[...] Aztekowie uprawiali kukurydzę kilka tysięcy lat temu, do Europy przywiózł ją Kolumb. W przeciwieństwie do innych zbóż jest doskonała na surowo. Z zarodków ziarna tłoczy się aromatyczny olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe. Kukurydza jest pożywna, gdyż zawiera dużo skrobi i białka. Jest też cennym źródłem [...]
[...] Zapewne większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez porannej filiżanki kawy – nie będę ukrywać, że ja również należę do tego grona osób. Kochamy kawę nie tylko za jej smak i aromat, ale również – a może nawet przede wszystkim za to, że szybko pomaga nam odnaleźć w sobie pokłady energii niezbędne do sprawnego rozpoczęcia dnia, czy utrzymania [...]
[...] do napojów o smaku malinowym Tesco kosztuje trzy razy taniej niż markowy syrop. Składa się kolejno z wody, syropu glukozowo-fruktozowego, kwasku cytrynowego, stabilizatora, aromatu, substancji słodzącej, barwnika oraz substancji konserwującej. Malin nie ma tu ani śladu, jest tylko chemiczny aromat. Syntetyczne aromaty robi się z estrów, [...]
[...] chodzi o wędzenie, pozostałem wierny tradycji tylko dlatego, że na kupno "lakierni" po prostu mnie nie stać - mówi Zygmunt, kiedy wchodzimy do pomieszczenia, w którym od aromatu mięsa uwędzonego w specjalnie dobranej mieszaninie liściastego drewna aż zakręciło mi się w głowie. Zygmunt wyjmuje z beczki garść grubo zmielonych, pachnących żywicą [...]
[...] zbyt długo w miejscach suszenia. Osiada na nich kurz i tracą one na wartości. Dobrze wysuszony surowiec powinien charakteryzować się intensywnym kolorem, wyczuwalnym miłym aromatem, powinien się łatwo łamać i kruszyć w palcach. Zioła najlepiej przechowywać przechowywać w płóciennych woreczkach, czystych torebkach papierowych, ciemnych [...]
CIASTO KOKOSOWE LOW CARB -ala Marcin Olb 250 gram twarogu taki jakby jogurt gesty.> 125 gram mielonych migdalow 125 gram wiorkow kokosowych 3 cale jajka Slodzik 1 aromat vaniliowy calosc mieszaj w misce az sie dobrze wymiesza razem. Dajesz do piekarnika na 175 stopni na okolo 25/30 min w formie z papierem do pieczenia. Mozesz kombinowac i dodac [...]
[...] jeszcze nie zrobiłem, ale planuje w ciągu najbliższych dni zrobić LEKKI BUDYŃ!Jak wiemy, normalny budyń(bez dodanego cukru i masła) to właściwie sama skrobia ziemniaczana i aromat. Ze względu na to, że zazwyczaj nie dodaje masła a i tak mi smakuje to odpada nam niezdrowy tłuszcz! (tu pytanie do specjalistów co proponujecie dodać zamiast masła [...]
[...] Doskonale nada się jako zamiennik ziemniaków, czy makaronu do zup i dań mięsnych i rybnych. ryż BASMATI podobnie jak parabolied nie klei się podczas gotowania, jest bardzo aromatyczny, również nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej, idealnie pasuje do dań np. z owocami morza, mięsnych, czy rybnych, ale też wkomponuje się w sałatki. ryż [...]
[...] specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao- „ Królewskie Drzewa „ . Herbata Pu-erh jest typowym produktem zyskuje swój zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, [...]