Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] Mięso ryb jest bardzo cennym źródłem białka oraz wielu innych ważnych składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w [...]
[...] B: 28 T: 12 W: 41 Błonnik: 5 Posiłek V: 6 kromek chlebka proteinowego, 30 g kremu migdałowego Kcal: 317 B: 12 T: 16 W: 27 Błonnik: 2 Podsumowanie dnia Energia: 2200 Kcal. Białko: 138 G Tłuszcz: 69 G Węglowodany: 254 G Błonnik: 27 G Jadłospis awaryjny Przedstawione powyżej posiłki mogą być elementem zdrowego jadłospisu w dni, w których nie [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
[...] składników odżywczych, jednak poszerzając swoją wiedzę na temat odżywiania, można tak skonstruować swoją dietę, żeby niczego nie brakowało. Dlaczego potrzebujemy białka? Białko jest istotną częścią naszego odżywiania. Stanowi około 17% masy ciała i jest głównym składnikiem naszych mięśni, skóry, narządów wewnętrznych, zwłaszcza serca i mózgu, [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Ciąg dalszy mini serii „...jakie wybierać? Z czego czerpać?” dziś o białku, które produkty są wskazane, bez których nie można się obejść, skąd czerpać biało kształtując naszą sylwetkę? JAJA: /SFD/2016/12/9/5e0e6180d2924841a287b774342fd6b8.jpg Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo [...]
PODSTAWY UKŁADANIA DIETY Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie [...]
[...] wewnątrz komórek, tylko niewielka jej ilość znajduje się w stanie wolnym. Zawartość wody w mięsie zależy od stopnia utuczenia zwierząt oraz wieku i wynośi 35% - 74%. Białko jest najważniejszym składnikiem mięsa. Występuje ono w postaci białek prostych i złożonych. Białkiem prostym jest miogen, należący do albumin, miozyna będąca globuliną [...]
Informacja dla zawodników Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka [...]
Mariusz Pudzianowski moj wielki idol pomyslalem ze przyda sie post poswiecony calkowicie jego osobie Mariusz Pudzianowski trenuje sporty siłowe od kilkunastu lat. Jak sam przyznaje rozpoczął 7 grudnia 1990 roku. Swoje starty rozpoczął w wieku 16 lat na Mistrzostwach Polski w wyciskaniu sztangi leżąc. Wówczas wyciskał leżąc 160 kg. Dwa lata [...]
Płeć : mężczyzna Wiek : 20 Waga : 73 Wzrost : 180 Obwód klatki : 97 (wdech) Obwód ramienia : 36 Obwód talii : 77 Obwód uda : 56 Obwód łydki : 37 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : około 14% Aktywność w ciągu dnia : zajęcia na uczelni Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 2-3x w tygodniu boks, 2x FBW Odżywianie : staram się [...]
Witam wszystkich. Mam 27 lat. Na siłownię zacząłem uczęszczać jakieś 3 lata temu z czego od około 8 miesięcy regularnie. Wcześniej różnie z tym bywało. Przed siłownią nie uprawiałem żadnego sportu. Na początku chodziłem żeby schudnąć(ze 102 kg zjechałem do 82kg) . Potem zachciało mi się robić siłę i masę. I dalej mi się chcę. Niestety mam [...]
[...] Polecam zupkę pomidorową na rosole z podudzi i szponderka. Wszystko to jest dla ludzi, byle mieściło się w naszym bilansie kalorycznym Kolacje Tu nie poszalejemy. Białko króluje. Tak więc odżywka białkowa, bądź koktajl białkowy z białego sera, odżywki smakowej i krztyny mleka. Zostaje nam jeszcze tuńczyk, ewentualnie smażony morszczuk [...]
Bazylia Stosowanie Jest stosowana przede wszystkim jako dodatek do pomidorów w każdej postaci - sosów, zup, przecierów, sałatek. Stosuje się ją również do sałatek warzywnych, z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup: z warzyw strączkowych, ryb; drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych, omletów, pizzy. Pochodzenie Pochodzi z Indii. Walory [...]