[...] substancjami jak laktoza zajęły się bakterie. Osobiście nie uznaję mleka nieprzetworzonego, a w szczególności takiego pasteryzowanego, bo tam już nie ma nawet tej aktywności enzymatycznej i probiotyków co w mleku prosto od krowy co znacznie wpływa na jego przyswajalność i ewentualne problemy. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-10 23:12:46
Spoko arthass, rozumiem. Korzystając z okazji, jaką ilość białka przyjęło się teraz przyjmować na kg masy ciała, kiedyś powszechne było ok 2g/kgmc, teraz widzę któryś z kolegów oburzył się na tę ilość , jakieś nowe badania/trendy?
[...] może być co najwyżej gęstość białkowa, czyli ilość białka na 100g, ale można korzystać z form sproszkowanych, gdzie następuje koncentracja na skutek utraty wody. Większość warzyw w typowych warunkach nie jest jednak dobrym źródłem białka, gdyż jest go tam najczęściej między 1-3% wagi. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-12 01:50:52
[...] białkowy. Do tego będzie tam blisko 150% RDI żelaza, więc żadna anemia nie straszna. Nad zaletami mógłbym się rozwodzić długo... Dodajmy do tego filet ze śledzia i mamy dodatkowe ~1200 IU, czy 100g szprota lub łososia w puszce i jest 400 IU. Dietą da rady dostarczyć wystarczające ilości :) Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-06-16 23:40:43
[...] Mate - unikałbym tej tradycyjnie suszonej dymem, ze względu na dużą zawartość WWA. Wybierałbym te suszone gorącym powietrzem. Niby WWA i tak słabo rozpuszczają się w wodzie, ale przy regularnym spożywaniu potrafią się kumulować w wątrobie i nagle się obudzimy za 10 lat z wątrobą do wymiany... Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-10-25 08:20:14
[...] klimatu górskiego oraz odpowiedniej odmiany. Dodatkowo, okres zbiorów jest bardzo krótki, bo zawartość l-teaniny osiąga swój maksymalny poziom jedynie o konkretnej porze roku i stan ten utrzymuje się jedynie przez ok. tydzień lub dwa. Potem takie liście już nie nadają się na oryginalną matche. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-01 19:41:50
[...] wstępny proces trawienia, ale jeśli pokarm jest zblendowany to automatycznie jest lżej strawny, więc na jedno w zasadzie wychodzi. Nie jestem ani promotorem, ani przeciwnikiem w tej sprawie, po prostu trochę mnie bawi poniekąd sztuczne robienie problemu tam gdzie nie widzę by on istniał. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-13 19:10:53
@Arthass - to jest dobre pytanie. A dlaczego ponad 50% osób spożywa twaróg na kolację? Pewne pytania zostaną bez odpowiedzi. Niektóre teorie z przeszłości w świecie dietetyki urosły do granic absurdu i to się ciągnie.
Arthass - nadajemy na innych falach. Ja mówię o sporcie - Ty o chorobach wyniszczających, tutaj dieta ketogenna może przynieść wiele korzyści ( zgadzam się ). ;-) Jedyne co chce przekazać to, to że nie trzeba ciąć węglowodanów aby efektywnie redukować tkankę tłuszczową. Na tym forum są głównie ludzie aktywni fizycznie, stąd też przez taki [...]
[...] aktywności fizycznej - ale bardziej miało to efekt normowania wagi ciała niż stałej utraty wagi). Jakie mogą być potencjalne skutki uboczne - tutaj trzeba dalszych obserwacji, by wyciągnąć jakieś wartościowe wnioski. Raczej byłoby zbyt pięknie gdyby istniały tylko korzyści, jak ze wszystkim. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-09-04 14:20:50
A ja doceniam wypowiedzi takich osób jak Arthass i uważam, ze ogólnie podnoszą walor poznawczy i prestiż forum. Ja rownież doceniam , jednak zdecydowana większość userow tego działu to nowicjusze i pisanie dla nich laborantów językiem medycznym raczej nie będzie odpowiednie . Oni oczekują prostych krótkich odpowiedzi .
No i tak się też składa, że jest to bardziej merytoryczne forum od większości polskich for zajmujących się ogólnopojętym "zdrowiem i odżywianiem", więc sobie tak tutaj bytuję trochę odcinając się momentami od tematyki głównej forum :P Akurat to czysta prawda. Większość for i blogów promuje stek bzdur.. dlatego SFD rządzi %-)
Żadnych stymulantów bez konsultacji z lekarzem. Bierzesz leki i chcesz brać stymulanty, gdzie istnieje bardzo wysoka szansa wejścia w interakcję z lekami, szczególnie neurologicznymi? Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie polecał w tym wypadku stymulantów. Tak jak wyżej zasugerowano, adaptogeny oraz dobry olej MCT. Można spróbować Bacopa monnieri, [...]
[...] czuję się świetnie. Sól można sobie darować. Ja dodaję głównie w formie konserwantu - bo porcjuję sobie szejk w takich foliowych woreczkach, potem tylko dodaję wody, lub popijam. Sól podbija znacznie ilość sodu, poza tym niezbyt ciekawe smakuje taka duża ilość w tak niewielkim "posiłku". Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-12-29 01:57:54
[...] antagonistami receptorów beta2-adrenergicznych jak właśnie johombina, więc warto spróbować. Sam w sobie (foskolin) ma lekkie właściwości termogeniczne - nieznacznie zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej plus zwiększa efektywność "produkcji" suchej masy mięśniowej, więc może to być dobre kombo. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-11 18:34:33
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest [...]
[...] w wyniku samej obróbki termicznej. Przy odpowiednim zaplanowaniu i zautomatyzowaniu przygotowywania posiłków zajmuje to dziennie 15-20 minut przygotowań wieczorem i wszystko na następny dzień jest gotowe. Przydają się do tego oczywiście odpowiednie urządzenia, ale zwykle nie są one drogie. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-01 18:28:54