O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] jest ona zdolna wydawać potomstwo, a wiekiem senioralnym, w którym zanika jej zdolność do prokreacji. Kozłek lekarski, zawierający fitoestrogeny z grupy lignanów. W dwóch badaniach klinicznych, z łącznym udziałem 128 kobiet w okresie menopauzy, suplementy z kozłka lekarskiego okazały się znacznie skuteczniejsze niż placebo w zmniejszaniu [...]
[...] medal i warte 50 zł gadżety sportowe. Rozwiązanie istnieje, tylko każdy woli udawać, że da się podrzucać i rwać ponad 200 kg bez farmakologicznego wspomagania. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: https://olympics.com/en/olympic-games/london-2012/results/weightlifting/94kg-men [...]
[...] żywności. Spożycie soli, jakie ma znaczenie? Spożycie soli zostało po raz pierwszy opisane jako potencjalny czynnik ryzyka raka żołądka w 1959 r. W niektórych wczesnych badaniach stwierdzono, że używanie lodówek do przechowywania żywności jest skorelowane ze zmniejszeniem zachorowalności na raka żołądka. Dlaczego? Bo chłodzenie umożliwia [...]
[...] na tragedię. Później kolejne dziesiątki tysięcy osób powielają dezinformację, bo przecież „John Ericson” publikuje w serwisie o nazwie związanej z medycyną i powołuje się na badania naukowe, więc musi być wiarygodny! Nic podobnego. Dla żartu, w 20 minut mogę napisać artykuł o korzyściach z dolewania wody do benzyny. Tak, oczywiście, powołam się [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
Picie wody może pomóc zmniejszyć uczucie głodu, a jeśli zastępujesz nią słodkie napoje, wówczas zmniejszasz także spożycie kalorii i cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że sama woda może pomóc w utracie wagi. Co ciekawe wiele osób żyło w przekonaniu, że jeśli będą pić więcej wody, to schudną. Tak jakby zupełnie pominęli inne [...]
[...] kreatyną nadaje się zarówno dla mężczyzny, jak i kobiety. Działanie suplementu bez wątpienia jest jednym z najefektywniejszych spośród innych preparatów, a liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność, jak i bezpieczeństwo jego stosowania. Ostatnio poleca się również przyjmowanie kreatyny osobom starszym i to z przyczyn [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
[...] użycie pasa chroni przed kontuzjami? Wiele osób sądzi, iż pas chroni przed kontuzjami np. dolnego odcinku grzbietu. Nie ma na to przekonujących dowodów. Mało tego, niektóre badania wskazują, iż używanie pasa przyczynia się do zwiększonego ryzyka odniesienia kontuzji. Analiza danych od 245 startujących w zawodach trójboistów (w tym elitarnych [...]
Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
[...] mózg przed rozwojem chorób związanych z wiekiem? Po prostu zacznij się więcej ruszać! To najlepsze, co możesz zrobić dla dobrej kondycji swojego mózgu. Przeprowadzono inne badania, w których stwierdzono, że u dorosłych w wieku 60-90 lat chodzenie przez pół godziny 4 razy w tygodniu przez 12 kolejnych tygodni może wzmocnić łączność w regionie [...]
Układając plan treningowy, skupiamy się na jego ogólnej budowie, jaką jest dobór ćwiczeń, ilość serii czy ilość wykonywanych powtórzeń. Rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, jakim tempem wykonywać powinniśmy poszczególne powtórzenia lub na to, ile powinna wynosić optymalna przerwa pomiędzy seriami. Wiele osób pyta mnie o to, co ma robić w czasie, gdy [...]
[...] intensywności bólów brzucha odnotowywano u wegetarian. Być może zatem stosując suplementację Lactobacillus plantarum, warto spróbować diety wegetariańskiej. Analizując inne badania sprawdzające wpływ Lactobacillus plantarum na natężenie symptomów zespołu jelita drażliwego, muszę zauważyć, że wielkość dawki przyjmowanych probiotyków, może mieć [...]
[...] ani przeciwnikiem stosowania rozmaitych środków farmakologicznych, jeśli ktoś ma wystarczającą wiedzę, dane naukowe, jest pełnoletni, wykonuje regularnie, chociażby badania laboratoryjne: krwi, moczu; USG wątroby, badania serca (EKG statyczne, EKG wysiłkowe, echo serca / USG i inne). To, co powiedział Cameron Sepah może być prawdą, dla [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
[...] się rozchorujesz? Niezdrowe pożywienie wywołuje różnorakie niekorzystne efekty zdrowotne, za które w końcu przyjdzie zapłacić (wcale nie muszą się one szybko manifestować w badaniach krwi czy moczu, gdyż organizm ma ogromne rezerwy czynnościowe!). Podobnie wiele miesięcy, ba – nawet lat – można przesadzać z ciężarami roboczymi oraz naginać do [...]
[...] 70 dni przyniosłoby kilka kg dodatkowego tłuszczu! Czy da się zwalczyć samym treningiem rosnące otłuszczenie? Nie! I istnieje na to, co najmniej kilkadziesiąt przykładów w badaniach naukowych, a żywym dowodem są bywalcy klubów, amatorscy biegacze czy pływacy. Zmiany w sylwetce zaczynają się od zmian w sposobie odżywiania. Referencje: Ehsan [...]
[...] energii). Te same osoby schudły w podobnym czasie o 1 kg i 0.3 kg, gdy zamiast cukru podawano jego zamienniki (niskokaloryczne odpowiedniki, czyli słodziki). We wspomnianych badaniach podawano przez 10 tygodni, 41 osobom (w większości paniom z nadwagą, mężczyzn było tylko 6) sacharozę lub sztuczne słodziki. Grupę słodzików stanowiły osoby [...]