[...] https://youtu.be/DLm26Br9rh8 Chwilę po tym, jak przybył do szpitala na operację, przyznał się lekarzom, jakie środki zwiększające wydajność zażywa. Przeprowadzili oni badania, by to potwierdzić i ku zaskoczeniu Joshui okazało się, że w jego organizmie nie ma wcale wysokiego stężenia GH, czyli hormonu wzrostu, który przyjmował. Powiedział, [...]
Światło słoneczne jest dla naszego organizmu korzystne, jeśli korzystamy z niego z umiarem. Nadmierna ekspozycja na słońce może jednak uszkodzić naszą skórę zarówno na powierzchni, jak i na poziomie komórkowym, powodując przedwczesne starzenie się skóry. Co warto wiedzieć i jak się ochronić? Promieniowanie UV Światło słoneczne składa się ze [...]
[...] sporo tłuszczu podskórnego ulokowanego na brzuchu (SAT), ale przy tym niewiele wisceralnego (VAT), to wrażliwość insulinowa wcale nie musi wzrosnąć. Sugerują to wyniki badania naukowego. Ponadto zasoby VAT w ustroju człowieka wg badań naukowych są skorelowane z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, stanem zapalnym, nowotworami itd. Czy [...]
Istnieje wiele czynników ryzyka, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia zawału serca, począwszy od historii zdrowia rodziny, a skończywszy na stylu życia, który preferujesz. Naturalne jest, że na swoją genetykę i wiek nie masz wpływu, ale to Ty decydujesz o swoich wyborach, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia chorób serca. Przyczyny zawału [...]
[...] wielorazowe do przechowywania jedzenia lub opakowania na żywność na wynos. Ciepło może powodować uwalnianie szkodliwego BPA. Ekspozycja na BPA jest tak powszechna, że badania sugerują, że większość osób w wieku powyżej 6 lat ma mierzalne ilości BPA w moczu. Jedno z badań wykazało też, że około 85% koreańskich dzieci w wieku poniżej 2 lat [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Trening siłowy, który jest elementem kształtowania sylwetki, siły czy sprawności naszego ciała, jest dość często przyczyną urazów mięśniowych, które prowadzą do kontuzji. Naciągnięcie mięśnia, bo o nim mowa w niniejszym artykule, jest dość częstą przypadłością wielu sportowców, nie tylko tych, uprawiających kulturystykę. Podsumowanie Pomimo że [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
Dobry sen jest jedną z najbardziej niedocenianych rzeczy, które mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Niedobór snu może osłabiać działanie układu odpornościowego i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym: cukrzycy, raka, depresji, demencji, a także otyłości. Sięgnij po odpowiednie suplementy Najlepiej byłoby [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
[...] Bezpośrednie wstrzyknięcie estradiolu do jąder może skutkować zanikiem cewek nasiennych krętych, czyli w sposób mechaniczny uniemożliwia to zapłodnienie. Referencje, badania, literatura: THOMAS M. JONES Direct Inhibition of Leydig Cell Function by Estradiol https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/47/6/1368/2679176 H Akiyama A study [...]
[...] sygnały sytości niż dzieci karmione butelką. Podsumowanie Otyłość dziecięca to złożony i dość duży problem. Na jego wpływ ma zarówno środowisko, jak i genetyka. Wspomniane badania pokazują, że już u maleńkich dzieci można wychwycić pewne cechy, takie jak reakcja na jedzenie, które mogą być wczesnymi wskaźnikami wyższego ryzyka nadwagi i [...]
[...] jest to zwykły zabieg marketingowy? Zagadnieniem zajęli się naukowcy z Increnovo, firmy zajmującej się produkcją zaawansowanych odżywek i Uniwersytetu Tampa na Florydzie. W badaniach zastosowano bakterię Bacillus coagulans GBI-30, 6086. Co daje dodatek probiotyków do odżywki białkowej? Badanie przeprowadzono na 29 ochotnikach płci męskiej, [...]
[...] odpowiednia ilość białek, tłuszczy oraz błonnika i wody, a także że plan treningowy jest dopasowany do stanu zaawansowania i tempa regeneracji, wykonać można laboratoryjne badania diagnostyczne. Przydatne może być wykonanie badania morfologii krwi oraz oznaczenia poziomów ferrytyny i witaminy D. Wyniki te podpowiedzą, czy organizm hamując [...]
[...] posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania kreatyny Wiele wskazuje na to, że kreatyna może być ergogenikiem nie tylko dla sportowców, ale również i środkiem prozdrowotnym przy wielu schorzeniach. Kierunkami [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
[...] imituje trening siłowy i związane z nim uszkodzenia włókien mięśniowych). Rozmaite dane zbierano przed wysiłkiem oraz 1,5 h, 24 h i 48 h po zakończeniu treningu. Wyniki badania naukowego Ból mięśniowy był podobny w obu grupach, ale 48 h po zakończeniu treningu mężczyźni z grupy kolagenu odczuwali znacznie mniejszą bolesność, w porównaniu do [...]
[...] wracają chętnie po kolejne opakowania. Trudno mówić tu o efekcie placebo, gdyż ekstrakty Ashwagandhy były chętnie wykorzystywane do eksperymentów w ostatnich latach. W badaniach klinicznych do porównań stosuje się placebo (czyli np. glukozę, mąkę lub inny, obojętny składnik). Zwykle naukowcy nie wiedzą, czy podają składnik aktywny, czy [...]
[...] otrzymali placebo. W innych eksperymentach wykazano, że witamina C podawana dożylnie podobnie korzystnie wpływa na odczuwanie bólu pooperacyjnego. Wcześniej przeprowadzono badania na myszach, w których wykazano, iż witamina C korzystnie łączy się z tramadolem i morfiną, zmniejszając odczuwanie bólu. Według analizy retrospektywnej z 2014 r. 75% [...]