SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania białka

  • [...] przedniej i tylnej części uda, łydek, pośladków, brzucha i prostowników grzbietu. Da się wykonywać połowicznie oba rodzaje treningu, ale chyba nie o to nam chodzi? Co na to badania naukowe? Ale przecież badania naukowe mówią, że to nieprawda, że doskonale da się łączyć trening aerobowy i siłowy? No tak, przeprowadzono badania z tego zakresu: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1191 Data: 2023-01-30 06:15:43
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 790 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4755 Data: 2019-12-31 08:31:00
  • Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10840 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Dieta ketogeniczna, a ilość mleczanów i kortyzolu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy” (na co wskazują niektóre badania). W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie dostarczane jest 20-50 g węglowodanów dziennie. Uwaga: nie należy nazywać ciał ketonowych ketonami, gdyż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2804 Data: 2019-06-23 10:09:02
  • HIIT to trening interwałowy wysokiej intensywności. Wbrew artykułom w sieci i błędnym zaleceniom, nie każdy trening interwałowy musi przebiegać w strefie wysokiej intensywności, nie każdy trening interwałowy jest też HIIT. HIIT to bardzo wąska nisza, wycinek. Większość treningów interwałowych wcale nie musi się charakteryzować wysoką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3968 Data: 2020-02-14 07:43:20
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5376 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8926 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • [...] na tlen, co ma ułatwiać pozbywanie się tłuszczu. To prawda, ale czy efekt ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne? Według mnie nie i zaraz przedstawię swoją argumentację. W badaniach Greer BK i wsp. 10 średnio aktywnych fizycznie mężczyzn, w wieku ok. 22 lat, wykonało 3 sesje równe pod względem ilości wydatkowanych kalorii, w odstępie 7 dni: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3122 Data: 2021-07-30 10:06:56
  • Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2889 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1744 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6594 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10514 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • W wielu badaniach wykazano, iż sama dieta daje większe efekty od treningu (np. aerobowego). W niektórych eksperymentach niezauważalne efekty przynosiło nawet cardio w objętości 5 x 45 minut tygodniowo! W tym samym badaniu wykazano, iż sama dieta posiada niewiele mniejszą skuteczność w zmniejszaniu wagi ciała, w porównaniu do treningu aerobowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12506 Data: 2019-02-04 12:52:20
  • [...] jeść „węglowodany lub warzywa” (oryginalne sformułowania). Przykro mi, ale węglowodany powodują o wiele silniejszy wpływ na insulinę i mam na poparcie mych słów badania. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości białka zwierzęcego? W historycznych badaniach z 1966 r. Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6981 Data: 2019-03-12 14:48:44
  • [...] częściach. Picie wody z cytryną Nie wiem, skąd wzięła się teza, że picie wody z cytryną przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie udało mi się znaleźć źródłowego badania, na które powołują się rozmaici autorzy, przeważnie kiepskiej jakości opracowań z Indii, Iranu, Iraku, Turcji. W badaniach naukowych stwierdzono, iż podawanie 30 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1854 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1699 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na 100 g, a szpinak 10000 j.m., więc marchew jest lepszym jego źródłem. Niemniej, wg naukowców przyswajalność karotenu wynosiła 81% dla szpinaku i 47% dla marchwi. Inne badania wskazują, że beta-karoten ze szpinaku wymaga większych dawek warzywa w porównaniu do marchwi, aby powstała witamina A. Prawdopodobnie marchew pozwala na lepsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1381 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • [...] kg = 32 g białka oraz 0,5 * 80 kg = 40 g węglowodanów). Według obecnej wiedzy wydaje się korzystne dostarczanie przynajmniej 3 g leucyny w porcji protein (choć nie wszystkie badania potwierdzają tę teorię). W pierwszej kolejności można dostarczyć odżywki, jako drugie uderzenie zbilansowany posiłek (np. porcja mięsa, ryby lub jajek, ryż, kasza, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12677 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Dieta śródziemnomorska - charakterystyka, wpływ na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6984 Data: 2020-03-27 21:14:52