Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
W przypadku osób starszych trudno mówić o jednoznacznym kierunku, w jakim powinna zmieniać się waga pacjenta. Z jednej bowiem strony, musimy zadbać o to, aby otyłość, którą często obserwuje się w początkach "jesieni życia", nie generowała dodatkowych problemów zdrowotnych. A tak niestety często się dzieje… Nie jest natomiast w pełni jasna [...]
Silna osłona antyoksydacyjna (stosowanie witamin A,C,E) kiedyś była uważana za niezbędną człowiekowi, gdyż konieczne jest niwelowanie szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Otyłość to prawdziwa epidemia. Jeszcze kilkanaście lat temu zmagały się z nią takie państwa, jak Stany Zjednoczone czy Wielka Brytania. Dziś problem ten dotyka kraje znajdujące się na każdym kontynencie, w tym również Polskę. Z nadwagą i otyłością borykają się nie tylko osoby dorosłe, ale również nastolatkowie i dzieci już w wieku przedszkolnym. [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
Od kiedy pamiętam, w Internecie demonizuje się wszystkie makroskładniki żywieniowe. O białku mówi się, że obciąża i niszczy nerki, co nie jest prawdą. O węglowodanach krążą opowieści, że są szkodliwe dla zdrowia, sylwetki, że powodują cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Stres jest ogólnym pojęciem oznaczającym zaburzenie homeostazy, czyli jest to zaburzenie środowiska, które jest optymalne dla organizmu. Stres ma obecnie złą reputację, ale jest częścią naturalnych mechanizmów adaptacyjnych i odpowiedzi fizjologicznej typu walka lub ucieczka (ang. fight or flight). Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Wbrew pozorom temat jest kontrowersyjny, wywołuje kłótnie, spory oraz niekończące się dyskusje. Od razu ostrzegam, iż nie odniosę się do bezsensownych diet z kolorowych czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów [...]
W ostatnim czasie modne stało się pokazywanie w mediach społecznościowych osób w większym rozmiarze i przekonywanie o ich atrakcyjności, samoakceptacji i zdrowiu. Pojawia się pytanie, gdzie leży granica? Do którego momentu ciało jest zdrowe i sprawne, a kiedy możemy mówić o zwyczajnej nadwadze czy otyłości, które zdrowe nie są. Podsumowując [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]