SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródła białka

  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2416 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • Preparaty z kolagenem mają wielokierunkowe zastosowanie w kontekście regulacji stanu odżywienia i zdrowia człowieka. Stanowią cenne wsparcie wszystkich tkanek w organizmie, gdyż dostarczają ich główny budulec oraz szereg związków wspomagających. Warto wiedzieć, jakie są szczególne wskazania do stosowania tych produktów, gdyż brak świadomości na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 938 Data: 2023-01-03 14:41:59
  • Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8145 Data: 2020-11-26 09:53:12
  • Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1846 Data: 2020-11-08 19:56:35
  • Sarkopenia to stan fizjologiczny wzmożonej utraty masy mięśniowej i siły, który zwykle występuje i rozwija się wraz z wiekiem. Zgodnie z definicją Międzynarodowego Towarzystwa Geriatrycznego, sarkopenia jest "stopniową i ogólną utratą masy i siły mięśniowej, która nie jest wynikiem chorób neurologicznej czy endokrynologicznej". Może wynikać z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1080 Data: 2023-07-27 13:42:57
  • Batony proteinowe na masę

    Artykuł
    Suplementy

    [...] stanowi wygodną formę uzupełnienia diety. Przydaje się w awaryjnych sytuacjach, które wymagają zjedzenia od nas czegoś na szybko lub jako pewna forma słodkiej przekąski, dostarczająca nam wrażeń smakowych. Co więcej, batony bazujące na czystym WPC, jak i węglowodanach opartych o źródła złożone mogą stanowić one pełnowartościowy dodatek do diety.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7788 Data: 2017-05-29 09:15:37
  • [...] musi przebiegać stopniowo, a czasami ułatwiać go mogą czynniki odgrywające wielokierunkowe role regulacyjne takie jak wspomniane wcześniej CBD. Ponadto pomocne mogą być źródła szybko przyswajalnej energii, m.in. średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), czy elektrolity ułatwiające regulację nawodnienia. Stosowanie wszelkich preparatów w okresie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2552 Data: 2021-11-06 14:37:04
  • Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 860 Data: 2022-06-16 15:33:12
  • Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1126 Data: 2022-10-04 12:04:05
  • VEGANGURT Pilos - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] jogurtów, za to zwrócić należy uwagę, że wersja wegańska ma dużo mniej białka. W sumie to nic dziwnego skoro jej skład się opiera głównie na miąższu kokosa i owocach. Są to źródła tłuszczu i węglowodanów. Jeśli ma to dla nas znaczenie, wówczas warto zadbać o to, by w naszym posiłku znalazło się inne źródło białka, które dopełni całość. Może to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1722 Data: 2022-02-07 12:36:34
  • Kawa to doskonale znany wszystkim czarny napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia, a niekiedy nawet jego kontynuacji. Słynie ona głównie z tego, że pobudza, pozwala się lepiej skoncentrować na swoich zadaniach. Jest także towarzyszem wielu spotkań towarzyskich, podróży i relaksu w samotności. Kawa spowalnia starzenie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2742 Data: 2022-08-06 16:57:26
  • Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd.  Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3154 Data: 2021-05-31 10:31:08
  • Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 621 Data: 2023-04-06 20:40:25
  • Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2023-04-08 20:06:09
  • Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1409 Data: 2021-05-11 10:59:36
  • Czy na zdrowej żywności można przytyć?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy przedstawić Wam, dlaczego takie postępowanie może być zgubne. Ta kaloryczność okazałaby się w punkt wtedy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3880 Data: 2017-07-12 09:19:47
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1245 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • ALLNUTRITION YEAST PROTEIN - Rośnij jak na drożdżach!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1112 Data: 2022-09-28 17:10:10
  • Żelazo a skupienie i koncentracja u dzieci

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 387 Data: 2023-07-25 07:39:03
  • Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie  Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4215 Data: 2021-07-14 12:46:20