[...] Jeżeli chodzi o odżywki, to zamiast białka sojowego wybrałbym wołowe - Beef Isolate albo Beef Hydrolysate. Dodatkowo zamiast BCAA zachęcałbym do wzięcia EAA, są to wszystkie niezbędne aminokwasy (zawierają również BCAA) - https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_EAA_Pro_Instant-opis40556.html.
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] A to że białko nie jest istotne to bzdura. Białko jest niezwykle ważnym elementem diety każdego sportowca. Stanowi budulec, uzupełnia aminokwasy, niezbędne do rozbudowy tkanki mięśniowej oraz wspiera regenerację całego organizmu. Jak powinna wygląda prawidłowo skomponowana dieta, przeczytasz w fantastycznym [...]
nie mogę jeść białek mlecznych i białka jaj. W takiej sytuacji pozostają wolne aminokwasy w postaci hydrolizatu. Są dostępne np. z drobiu. Jeżeli zależy Ci na walorach smakowych to ew. białko wołowe. Jakość słabsza ale zawsze jakieś rozwiązanie.
[...] lub sportowców zawodowych. Największym minusem tego rodzaju białka jest wysoka cena, często ponad 2x droższa od standardowego koncentratu. BCAA - są to trzy najważniejsze aminokwasy rozgałęzione: leucyna, izoleucyna i walina, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i musimy je dostarczać z zewnątrz wraz z pokarmem lub [...]
Żadne z nich nie będzie dobrej jakości. Wybierając jednak między obecnymi możliwościami wziąlbym wołowe. Ewentualnie jeżeli Cię stać, to wolne aminokwasy.
[...] skupić się na dostarczeniu tych białek, które zapewnią odpowiedni poziom aminokwasów egzogennych. Oznacza to, że dieta powinna posiadać białka zwierzęce, które to obfitują w aminokwasy typu EAA. Są to aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, więc odpowiednie ich spożycie będzie warunkowało efekty treningowe. Co [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] właśnie następuje wzrost mięśni. Odpowiednia ilość białek w diecie zadba o dodatni bilans azotowy w naszym ciele, co z kolei sprawi, że nasz organizm wykorzystywać będzie aminokwasy zawarte w zjadanych białkach na potrzeby regeneracyjne. Niedobór białek spowoduje natomiast efekt, w którym organizm będzie pobierał aminokwasy z białek [...]
[...] sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie [...]
[...] w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm dostarcza je w określone miejsca i wykorzystuje w potrzebny w danym [...]
Nie masz więc wyboru. Staraj się dostarczać z pożywienia i ewentualnie właśnie tymi, które możesz. Ja bym brał wołowe. Teoretycznie wymienione aminokwasy powodują problemy trawienne u większości osób.
[...] jest od nich gorsza. Jaja - białko jaja kurzego jest uważane za wzór, jeśli chodzi o podział aminokwasów, zawierają pełny aminogram, czyli wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy. Białka jaj są nie tylko prawdopodobnie jednym z najlepszych źródeł protein, ale również źródłem bardzo wielu cennych witamin i minerałów oraz kwasów omega 3, [...]
[...] Z reguły skład przedtreningówek jest bardzo zbliżony. Bazują one na kofeinie, kreatynie, argininie, cytrulinie, beta-alaninie, tyrozynie, czy taurynie. Czasami dodawane są aminokwasy rozgałęzione BCAA, glutamina, czy węglowodany. Z uwagi na to, że suplement ten zawiera kofeinę, może on być niebezpieczny w sytuacji zastosowania dużej ilości. [...]
[...] a niepełnowartościowe – roślinnego, nie oznacza to, że produkty roślinne nie mogą dostarczyć nam aminokwasów egzogennych. Co więcej, w diecie warto zawrzeć zarówno aminokwasy egzogenne, jak i endogenne, ponieważ ich połączenie jest najkorzystniejsze, dostarczając nam pełnej gamy aminokwasów. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] mięs, nie znaczy, że należy co drugi dzień jadać golono ;-) uważam, że umiar jest we wszystkim 3. Jak to jest z białkiem roślinnym nie pełnowartościowym. Wiem że ma inne aminokwasy i jest gorsze ale czy też jest budulcem mięśnia i możns je uwzględniać w diecie? Tak uwzględniamy każdy rodzaj białka, białko roślinne nie jest gorsze ;-) tutaj [...]