[...] zmniejsza produkcję adiponektyny, predysponując do stanu prozapalnego i nasilenia stresu oksydacyjnego. Co to znaczy? Czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-α) był intensywnie badany w ostatnich 20 latach. Okazało się, że powoduje spadek wychwytu glukozy, ma wpływ na receptory dla insuliny. To oznacza, iż gdy pojawia się nasilony stan zapalny, [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Na temat białka i jego ilości w diecie osoby trenującej powstało już mnóstwo opracowań, poradników i artykułów, jednak o ile internetowi poszukiwacze wiedzy radzą sobie dość dobrze ze znajomością zapotrzebowania, jak i możliwych ilości przyswajania protein, o tyle wśród osób uczęszczających na siłownie nadal przedziera się mit odnośnie 30g białka [...]
[...] a jej powszechne zastosowanie sprawiło, że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się kwasem fosfatydowym, a druga [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Niestety w życiu naszym bywa tak, że wraz z wiekiem coraz trudniej jest nie tylko zmienić naszą sylwetkę na lepszą pod względem jakości, czy zachować dobre samopoczucie, ale przede wszystkim być zdrowym i cieszyć się z tego do późnej starości. Z czym łączyć palmę sabałową? W zasadzie nie ma suplementów, których nie należy stosować równocześnie z [...]
[...] w zwykłym żółtym serze może się znaleźć 15 mg annato w kilogramie produktu, w deserach i rybach wędzonych 10 mg na kg. Odnieśmy to do badań naukowych. Przeprowadzono badanie toksyczności doustnej ekstraktu annatto (norbiksyny), naturalnego barwnika pokarmowego. Grupy 10 samców i 10 samic szczurów Sprague-Dawley karmiono przez 13 tygodni [...]
Youtuberka Rawvana, a właściwie Yovana Mendoza Ayres, zdobyła sporą popularność w sieci publikując filmiki, w których namawiałą innych do zmiany nawyków żywieniowych i przejścia na dietę wegańską. Później zaczęła promować dietę raw vegan, czyli połączenie weganizmu oraz surowej, w żaden sposób nieprzetworzonej żywności. Rawvana jest weganką od 6 [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc liczba zgonów również jest większa. Referencje, badania, piśmiennictwo: Gratas-Delamarche, F. Derbré, S. Vincent & J. Cillard Physical inactivity, insulin resistance, and the oxidative-inflammatory [...]
[...] zrobią to samo co ja i spartolą wszystko z tym peptydem. FTTP, a także nazywany adipotydem, to naprawdę nowość na rynku. Nie przeprowadzono na nim żadnych badań na ludziach, badano go na małpach i myszach. Zasadniczo jest to peptyd, który nie tylko obkurcza komórki tłuszczowe, ale także je zabija. Robiłem strzały w okolicę dolnej części pleców, [...]
[...] CFU (liczba jednostek tworzących kolonię) lub więcej są skuteczniejsze niż mniejsze dawki. Nieodpowiedni szczep. Różne kultury działają na różne dolegliwości. Przeprowadź badania i porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby dowiedzieć się, która odmiana jest dla Ciebie najlepsza. Dlaczego warto brać probiotyki? Kiedy szukasz odpowiedniego probiotyku, [...]
[...] rozmaitych czynników. Z powodu kiepskiej przyswajalności magnezu i jego kluczowej roli w ustroju człowieka warto umieścić ten pierwiastek w stałej suplementacji. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Saeed M.G.Al-Ghamdi i in. Magnesium Deficiency: Pathophysiologic and Clinical Overview [...]
[...] diety i bardzo dobrze, że tak się stało. Jest to efekt pozytywnych badań naukowych, a kilka z nich przedstawiamy w poniższym artykule. Coleus forskohlii - co zaobserwowano w badaniach? W jednym z badań podawano 2 x dziennie 250 mg ekstraktu coleus forskohlii lub placebo przez 12 tygodni. Wszystkim uczestnikom zalecono dietę niskokaloryczną. Po 12 [...]
[...] wytrzymałości siłowej. Stosowanie kapsaicyny w dyscyplinach siłowych i szybkościowych może ograniczać zmęczenie i przekładać się na lepsze wyniki. Związki kapsaicynowe badano w takich testach wydolności jak biegi na 400, 1500 i 3000 metrów, bieg lub rower do odmowy („wyczerpania”), a także w przysiadach, wyprostach stawu kolanowego, czy [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
[...] Jelita a hormony szczęścia Jelita są jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie. Prócz trawienia odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych. Wcześniejsze badania wielokrotnie dowodziły, że niedobory składników odżywczych i brak równowagi biochemicznej zakłócają pracę organizmu. Praca neuroprzekaźników jest zaburzona, co [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]