety i stylu życia z ostatnich kilku miesięcy, a także poprzez wykonanie badania laboratoryjnego poziomu metabolitu witaminy D3 we krwi - 25(OH)D (25-hydroksy witaminy D; inaczej kalcyfediolu). W pierwszej metodzie należy prześledzić poziom [...]
[...] z oliwek odnotowano zwiększenie FMD (ang. flow-mediated dilatation), czyli poprawił się jeden z najważniejszych wskaźników np. mówiących o postępującej miażdżycy. W innych badaniach oliwa z oliwek obniżała też stężenie trójglicerydów. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone stężenia trójglicerydów mierzone na czczo wiążą się [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] nowy preparat SFD COLOSTRUM dostępny pod postacią zarówno proszku, jak i tabletek. Zalecane dawkowanie zaczyna się od 1 g colostrum (1 g proszku / 4 tabletki), jednak w badaniach dochodzono do dawek rzędu nawet 10 – 20 g, przy 15 – 20% zawartości immunoglobulin ogółem, nie tylko G. W razie wątpliwości warto trzymać się zaleceń producenta lub [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
Depresja jest powszechną i poważną chorobą psychiczną, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Czynniki genetyczne, stres, brak aktywności fizycznej oraz nieprawidłowa dieta mogą przyczyniać się do występowania depresji. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań sugerujących, że regularna aktywność fizyczna, w tym ćwiczenia na siłowni, mogą [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
[...] Kolejnym negatywnym aspektem jest natężona praca naszego układu pokarmowego. Jedząc częściej, sprawiamy, że nasze hormony pracują na pełnych obrotach (wciąż trwają nad tym badania). Jednakże po spożytym posiłku poziom testosteronu spada kosztem wzrostu insuliny, co może być niekorzystne dla hormonu wzrostu. Podsumowanie Z badań jasno wynika, że [...]
[...] w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie glutaminy nie zostało jeszcze do końca poznane, prowadzone są nad nią liczne badania. Tym, co można powiedzieć na pewno to to, że glutamina jest świetnym produktem na pobudzenie procesów metabolizmu i przemiany materii. Co więcej, według ostatnich [...]