[...] jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę kobiet, jak i mężczyzn, będzie miało wykorzystanie chudego mięsa, a mięsa pochodzącego od ryb. Wykorzystali w tym celu 126 [...]
[...] Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening i spalanie tłuszczu Niektóre badania wykazały, że suplement zielonej herbaty zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej wywołane wysiłkiem fizycznym . Pojawiają się też głosy, że zielona herbata nie przynosi [...]
[...] 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i właśnie TNF-α. IL-6 jest cytokiną pro- i przeciwzapalną, jednak uznaje się, że ma większy potencjał prozapalny. Wyniki tego badania sugerują, że kreatyna zmniejsza stan zapalny i skutecznie obniża rozpad mięśni związanych z obecnością guza w ustroju. Referencje: Paola S. Cella i in. Creatine [...]
[...] (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne dla tej grupy produktów. Należą one do wielonienasyconych, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Liczne badania zarówno na modelach zwierzęcych, jak i prowadzone z udziałem ludzi wykazały, że kwasy te mogą być skutecznym narzędziem w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego [...]
[...] oleracea) może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Sugeruje tak badanie opublikowane w PLoS One. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Rio de Janeiro przeprowadzili badania na 4 grupach myszy które przez 12 tygodni otrzymywały dedykowany dla każdej grupy rodzaj karmy: grupa 1 – standardowa karma, grupa kontrolna grupa 2 – [...]
[...] dla osób, które podejmują ekstremalne aktywności treningowe, mniejsze (do 500 mg dziennie) mają również duże znaczenie, chociażby dla układu odpornościowego. Referencje, badania, literatura: E. M. Peters i in. Attenuation of Increase in Circulating Cortisol and Enhancement of the Acute Phase Protein Response in Vitamin C-Supplemented [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
Dość często słyszymy o poważnych kontuzjach sportowych, po których zawodowi sportowcy dość szybko wracają do zdrowia i pełnej aktywności. W treningach amatorskich tego typu magia jest rzadko kiedy spotykana, a po ciężkim urazie zawodnik wykluczony jest czasem na większość roku z aktywności, nie mówiąc już o pełnym, czynnym udziale w treningach. [...]
[...] organizm przegrywa walkę, dzieje się tak w białaczce, sepsie, niedoborach immunologicznych, przy dobrze rozwiniętej infekcji HIV czy też przy toczniu układowym. Referencje, badania: Deng Yan i in. „Clinical characteristics of fatal and recovered cases of coronavirus disease 2019 in Wuhan, China: a retrospective study” [...]
[...] wykorzystanie szejka proteinowego składającego się z kazeiny przed snem, stymuluje budowę mięśni i wykazuje pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. Badanie Naukowcy podzielili 13 [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały [...]
Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]
[...] nie dostarcza danych o aktywności GAMT w mięśniach, co sugeruje brak biosyntezy kreatyny w miocytach (włóknach mięśniowych). Jednak zarówno wcześniejsze, jak i współczesne badania udowadniają coś innego, ponieważ mięsień sercowy i mięsień szkieletowy wydają się mieć własną maszynerię do syntezy kreatyny, co być może wymaga zmiany starego [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] Pewnie tak. Czy zapobiega rakowi? Tego nie wiemy. Czy nadaje się do stosowania u każdego? Raczej nie, wiele osób nie toleruje tego rodzaju modeli żywieniowych. Referencje, badania, literatura: Daniela D.Weber i in. Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877819304272 [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
[...] podobnych do nich źródeł tłuszczów. Niekoniecznie muszą być dobrym wyborem, patrząc pod kątem zdrowia. Referencje, badania, literatura: James J. DiNicolantonio Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]