Niedawno pewien człowiek napisał, że nie ma zaufania do dobrej klasy badań naukowych dotyczących żywienia. Za to jego indywidualny przykład jest 100% dowodem na to, iż nadmiar tłuszczów w diecie nie tuczy. No tak, bo on stosował dietę wysokotłuszczową i schudł, więc na pewno nadmiar tłuszczów w diecie nie ma znaczenia dla odchudzania. A twierdził [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
W ostatnich latach niesamowicie modne stały się przyrządy do masażu. Czy to tylko chwilowy trend czy może w rolowaniu jest coś więcej? Rolowanie a sztywność tętnic Z kolei Takano Buokamoto i in. sugerują, że rolowanie wałkiem piankowym ma wpływ nawet na sztywność tętnic i poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego. Jakie znaczenie ma sztywność [...]
Wszyscy fani kulturystyki wiedzą, że Ronnie Coleman jest jednym z najlepszych kulturystów wszechczasów. Dziś chcemy przypomnieć Wam, w jakiej był formie u szczytu swojej kariery. Pod koniec lat 90-tych i na początku 2000 roku nie było żadnego kulturysty, który mógłby równać się z Ronniem Colemanem. Do dziś jest rekordzistą większości zwycięstw [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Hafthor Bjornsson, który przygotowuje się do do walki z Eddiem Hallem, cały czas robi imponujące postępy. Jego waga spada jak szalona, ale mimo to Islandczyk zachowuje swoją niezwykłą siłę. Już niedługo, bo za niecałe trzy tygodnie, Bjornsson weźmie udział w drugiej pokazowej walce bokserskiej, tym razem z Simonem Vallily'm. Niedawno podzielił się [...]
Czy osoby ciężko nabierające masy w ogóle istnieją? Niektórzy twierdzą, iż takich ludzi nie ma wcale lub w populacji jest ich bardzo niewielu, a brak efektów wynika z błędów dietetycznych i treningowych, a nie z określonych uwarunkowań genetycznych. Więc problem nie leży w tym, iż ktoś ciężko nabiera masy, tylko ma problem z przybraniem na [...]
W ostatnim czasie spotkałem się z wygłaszaniem twierdzeń tak absurdalnych, iż zakrawają one na prowokację. Niektórzy ludzie stosują wspomnianą metodę jako doskonały trik w celu „nabijania” sobie wyświetleń. Jaka może być korzyść z rozpowszechnienia określonego materiału? Użytkownicy mogą dostawać pieniądze za wyświetlanie reklam na stronie lub w [...]
Wiele osób myśli, iż uzyskanie odtłuszczonej sylwetki wymaga farmakologii. Nie jest to prawdą, istnieją liczne przykłady osób, które bez sięgania po środki dopingujące uzyskują bardzo niskie odtłuszczenie (rzędu 6-8%). Tajemnicą utraty zbędnych kilogramów (w tym tłuszczu podskórnego i wisceralnego) jest utrzymanie odpowiedniego reżimu [...]
Kiedyś niezwykle popularne było łączenie aspiryny, kofeiny i efedryny. Stack nazywał się ECA. Aspirynie przypisywano niezwykłe właściwości ułatwiające pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Na początku XXI wieku efedryna została oficjalnie wycofana z suplementów diety, pozostała w rozmaitych lekach (np. przeciwkaszlowych, leczących zakażenia dróg [...]
Kai Greene nigdy nie ogłosił oficjalnie końca kariery w kulturystyce. Często publikuje aktualizacje sylwetki i filmy treningowe, chociaż zapewne ma teraz inne cele. Greene w dalszym ciągu ma sylwetkę godną pozazdroszczenia, ale wydaje się mało prawdopodobne, że wróci na scenę. W końcu ma już na karku 46 lat, a w zawodach nie startował od sześciu. [...]
Doping krwi (modyfikacja jej parametrów) nie jest niczym nowym, zyskał popularność już w latach 70. XX wieku. Aby zrozumieć mechanizm, na chwilę musimy wrócić do właściwości krwi. Czym jest krew i co transportuje? Jest ona skomplikowaną mieszanką związków, pełni funkcję naturalnego transportera rozmaitych substancji (np. hormonów, substancji [...]
O probiotykach i bakteriach jelitowych słyszy się coraz częściej. Coraz bardziej szczegółowo bada się rolę mikrobioty jelitowej (kompozycji i obfitości zasiedlających przewód pokarmowy bakterii) w kontekście kształtowania ogólnego stanu zdrowia człowieka. Dużą uwagę naukowców zwraca metabolom, czyli skład chemiczny tego, co mikroorganizmy „zjedzą, [...]
Od kilku dekad obowiązują rozmaite nakazy i zakazy dotyczące treningu siłowego. W części nie są one podyktowane przez ugruntowaną teorię, ale przez przekazywane nieoficjalnie, obiegowe opinie i porady. Przyjrzyjmy się kilku popularnym tezom dotyczącym zakazu łączenia w treningu określonych grup mięśniowych. Każdy przypadek należy rozpatrywać [...]
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
Brian Shaw to znany i utytułowany strongman z Kolorado. Jest czterokrotnym zwycięzcą zawodów World's Strongest Man w latach 2011, 2013, 2015 i 2016. Brian Shaw miał jedną z najbardziej imponujących karier w Strongman w historii. Brał udział w 66 międzynarodowych i krajowych zawodach i wygrał 28 z nich. Niedawno siłacz ogłosił, że rok 2023 będzie [...]
Zarówno chłodzenie, jak i nagrzewanie tkanek mogą przynosić określone korzyści zdrowotne i wpływać na regenerację powysiłkową. Niestety, wiele osób propaguje rozmaite metody, przypisując im niezwykłe, wręcz mityczne właściwości. Dwa najbardziej znane przykłady dotyczą korzystania z zimnej wody („morsowanie”) i sauny. Gdy odwodnienie jest [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Istnieje wiele wariantów wiosłowania, dlatego nie da się definitywnie określić, iż coś jest „dobre”, a coś jest „złe”. Niemniej, wiosłowanie podchwytem (wnętrza dłoni są skierowane do góry) może być groźne dla bicepsów. Z tego samego powodu odradzam pełnozakresowe uginania ramion na modlitewniku, w tym ułożeniu ramienia, mamy do czynienia z silną [...]