[...] się dietetycy, którzy twierdzą, iż duża podaż soli w diecie jest nieszkodliwa dla zdrowia. Pojawiają się też artykuły o sensacyjnej treści w rodzaju: „jak wykazują najnowsze badania, drastyczne ograniczenie soli w diecie może wywoływać dokładnie te same choroby układu krążenia, którym powinno zapobiegać”. Istnieje lobby, którego celem jest [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Kreatyna należy do najlepiej sprzedających się suplementów diety w historii. Być może jest nawet na pierwszym miejscu - przynajmniej na to wskazują wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by [...]
[...] iż 23% pacjentów nadużywających SAA spełnia kryteria DSM-III dla zaburzeń nastroju, od dużych zaburzeń depresyjnych do zaburzeń dwubiegunowych typu I oraz II. Obecne badania naukowe wskazują na związek przyczynowy między zaburzeniami związanymi z nadmiernym spożywaniem alkoholu a ciężką depresją. Sięganie po alkohol zwiększa ryzyko [...]
[...] Unfavorable But Transient Physiological Changes During Contest Preparation in a Drug-Free Male Bodybuilder”. Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Katarzyna Krekora-Wollny „Niedoczynność tarczycy a otyłość” [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] siły mięśniowej. Co więcej, kreatyna pozwoli na zachowanie pełnego wyglądu mięśni, który podczas odchudzania może ulec pogorszeniu. Czy kreatyna jest bezpieczna? Wieloletnie badania na sportowcach trenujących futbol amerykański wykazały, że stosowanie kreatyny nie wpływa na pogorszenie wyników badań nerek czy wątroby. Oznacza to, że wykorzystanie [...]
[...] insuliny była sprawa Kennetha Barlowa, który zabił w ten sposób kolejną żonę (mającą 32 lata). Ponieważ nagła śmierć 32-latki wydała się podejrzana, rozpoczęto szczegółowe badania. W pośladkach ofiary zidentyfikowano 84 IU insuliny (normalnie rozpoczyna się terapię insuliną długodziałającą od 0,1 – 0,2 IU / kg masy ciała, więc 5 do 10 IU dla 50 [...]
[...] dożylne) nie są stanie poprawić syntezy białek mięśniowych. Identyczne progi dotyczą węglowodanów, tłuszczów, kreatyny czy nawet środków farmakologicznych. Referencje, badania, literatura: Blake B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance [...]
[...] insuliny w surowicy na czczo (FSI), zwiększa mRNA receptora insuliny (InsR) i wrażliwość na insulinę. Badania w większości dotyczą zwierząt, niemniej są bardzo obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają [...]
[...] naczyniowe”. Współczynnik HOMA bezpośrednio obrazuje insulinooporność, czyli rozwój wstępnego etapu cukrzycy. Nic więcej nie trzeba dodawać. Napiszę tylko, iż w wielu badaniach wykazano, że insulinooporność w komórkach naczyniowych odgrywa ważną rolę w progresji miażdżycy. Insulinooporność w wątrobie i mięśniach jest nie tylko główną [...]
[...] stwierdzają, iż „nie odnotowano przypadków zatrucia SAA u ludzi”. Wpływ na poziom agresji Wielu naukowców łączy SAA z agresją, bazując na zachowaniach gryzoni, ale nawet te badania wcale nie są spójne. Przykładowo „udowodniono”, iż nandrolone i testosteron powodują agresję. Breuer M.E. i wsp. w 2001 r. wykazał, iż podawanie testosteronu [...]
[...] z instrukcji dostępnych w Internecie. Kiedy jesz sfermentowane warzywa, dostarczasz różnorodnych bakterii przyjaznych dla jelit, a także błonnika, witamin. Niektóre badania pokazują, że fitochemikalia znajdujące się w owocach i warzywach pomagają zoptymalizować działanie układu odpornościowego. Unikaj cukru Cukier może być szkodliwy dla [...]
[...] między sesjami (6 ćwiczeń góry i 6 ćwiczeń na dół ciała, 3 serie po 10 powtórzeń). Wniosek? Nadmierna objętość w modelu FBW nie sprzyja budowie masy mięśniowej. Inne badania mówią, że ograniczona objętość pozwala trenować „pełną mocą” już po 48 h odpoczynku (np. wyciskanie leżąc, 5 serii z ciężarami od 50 do 100% maksymalnego) [...]
[...] kolei większe znaczenie ma energia wydatkowana w trakcie treningu), spadku NEAT (czyli mniej chętnie podejmujemy się aktywności fizycznej nie związanej z treningiem; jednak badania dotyczące ludzi nie są jednoznaczne w tym kontekście; niemniej w jednym z badań NEAT zmniejszył się o 62% (z 571 ± 386 to 340 ± 342 kcal/dziennie i to przy [...]
Żyjemy w świecie, w którym rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu [...]
[...] się z tą argumentacją. Najbezpieczniej, gdy sacharoza dostarcza mniej niż 5% całkowitej energii. Większość ludzi może się obywać bez cukru i tak spożywamy go za dużo. W badaniach wykazano, iż “cukrowe bomby” (posiłki wysokowęglowodanowe) powodują hiperglikemię, podwyższenie stężenia insuliny, a następnie u niektórych osób hipoglikemię. Taka [...]
[...] leży z pewnością o wiele wyżej niż na magicznym progu 200 mg/dl. Szczególnie u kobiet bliższe prawdy może być stężenie w granicach 240-260 mg/dl (na co wskazują niektóre badania). U mężczyzn bezpieczne prawdopodobnie jest utrzymywanie stężenia cholesterolu całkowitego pomiędzy 190 mg/dl a 215 mg/dl. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nadmiar [...]
[...] wyższy poziom trójglicerydów. Jednak trudno wskazać jednoznaczny “bezpieczny” dzienny poziom spożycia fruktozy - pamiętajmy też, że fruktoza “stanowi połowę cukru”. Niektóre badania wykazują, że dzienne spożycie fruktozy, poniżej 100 g, nie ma wpływu na poziom trójglicerydów, a dopiero przekroczenie 100 g, powoduje powstanie problemu. Inne zaś [...]